Στην αρχαιότητα οι πεταλούδες ονομάζονταν ψυχές, καθώς συσχετίζονταν με τις ψυχές των νεκρών. Εντυπωσιακές, με συχνά έντονα χρώματα που γίνονται ένα με τα πέταλα των λουλουδιών, οι πεταλούδες είναι από τα έντομα που κεντρίζουν εύκολα το ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα συναντώνται περί τα 236 είδη πεταλούδων, κυρίως στα ορεινά της χώρας. Πολύ υψηλή συγκέντρωση πεταλούδων σημειώνεται στο Βίτσι, στην Καστοριά, εκεί όπου έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί περί τα 70 είδη, ενώ υπολογίζεται ότι στο βουνό ζουν περισσότερα από 100 είδη.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς (ΚΕΠΕΑ) διοργάνωσε ένα διήμερο ενημέρωσης για τις πεταλούδες, με ημερίδα αλλά και εκδρομή στο όρος Βίτσι, με σκοπό τη δια ζώσης επαφή με τα πολλαπλά είδη της περιοχής. Όπως επισημαίνει στην Karfitsa ο Τάσος Βασιλείου, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΕΠΕΑ και εκπαιδευτικός, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν θετική, καθώς το ενδιαφέρον για τον μαγευτικό κόσμο των πεταλούδων ολοένα και δυναμώνει στην ελληνική κοινωνία.


«Ο μεγαλύτερος αριθμός πεταλούδων βρίσκεται πάνω στα βουνά. Είναι λογικό γιατί ο κάμπος καλλιεργείται, υπάρχουν αστικές χρήσεις, υπάρχουν φυτοφάρμακα, τα οποία λειτουργούν αντίθετα στην εξάπλωση και στην ανάπτυξη των πεταλούδων. Ο Γράμμος και το Βίτσι έχουν πολύ μεγάλη συγκέντρωση. Έχουμε καταγράψει 140 είδη πεταλούδων. Αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει γύρω στα 180 είδη. Πολλές από αυτές τις πεταλούδες είναι προστατευόμενες και απειλούμενες. Έχουν μικρή αφθονία στη γεωγραφική έκταση της Ελλάδας, είναι συγκεντρωμένες σε πολύ μικρές περιοχές. Όταν τα οικοσυστήματά τους δέχονται πίεση από τους ανθρώπους, τότε πραγματικά μπορεί να υπάρξει θέμα. Τέτοιου είδους πίεση μπορεί να είναι μια αλλαγή χρήσης του οικοσυστήματος ή η υπερβόσκηση, ακόμη και η αλλαγή κλίματος. Πολλά από αυτά τα είδη δραστηριοποιούνται σε υγρά οικοσυστήματα», εξηγεί.


Στο Βίτσι έχουν καταγραφεί πολλά προστατευόμενα είδη πεταλούδων, όπως η Lycaena Alciphron, η Polyommatus Dorylas και η Fabriciana Niobe. Η δράση είχε σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το ποια είδη ημερόβιων και νυκτόβιων πεταλούδων βρίσκονται στην περιοχή και για το πώς μπορεί να τα αναγνωρίσει κάποιος. «Για να μπορέσεις να φτάσεις στο επίπεδο να αναγνωρίσεις την πεταλούδα και να αισθανθείς τη χαρά της αναγνώρισης ή του εντοπισμού ενός νέου είδους, πρέπει να έχεις έρθει σε επαφή πρώτα με αυτές. Προσπαθούσαμε να δείξουμε πώς ξεχωρίζουμε τις πεταλούδες», σημειώνει ο κ. Βασιλείου.
Ο ίδιος παροτρύνει όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τις πεταλούδες στο Βίτσι να μη χρησιμοποιήσουν απόχη αλλά φωτογραφική μηχανή για να τις απαθανατίσουν και να διατηρήσουν ένα προσωπικό αρχείο.


Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Καστοριάς. Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καστοριάς, Διονύσης Λίτσκας, σημειώνει στην Karfitsa ότι στους στόχους της δημοτικής αρχής είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής αλλά και η προσέλκυση επισκεπτών.
Όπως επισημαίνει: «Ζούμε σε έναν ορεινό δήμο που αποτελείται από άπειρο φυσικό κάλλος. Στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες για την ανάδειξη της περιοχής μας και του περιβάλλοντος. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή, δώσαμε βαρύτητα στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής και του τουρισμού. Στόχος να είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες στην περιοχή μας και να γνωρίσουν τα τοπία του δήμου μας». Σημείωσε δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις με στόχο την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της Καστοριάς.