02:31, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Κορονοϊός- Θεσσαλονίκη: «Είμαστε στα όριά μας» λένε οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων- Ποια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ

Εξουθενωμένοι από τη διαρκή μάχη που δίνουν ενάντια στον κορονοϊό τα τελευταία δύο χρόνια είναι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων. Παράλληλα έρχονται αντιμέτωποι με την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ από τις ελλείψεις που δημιουργούνται στο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» προχώρησαν σήμερα το πρωί σε συμβολική στάση εργασίας, μιας ώρας, διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί.

«Οι ελλείψεις του προσωπικού είναι τραγικές. Στον Άγιο Δημήτριο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φύγει από τη δουλειά 56 συνάδελφοι, των οποίων οι θέσεις δεν πληρώθηκαν ποτέ. Την ίδια ώρα έχουμε τις αναστολές των συναδέλφων και μεγαλώνει το νούμερο αυτό» ανέφερε ο κος Στέφανος Χατζηλιάδης, Πρόεδρος εργαζομένων Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως έρχεται να προστεθεί άλλο ένα πρόβλημα, το οποίο αφορά τους συμβασιούχους, των οποίων η «θητεία» ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου. «Το νοσοκομείο είναι γυμνό. Θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα σε πολλούς τομείς» επισημαίνει. Ο κος Χατζηλιάδης έκανε λόγο για τη νόσο «burn out», αναφερόμενος στην εξουθένωση του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπκού.

Από την πλευρά του ο κος Μακρίδης Γιάννης, Χειρουργός στην ΜΕΘ του «Αγίου Δημητρίου» σημείωσε πως γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος.

«Είμαστε αυτοί που είμαστε στην πρώτη γραμμή και οι νοσηλευτές και οι γιατροί, οι οποίοι όλα αυτά τα δύο χρόνια έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από όλους. Έχουμε φτάσει στα όρια μας, οι αντοχές μας έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Παρόλα αυτά εμείς κάνουμε αυτό που μπορούμε για το καλό του ασθενούς. Το προσωπικό ήταν ήδη μειωμένο πριν από την πανδημία. Τώρα με τις αναστολές και όλα αυτά που γίνονται έχουμε αποδυναμωθεί. Υπάρχουν άλλοι που βγαίνουν στην σύνταξη. Χρειαζόμαστε στελέχωση, μια βοήθεια σε δυναμικό» δήλωσε.

Σταθεροποιείται η κατάσταση

Στο πεδίο του πεδίο του κορονοϊού η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος των ηλικιών όσων βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι μικρότερος. Ο κος Μακρίδης ο οποίος βλέπει καθημερινά ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας ανέφερε πως ο μέσος όρος των ηλικιών των νοσηλευμένων αυτή τη στιγμή είναι από 50 εως 65 ετών. «Δυστυχώς έρχονται σε πολύ βαριά κατάσταση και παρ’ όλες τις δικές μας προσπάθειες τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περιμένουμε. Χάνεται κόσμος, πεθαίνει κόσμος» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την μετάλλαξη όμικρον δεν υπάρχει κανένας νοσηλευόμενος με την παραλλαγή στην εντατική του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος».