Κύκλωμα Πολεοδομίας Χαλκιδικής: Στο μικροσκόπιο ελέγχου του Αρείου Πάγου δικαστικοί λειτουργοί
Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ασημίνα Υφαντή πραγματοποιεί επιθεώρηση διερευνώντας μεταξύ άλλων προσκόμιση πλαστών στοιχείων για εκτέλεση δημοσίων έργων
Στη Θεσσαλονίκη μετέβη η επικεφαλής της επιθεώρησης των δικαστηρίων, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ασημίνα Υφαντή προκειμένου να πραγματοποιήσει έκτακτη επιθεώρηση σχετικά με τις πολεοδομικές παραβάσεις των δήμων της Χαλκιδικής. Η κίνηση αυτή ήταν αποτέλεσμα σοβαρών ενδείξεων για ανάλογη υπόθεση με αυτή του κυκλώματος της Πολεοδομίας της Ρόδου. Πρόκειται για την δικογραφία που έχει σχηματισθεί για την Πολεοδομία του Δήμου της Χαλκιδικής, όπου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης αναφορικά με τη μη εκτέλεση δημοσίων έργων, ενώ μετά τις απολογίες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Στόχος του ελέγχου της κ. Υφαντή είναι η διακρίβωση του εάν υπάρχουν λειτουργοί της Δικαιοσύνης που έχουν υποπέσει στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά κι εάν έχουν προσκομιστεί πλαστά στοιχεία αναφορικά με την εκτέλεση δημοσίων έργων.
Κύκλωμα Πολεοδομίας Χαλκιδικής
Όπως είχαν αποκαλύψει η «Κ» τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τις απολογίες των 21 συλληφθέντων από το Σώμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας που εξάρθρωσε το κύκλωμα Πολεοδομίας της Χαλκιδικής, όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι στο σύνολό τους με περιοριστικούς όρους (και κάποιοι επιπλέον με εγγυήσεις που ξεκινούσαν από 5.000 ευρώ) ή άνευ όρων.
Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν συνολικά τέσσερις υπάλληλοι Υπηρεσίας και Διευθύνσεων Δόμησης, δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και 15 ιδιώτες, στην πλειονότητά τους αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι, μεταξύ αυτών κι ένας πρώτην δήμαρχος (αφέθηκε ελεύθερος με όρους και εγγύηση 60.000 ευρώ). Όλοι αρνήθηκαν τις κακουργηματικές διώξεις, που -κατά περίπτωση- αφορούν τις πράξεις της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας – δωροδοκίας, της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., οι τιμές για το «γρηγορόσημο» κυμαίνονταν από 250 έως 1.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας, όπως ψευδή βεβαίωση διοικητικών πράξεων, μη κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών, ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε έως τις 20.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο των ερευνών των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη με τις συλλήψεις των εμπλεκόμενων προσώπων, κατασχέθηκε χρηματικό ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά -εξ αυτού το μεγαλύτερο βρέθηκε στην κατοχή των πολεοδόμων.
Παράλληλα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών θυρίδων και ακινήτων των βασικών κατηγορουμένων για συμμετοχή στο κύκλωμα.
Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Απριλίου ύστερα από καταγγελίες και ήδη ταυτοποιήθηκαν περισσότερες από 90 περιπτώσεις διαφθοράς. Η δικογραφία περιλαμβάνει άλλα 86 άτομα, μεταξύ αυτών υπάλληλοι Υπηρεσιών Δόμησης άλλων δήμων, που συνέδραμαν περιστασιακά τη δράση του κυκλώματος ή επωφελούνταν από αυτό ως «πελάτες» ή ακόμη προέβησαν στην τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, εκτός πλαισίου δράσης του κυκλώματος.
Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ., οι τιμές για το «γρηγορόσημο» κυμαίνονταν από 250 έως 1.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας, όπως ψευδή βεβαίωση διοικητικών πράξεων, μη κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών, ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε έως τις 20.000 ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA