Κάνεις βόλτα στη Νέα Παραλία; ‘Ελα και εμβολιάσου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Μία δύσκολη εξίσωση καλούνται να λύσουν τις επόμενες ημέρες οι φορείς της Θεσσαλονίκης. Από τη μία είναι η επιστροφή σε μία «γεμάτη» κανονικότητα με λιτανείες και παρελάσεις στο πλαίσιο του εορταστικού τριημέρου της πόλης και από την άλλη η προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία και να μη ξεφύγουν οι αριθμοί των κρουσμάτων που ήδη ασκούν μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.

Φέτος, όπως υποστηρίζεται, σε σύγκριση με πέρυσι η μάχη απέναντι στον κορονοϊό είναι διαφορετική καθώς υπάρχει το εμβόλιο. Και σε μία προσπάθεια να εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι πολίτες και μάλιστα το συντομότερο δυνατό μπαίνει στο «παιχνίδι» η Κινητή Μονάδα Εμβολιασμού που θα λειτουργήσει από την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία.

Η επιλογή του σημείου, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», πίσω από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, μόνο τυχαία δεν έγινε καθώς η Νέα Παραλία είναι το σημείο που «μαγνητίζει» καθημερινά χιλιάδες άτομα, μικρούς και μεγάλους, είτε για βόλτα, είτε για διασκέδαση. Σε μία τέτοια προσπάθεια, να …πάει δηλαδή το εμβόλιο κοντά στον πολίτη, η Κινητή Μονάδα θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Πρόκειται για μία δράση που διοργανώνουν από κοινού ο δήμος Θεσσαλονίκης και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης ώστε να αυξηθούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που παρατηρούνται στην πόλη. Μάλιστα, στις σκέψεις της δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιηθεί και το Γυάλινο Περίπτερο της Νέας Παραλίας ώστε να υπάρχει μια μόνιμη έδρα για τον εμβολιασμό των κατοίκων. 

«Το εμβόλιο πηγαίνει στον πολίτη και δεν χρειάζεται ο πολίτης να αναζητήσει το εμβόλιο. Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», τονίζει ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά το μήνυμα προς τους δημότες να εμβολιαστούν για να επιστρέψει η κανονικότητα δίχως μέτρα. Ανάλογη έκκληση έκανε από τη Θεσσαλονίκη και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, υποστηρίζοντας πως ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι το εμβόλιο.

Στο 51,56% το ποσοστό εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη 

Σύμφωνα με τον εμβολιαστικό χάρτη, αυτή τη στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης είναι εμβολιασμένος 1 στους 2 κατοίκους. Τα στοιχεία δείχνουν πως το 51,56% των κατοίκων έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με τις δύο δόσεις, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση είναι στο 53,59%.

Προβληματισμό προκαλεί και η εικόνα των γύρω περιοχών αλλά και οι συνεχείς μετακινήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είτε λόγω εργασίας ή σπουδών. Στη γειτονική Χαλκιδική, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλότερο και φτάνει στο 48,54%, στην Πέλλα είναι στο 47,45%, ενώ στο Κιλκίς βρίσκεται αρκετά πιο κάτω με τους διπλοεμβολιασμένους να είναι μόλις το 42,27% του πληθυσμού.

Αλλες δύο εμβολιαστικές μονάδες στην Κ.Μακεδονία

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τα στοιχεία, πέρα από το εμβολιαστικό κέντρο της Νέας Παραλίας, δυο κινητές εμβολιαστικές μονάδες θα διαθέσει ο ΕΟΔΥ για τους εμβολιασμούς πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν δυσκολία πρόσβασης στα αστικά κέντρα. 

Όπως έγινε γνωστό στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του ΕΟΔΥ κ.Ζαούτη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, οι κινητές μονάδες θα πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς στις περιοχές ευθύνης της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας, δίνοντας σε περισσότερους πολίτες εύκολη και άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο.

«Δύσκολη» η κατάσταση με τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα

Ιδιαιτέρως δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί και η πίεση είναι μεγάλη. 

«Ασθενείς δίνουν τη μάχη με έναν ιό, που είναι θανατηφόρος και μεταδοτικός και είναι κάποιοι που κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους και δεν θέλουν να δουν την αλήθεια», τονίζει ο κ.Καπραβέλος, προσθέτοντας πως στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» είναι «όλοι ανεμβολίαστοι, δίνουν μάχη και προσπαθώ να τους κρατήσω απεγνωσμένα στη ζωή».

Ο καθηγητής ενόψει του εορταστικού τριημέρου συστήνει να τηρούνται τα πρωτόκολλα απ’ όλους, να κρατούνται αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να γίνεται χρήση μάσκας, ενώ εκφράζει την άποψη πως οι παρελάσεις έπρεπε να γίνουν χωρίς κόσμο και οι δοξολογίες μόνο με εμβολιασμένους.