09:11, Τετάρτη
19 Ιανουαρίου 2022

Μουσική συναυλία με τα μάτια της Αλεξάνδρας Κερλίδου… μετά συνοδείας Νατάσσας Μποφίλιου

Ρεπορτάζ Αγγελική Κριαρίδου

Την ίδια σκηνή θα μοιραστούν η 22χρονη, Αλεξάνδρα Κερλίδου και η Νατάσσα Μποφίλιου, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στη 1 Δεκεμβρίου. Η Αλεξάνδρα θα συνοδεύει μουσικά την ερμηνεία της τραγουδίστριας, στην πρώτη της μεγάλη συναυλία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα το EyeHarp, έδωσε στην Αλεξάνδρα τη δυνατότητα να παίζει μουσική με τα μάτια, παρόλο που παρουσιάζει αδυναμία στην κίνηση των άκρων, καθώς έχει διαγνωστεί από τη γέννησή της με σπαστική τετραπληγία.

Όλα αυτά θα ήταν αδύνατα όμως, αν δεν ανακάλυπτε το EyeHarp. Όταν λοιπόν έμαθε γι’ αυτό, ξεκίνησε άμεσα διαδικτυακά μαθήματα με τον δάσκαλο αλλά και δημιουργό του λογισμικού, Ζαχαρία Βαμβακούση. Η Αλεξάνδρα άρχισε να μαθαίνει γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία καθώς χρησιμοποιούσε ήδη για εννέα χρόνια ανάλογο λογισμικό με εντοπισμό βλέμματος για να μιλάει. Με πολλή μελέτη έχει μάθει να παίζει αρκετά τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη απ’ έξω, ενώ εξασκείται και σε τραγούδια της Νατάσσας Μποφίλιου, για τις ανάγκες της κοινής τους συναυλίας. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε δύο ακόμη, πιο μικρές συναυλίες.

Η Αλεξάνδρα Κερλίδου μιλώντας στην Καρφίτσα, ανέφερε πως δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε να παίξει μουσική και η ιδέα του EyeHarp είναι εξαιρετική, καθώς βοηθάει όλα τα άτομα που δεν μπορούν να ελέγξουν τα χέρια τους να παίξουν μουσική. Παράλληλα, νιώθει πολύ τυχερή που θα βρεθεί μαζί με τη Νατάσσα Μποφίλιου και θα την συνοδεύσει μουσικά με το eyeharp. «Ούτε στα τρελά μου όνειρα δεν μπορούσα να το φανταστώ αυτό» εξομολογείται και ενθαρρύνει «τα άτομα με αναπηρία να μην απογοητεύονται πότε στην ζωή τους και να ψάχνουν συνεχώς καινούρια πράγματα να κάνουν με το δικό τους τρόπο που είναι σίγουρα μοναδικός, για να γεμίζουν το χρόνο τους ευχάριστα και δημιουργικά».

EyeHarp: Το μόνο μουσικό όργανο για τετραπληγικούς παγκοσμίως

Το EyeHarp είναι παγκοσμίως το πρώτο λογισμικό με το οποίο μπορεί κανείς να παίξει μουσική με τα μάτια. Απευθύνεται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με τετραπληγία και δε μπορούν να κινήσουν τα χέρια τους, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με περισσότερη εξάσκηση και με την κίνηση του κεφαλιού, από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Την ιδέα εμπνεύστηκε το 2008 ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης, απόφοιτος τότε, του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από ατύχημα που είχε ένας φίλος του μουσικός και δεν ήταν σαφές αν θα μπορούσε να κινήσει τα χέρια του ξανά.

«Άρχισα να αναρωτιέμαι πως άνθρωποι μουσικοί, που κάποια στιγμή αποκτούν κάποια αναπηρία είτε λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν μουσική. Έκανα την έρευνά μου και διαπίστωσα πως δεν υπήρχε κάτι, ενώ μπορούσε να δημιουργηθεί γιατί η τεχνολογία εντοπισμού βλέμματος υπήρχε από παλιότερα. Οπότε πήγα στη Βαρκελώνη, έκανα ένα μεταπτυχιακό πάνω στη Μουσική Τεχνολογία και ένα διδακτορικό με θέμα «Ψηφιακά μουσικά όργανα για ανθρώπους με αναπηρίες». Ένα από αυτά είναι το EyeHarp, κυματο- άρπα στα ελληνικά, το οποίο επιτρέπει σε ανθρώπους με τετραπληγία να μαθαίνουν και να παίζουν μουσική» εξηγεί ο δημιουργός του EyeHarp.

