Της Φανής Χαρίση
Με τα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών να χαράσσουν διαρκώς νέες διαδρομές και την Ελλάδα να δίνει μάχη έναντί τους, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζουν να αποτελούν μείζον θέμα τόσο στα νησιά, όσο όμως και στην ενδοχώρα.
Από τις αρχές του έτους έως και τις 29 Ιουνίου είχαμε 18.872 παράνομες εισόδους, δηλαδή μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην χώρα με την πλειονότητα αυτών, ήτοι 16.848 από τις θαλάσσιες διαδρομές και 2.024 από τον Έβρο.
Οι περισσότερες «αποβάσεις» παράνομων μεταναστών (7.135) σημειώθηκαν στην Γαύδο και την Κρήτη -όπου οι ροές αυξήθηκαν κατά 276%-, αλλά αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε στην «Κ» ότι πλέον οι διακινητές αποβιβάζουν μετανάστες και σε άλλα νησιά, ακόμα και στα πιο μικρά του Αιγαίου. «Έχουμε πάρα πολλές αφίξεις καθημερινά σε Κρήτη, Γαύδο αλλά και σε μικρά νησιά, γιατί πλέον οι διακινητές δεν κοιτούν μόνο τη Λέσβο, τη Χίο και την Σάμο, αλλά κοιτάνε και τα μικρά νησιά και κάθε μέρα έχουμε αφίξεις παράνομων μεταναστών σχεδόν σε όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου, δηλαδή σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Λέρο, Τήλο, Κάλυμνο κ.λπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι ροές από τον Έβρο είναι σε χαμηλά επίπεδα, αν και από την περασμένη εβδομάδα σημειώνεται μια αυξητική τάση που σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τις μεταναστευτικές ροές προηγούμενων ετών.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα κυκλώματα προτιμούν να οδηγούν τους παράνομους μετανάστες από τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία -κι όχι από τον ποταμό Έβρο που φυλάσσεται δυναμικά και πολυεπίπεδα- καθώς από την συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει το πλεονέκτημα των διαδρομών μέσα από τα βουνά.
Υπερκορεσμένες δομές στην ενδοχώρα και το χαρτί των 30 ημερών
Παρόλα αυτά, η μεγάλη μεταναστευτική ροή των νησιών έχει αντίκτυπο στον βόρειο Έβρο, όπου λειτουργεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) αλλά και το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο χωριό Φυλάκιο, στα οποία ανά τακτά διαστήματα μεταφέρονται παράνομοι μετανάστες από τις νησιωτικές περιοχές, όπου αρχικώς καταφτάνουν. Όσοι δεν κρατούνται στο ΠΡΟΚΕΚΑ και οδηγούνται στο ΚΥΤ λαμβάνουν είτε το χαρτί του αιτούντα άσυλο, είτε το χαρτί απομάκρυνσης των 30 ημερών και μπορούν να φύγουν από το ΚΥΤ. Μάλιστα προ ολίγων ημερών η Ορεστιάδα είχε «πλημμυρίσει» με μετανάστες, οι οποίοι περιφέρονταν στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια μέσω των δρομολογίων του ΚΤΕΛ κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και ίσως και το εξωτερικό.
«Είχαμε γεμίσει παράνομους μετανάστες, οι οποίοι βέβαια οφείλω να πω ότι δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα, αλλά πολλοί κάτοικοι εδώ φοβήθηκαν, γιατί δεν ήξεραν τι συνέβαινε. Οι μετανάστες περιφέρονταν στα πάρκα και στις πλατείες και μετά εξαφανίστηκαν. Πολλοί έφυγαν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Δεν είναι όμως δυνατόν να συμβαίνουν αυτά. Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι ξέφραγο αμπέλι», είπε στην «Κ» κάτοικος της περιοχής.
Το κλείσιμο πολλών δομών φιλοξενίας παράνομων μεταναστών προκαλεί πλέον έμφραγμα στη διαδικασία ταυτοποίησης και χορήγησης ή μη ασύλου με αποτέλεσμα στην ενδοχώρα να λειτουργούν λίγες δομές οι οποίες δέχονται μεγάλο κύμα μεταναστών, όπως αυτές στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, στο Φυλάκιο Έβρου και στην Μαλακάσα, παρότι είναι υπερκορεσμένα. Σε αυτές τις δομές η πλειονότητα των μεταναστών λαμβάνει το χαρτί απομάκρυνσης σε 30 ημέρες. Το συγκεκριμένο έγγραφο που περιλαμβάνεται στην διοικητική διαδικασία αναφέρει ότι ο μετανάστης είναι παράνομος στην χώρα και θα πρέπει εντός 30 ημερών (από την στιγμή που θα το λάβει) να κάνει τις διαδικασίες για να φύγει από την Ελλάδα. Όπως είναι αντιληπτό κανένας μετανάστης δεν εφαρμόζει αυτό που ορίζει το έγγραφο και η κατάσταση, όπως περιγράφεται από έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., δεν είναι η καλύτερη δυνατή.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θωρακίσει έναντι των μεταναστευτικών ροών τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης με τη βοήθεια πολεμικών μας φρεγατών, εφαρμόζοντας έτσι μια σκληρή και δυναμική μέθοδο, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα έτη στον Έβρο. Οι φρεγάτες που μπορούν να πραγματοποιούν πολυήμερες αποστολές καλούνται να περιπολούν στην περιοχή και, όταν εντοπίσουν λέμβους και πλοιάρια με τα οποία επιχειρείται η διακίνηση μεταναστών, θα καλούνται οι αρμόδιες λιμενικές αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση, ενώ θα μπορούν παράλληλα να ειδοποιούν τις αρχές σε ανατολική και δυτική Λιβύη, προκειμένου να κινούνται οι ίδιες και να εμποδίζουν τον απόπλου των σκαφών των διακινητών.
Στον αντίλογο, πάντως, αρκετοί επισημαίνουν ότι η περίπτωση των πλοιαρίων με μετανάστες από τη Λιβύη προς την Κρήτη είναι μια δύσκολη υπόθεση, εξαιτίας της τεράστιας απόστασης που υπάρχει μεταξύ των δυο και άρα η αποτροπή τους είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που ελλοχεύει τον κίνδυνο ναυαγίου.