, Παρασκευή
25 Απριλίου 2025

search icon search icon

Μακάβριο «αλαλούμ» με πτώματα…

Η εμπλοκή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης  και γραφείων τελετών με  ταριχεύσεις, περιποιήσεις και φυλάξεις νεκρών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗΣ

Τη σύγχυση περί της διαχείρισης πτωμάτων ανέδειξε η υπόθεση παράνομων ταριχεύσεων, περιποιήσεων και φυλάξεων νεκρών, με επίκεντρο την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο του Λαζάρου αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά τις απολογίες τους, οι 6 συλληφθέντες της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος που κατηγορούνται, μεταξύ άλλων,  για δωροληψία –  δωροδοκία υπαλλήλου,   συμμορία, παράβαση καθήκοντος, ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις και  παραβάσεις υγειονομικών διατάξεων.

Βασικοί κατηγορούμενοι είναι μια ιατροδικαστής και δύο νεκροτόμοι ενώ ακολουθούν ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που ήταν αποσπασμένος στην ίδια ιατροδικαστική υπηρεσία, ένας ιδιοκτήτης  γραφείου τελετών της Χαλκιδικής, ο γιός του ενός νεκροτόμου κι ένας καλλωπιστής σορών. Οι παραπάνω οδηγήθηκαν  ενώπιον των δικαστικών αρχών ενώ ένας ακόμη εμπλεκόμενος ιδιοκτήτης γραφείου τελετών της Θεσσαλονίκης δεν συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου.  

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά  69 πρόσωπα. Ανάμεσα τους  είναι άλλοι δύο νεκροτόμοι- υπάλληλοι  της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης,  δύο γιοί νεκροτόμων και 58  ιδιοκτήτες και υπάλληλοι γραφείων τελετών από  διάφορους νομούς της  Μακεδονίας.

Ανώνυμη καταγγελία

Στις 2 Οκτωβρίου 2024, στις «Εσωτερικές Υποθέσεις» περιήλθε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία  σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και εν ενεργεία αστυνομικός- που κατονομάζονταν- λάμβαναν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, βάσει «τιμοκαταλόγου», από γραφεία τελετών. Αυτό γινόταν  προκειμένου  να φυλάσσουν σορούς σε ψυγεία, να διενεργούν  περιποιήσεις και ταριχεύσεις σορών εντός της ίδιας υπηρεσίας, κατά παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται βέβαιοι  ότι η καταγγελία προήλθε από άλλον ιατροδικαστή της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος καταγγέλλων ανέφερε ότι:  Εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης γίνονταν ταριχεύσεις σορών οι οποίες δεν εντάσσονταν στον κύκλο των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας καθώς αποτελούσαν έργο ιδιώτη ιατρού – ιατροδικαστή. Μάλιστα, όπως είπε,  τις ταριχεύσεις πραγματοποιούσαν οι νεκροτόμοι ακόμη και σε σορούς που δεν έχρηζαν νεκροτομής και παρανόμως μεταφέρονταν στο νεκροτομείο, χωρίς την επίβλεψη   ιατροδικαστών,  οι οποίες μόνο υπέγραφαν τα πιστοποιητικά, εξ αποστάσεως ή δια αντιπροσώπου, με χρέωση.

Νομοθεσία περί θανόντων…

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι οι κρατικές Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες διενεργούν ιατροδικαστικές πράξεις μόνο ύστερα από παραγγελία των Εισαγγελικών και Ανακριτικών Αρχών, καθώς και των ανακριτικών υπαλλήλων που ενεργούν ύστερα από εισαγγελική παραγγελία.  Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο 3772/2009, στις αρμοδιότητες των ιατροδικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνεται η διενέργεια τόσο κλινικών εξετάσεων ζώντων όσο και νεκροψιών- νεκροτομών, πάντοτε κατόπιν των προαναφερθεισών παραγγελιών.

Σε ό,τι αφορά στις άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου που έχουν χορηγηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για ταριχεύσεις και επιπρόσθετη περιποίηση – καλλωπισμό σορών, έγινε γνωστό ότι:

Στην κατηγορούμενη ιατροδικαστή, από τον Αύγουστο του 2009, είχε χορηγηθεί άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή για ταρίχευση σορών.  Στους δύο νεκροτόμους – υπαλλήλους της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας,  τον Οκτώβριο του 2019, είχε χορηγηθεί άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή για την ταρίχευση  και την περιποίηση νεκρών, για ένα έτος, η οποία δεν ανανεώθηκε.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με απόφαση του Οκτωβρίου 2024, όσες άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή είχαν χορηγηθεί, πριν την τελευταία πενταετία, σε ιατροδικαστές και υπαλλήλους των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών (π.χ. νεκροτόμους, τοξικολόγους κλπ) έπαυσαν να ισχύουν.

Η ταρίχευση δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντα του ιατροδικαστή ή του νεκροτόμου οι οποίοι είναι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αποτελεί  ιδιωτικό έργο και απαιτείται  άδεια.  Όταν ο ιατροδικαστής επιθυμεί να διενεργήσει πράξη ταρίχευσης, αυτή πρέπει να γίνεται  εκτός του ωραρίου της υπηρεσίας και εκτός νεκροτομείου, γιατί απασχολείται ιδιωτικά. 

Η ταρίχευση επιτρέπεται να διενεργείται σε παρακείμενο του νεκροτομείου χώρο, στην περίπτωση που πρόκειται για περιστατικό άγνωστης ταυτότητας ή  αζήτητη σορό ή για περιστατικό αρμοδιότητας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας το οποίο πρέπει να μεταφερθεί με αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά μέσα. Ο ιατροδικαστής πρέπει να διαθέτει άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου επ’ αμοιβή.   

Πλύσιμο ο νεκροτόμος, ντύσιμο ο εργολάβος

Η περιποίηση νεκρού αφορά το πλύσιμο, καθαρισμό και συρραφή των κοιλοτήτων της σορού μετά τη διαδικασία νεκροτομής.  Προβλέπεται για τους νεκροτόμους που δεν χρειάζονται άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου επ’ αμοιβή ενώ διενεργείται εντός των χώρων της ιατροδικαστικής υπηρεσίας. Το ντύσιμο, το ξύρισμα και γενικά ο  καλλωπισμός του νεκρού  ανάγεται στον εργολάβο τελετών και πρέπει να γίνεται  σε δικό του χώρο. Θα μπορούσε, όμως, αυτή τη δουλειά να την κάνει και ο νεκροτόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης αν διέθετε άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου επ’ αμοιβή, κατά τις απαιτήσεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Η φύλαξη σορού σε ψυκτικό θάλαμο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας επιτρέπεται μόνο ύστερα από παραγγελία της αρμόδιας προανακριτικής αρχής και εφόσον υπάρχει επάρκεια χώρου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία χώρου διατήρησης νεκρών σε οποιοδήποτε ιδιωτικό χώρο, πλην των κοιμητηρίων.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.