Ως πρωτεύουσα στον πολιτισμό χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη το απόγευμα της Παρασκευής 03/10, κάνοντας λόγο για πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων και επιλογών.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Ο υφυπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στην παρουσίαση του νέου προγράμματος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στον απολογισμό της τριετίας 2022-2025 και επεσήμανε πως «η καρδιά του πολιτισμού χτυπάει στη Θεσσαλονίκη».
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η Θεσσαλονίκη είναι συμπρωτεύουσα στα χαρτιά, πρωτεύουσα στον πολιτισμό. Δε θα σταματήσω να χαίρομαι να έρχομαι στη Θεσσαλονίκη, να στηρίζω τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Έργα από το ταμείο ανάκαμψης. Έργα μέσα από το ΕΣΠΑ. Έργα μέσα από εθνικούς πόρους. Νομίζω ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος θα έχει την τιμητική του και το 2026 στη Θεσσαλονίκη».
Παράλληλα, αφού εξήρε τη δουλειά του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέρη Πελτέκη, τόνισε πως στην τριετία 2022-2025 αυτά που χαρακτήρισε το θέατρο ήταν η εξωστρέφεια. «Το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει αποφασιστικά το ΚΘΒΕ. Το δείχνει αυτό η δική μου συχνή παρουσία στις δράσεις του θεάτρου αλλά και η διαχρονική στήριξη της υπουργού, Λίνας Μενδώνη. Στηρίζουμε, αναγνωρίζοντας τον πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και εθνικό του ρόλο. Στηρίζουμε και τα σημαντικά βήματα εξωστρέφειας που κάνουν τη Θεσσαλονίκη κέντρο διεθνούς θεατρικού ενδιαφέροντος. Στηρίζουμε την οργανωτική και διοικητική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο οργανισμό παραστατικών τεχνών και πολιτισμού με πραγματικά διεθνή εμβέλεια και ακτινοβολία».
Ο Ιάσων Φωτήλας παράλληλα κάλεσε «τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, ολόκληρης της Ελλάδας, να συμμετέχουν στις παραστάσεις του κρατικού. Τους καλώ να γίνουν κοινωνοί της μεγάλης αυτής θεατρικής περιπέτειας».
Ενώ συνεχάρη όλους τους συντελεστές του ΚΘΒΕ για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας. Ειδικότερα: «Η θεατρική επιτέλεση και κάθε μορφή παραστατικής τέχνης αποτελεί ένα μικρό ή μεγαλύτερο επαναλαμβανόμενο θαύμα. Το θέατρο είναι συλλογική δουλειά. Μπορεί τα φώτα να στρέφονται σε μερικούς μόνο από τους συντελεστές αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που δουλεύουν στο σκοτάδι, στα παρασκήνια, για την προετοιμασία αυτού που εμείς απολαμβάνουμε».