Η χρήση του λογισμικού είναι απλή και γίνεται με μια κάμερα εντοπισμού βλέμματος μέσω της οποίας ο υπολογιστής μπορεί να γνωρίζει σε ποιο σημείο της οθόνης κοιτάζει ο χρήστης. Οπότε ο χρήστης κοιτάζει τις νότες που είναι τοποθετημένες στην περιφέρεια ενός κύκλου, όπου κάθε νότα έχει το δικό της χρώμα. Τη στιγμή που ο χρήστης κοιτάζει τη νότα, αυτή ακούγεται και μπορεί να ακουστεί σαν ό,τι μουσικό όργανο επιθυμεί ο χρήστης. Επίσης εμπεριέχει και διάφορα εργαλεία εκμάθησης τραγουδιών και μουσικής, επειδή στην αρχή είναι δύσκολο να παίξει κανείς το ρυθμό με τα μάτια.

«Το όραμα δεν έχει επιτευχθεί ακόμα» αναφέρει ο κος Βαμβακούσης, επισημαίνοντας πως αυτό θα συμβεί όταν ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων με τετραπληγία στον πλανήτη παίζει μουσική. «Στο γενικό πληθυσμό, χωρίς αναπηρία» προσθέτει «περίπου το 20%, 1 στους 5 δηλαδή, παίζει έστω σε ερασιτεχνικό βαθμό κάποιο μουσικό όργανο. Στους ανθρώπους με τετραπληγία κανένας δεν έπαιζε μέχρι πρόσφατα. Τώρα παίζουν οι λιγοστοί που χρησιμοποιούν το EyeHarp». Έτσι πρωταρχικός στόχος του είναι να φτάσει σε όλο τον κόσμο, το ποσοστό των τετραπληγικών που παίζουν μουσική στο 1%. Μέχρι σήμερα οι χρήστες του EyeHarp είναι περίπου 600 στη δωρεάν έκδοση και 50 στην επί πληρωμή. Στην Ελλάδα ο κος Βαμβακούσης, έχει δύο μαθήτριες, την Αλεξάνδρα Κερλίδου και την Μαριάνα, η οποία μάλιστα χρησιμοποιεί το λογισμικό παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει και προβλήματα όρασης.

Νατάσσα Μποφίλιου: Η πρόσβαση στη μουσική δεν έχει όρια

Η σπουδαία τραγουδίστρια, μιλώντας στην Καρφίτσα για την κοινή της εμφάνισή στη σκηνή με την Αλεξάνδρα Κερλίδου τόνισε πως ήταν τεράστια η χαρά της να συμμετέχει «σε μια συναυλία με μια μουσικό σαν την Αλεξάνδρα που χειρίζεται το πρόγραμμα και αποδεικνύει πως με σύμμαχο το ταλέντο, την επιθυμία και την τεχνολογία, η πρόσβαση στη μουσική και τη δημιουργία δεν έχει όρια!» σημειώνοντας πως παρακολουθεί με θαυμασμό το όραμα και το έργο του Ζαχαρία Βαμβακούση με το EyeHarp από την αρχή του. Η Νατάσσα Μποφίλιου τόνισε ακόμη, πως το μήνυμα της συναυλίας αυτής είναι η ίδια η Αλεξάνδρα και το EyeHarp. «Τόσο δυνατό, αφοπλιστικό και καθοριστικό για το μέλλον. Είναι τιμή μου αν μπορώ να το ενισχύσω με την παρουσία μου, σ’ αυτή τη μοναδική συναυλία» επισήμανε η τραγουδίστρια και σχολίασε πως ο τρόπος αυτός με τον οποίο η Αλεξάνδρα παίζει μουσική είναι «Συγκινητικός, εντυπωσιακός και εξαιρετικά εμπνευστικός!».

Η τεχνολογία αποφυλακίζει και απεγκλωβίζει άτομα με αναπηρίες

«Σκεφθείτε τι θα πιστεύαμε για την Αλεξάνδρα και για κάθε άτομο που βρίσκεται στην ίδια θέση με την εκείνη εάν δεν είχε ανακαλυφθεί αυτή η τεχνολογία που ανέπτυξε ο κύριος Βαμβακούσης» μας βάζει να αναρωτηθούμε η κα Μαρία Βαρσαμά, η οποία ως Τοπική Σύμβουλος Κοινότητας Ευόσμου «σύστησε» στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Παναγιώτη Φωτιάδη την Αλεξάνδρα και το έργο του EyeHarp.

«Ως Διδάκτορας του ΤΕΕΠΗ του ΔΠΘ με εξειδίκευση στα άτομα με αναπηρίες μπορώ να γνωρίζω εις βάθος έναν κόσμο μη ορατό πολλές φορές σε όλους μας. Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε έναν άγνωστο κόσμο στους συνανθρώπους μας, αυτόν των ανάπηρων ατόμων, ο οποίος αρκετές φορές δεν διαφέρει σε τίποτα από τον δικό μας. Η αναδιαμόρφωση της κουλτούρας της κοινωνίας μας θεωρώ ότι είναι απώτερος σκοπός μας. Σας πληροφορώ ότι η Αλεξάνδρα αντιλαμβάνεται τα πάντα άριστα και η νοητική της ανάπτυξη της είναι ίδια με εκείνη ενός τυπικού ατόμου χωρίς καμία αναπηρία, αλλά έως τώρα δεν είχε τη δυνατότητα να μας επικοινωνήσει τίποτα προς τα έξω. Η εικόνα ενός ανθρώπου δεν μπορεί να καθορίσει τον άνθρωπο. Η τεχνολογία, λοιπόν, φαίνεται πως αποφυλακίζει και απεγκλωβίζει άτομα με αναπηρίες, δυσκολίες και περιορισμούς δίνοντας τους και δίνοντας μας την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε» δήλωσε η κα Βαρσαμά σχετικά με τη δυνατότητα που δίνεται στη Αλεξάνδρα να παίζει μουσική.

Έτσι απόφάσισαν από κοινού η κα Βαρσαμά και ο κος Φωτιάδης ότι έπρεπε να επικοινωνήσουν τη δυνατότητα που δόθηκε στην Αλεξάνδρα να παίζει μουσική μέσω του EyeHarp. «Σκεφτήκαμε ότι αυτό θα έδινε την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους με αναπηρία στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, όπως και σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος να γνωρίσουν την ύπαρξη του και να μπορέσουν και οι ίδιοι να μάθουν το ψηφιακό αυτό μουσικό όργανο και να εκφραστούν μέσα από αυτό. Εμείς οι νευρολόγοι ερχόμαστε σε επαφή με άτομα, που είτε εκ γενετής είτε κατά την διάρκεια της ζωής τους, εμφανίζουν αναπηρία και αγωνιζόμαστε καθημερινά με τους ασθενείς μας να αντιμετωπίσουν τα θέματα υγείας, με μοναδικό σκοπό την λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους. Ας αναλογιστούμε ότι αν δεν υπήρχε η τεχνολογία αυτή η Αλεξάνδρα δεν θα μπορούσε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον της και να αναπτύξει τις δυνατότητες, που έχουμε όλοι μας ανεξαρτήτου οποιασδήποτε αναπηρίας. Επίσης, ας σκεφθούμε ότι στην ίδια θέση θα μπορούσε ο καθένας από εμάς μετά π.χ. από ένα εγκεφαλικό ή τροχαίο ατύχημα» δήλωσε ο κος Φωτιάδης κι έτσι το θέμα της εκδήλωσης τέθηκε στο Συμβούλιο της Κοινότητας Ευόσμου που συμφώνησε ομόφωνα για την διοργάνωση της συναυλίας, ιδέα την οποία αγκάλιασε ο Δήμαρχος μας κ. Μανδαλιανός Κλεάνθης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παμπουκίδου Νανά.

Κλ. Μαδαλιανός: Πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες

 «Η Αλεξάνδρα Κερλίδου με τα μάτια της μπορεί να παίξει μουσική και αυτή τη δύναμη ψυχής πρέπει να παραδεχτούμε και σε αυτήν να υποκλιθούμε  όλοι, γιατί όλοι εμείς οι αρτιμελείς άνθρωποι δεν έχουμε τα κότσια, δεν έχουμε αυτή την πυγμή να προχωρήσουμε στη ζωή μας μπροστά πολλές φορές, όπως κατάφερε η Αλεξάνδρα, η οποία πράγματα ακατόρθωτα, πράγματα θαυμαστά και απέδειξε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι άτομα που μπορούν να συνεισφέρουν σε οποιονδήποτε τομέα της κοινωνίας, είτε στον πολιτισμό, είτε στον αθλητισμό» δήλωσε από τη μεριά του ο δήμαρχος του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Τιμώμενα πρόσωπα στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθείς στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στη 1 Δεκεμβρίου, είναι τα άτομα με αναπηρία. Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, μετά τον πολιτισμό, θα αφορά τον αθλητισμό στα άτομα με αναπηρία, με βράβευση σε παραολυμπιονίκες και  διακεκριμένους αθλητές, άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Πρέπει να τους δοθούν ευκαιρίες και να εμπιστευτούμε και να τονώσουμε τον αγώνα τους, είτε με υποδομές, είτε με εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν, είτε με θέσεις εργασίας. Αυτή η εκδήλωση είναι ένας μικρός φόρος τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο δήμαρχος.

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa