01:52, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

ΝΔ Θεσσαλονίκης: Στο δρόμο βγαίνει ο κομματικός μηχανισμός

Ρεπορτάζ: Φένια Κλιάτση

Παράθυρο στην κοινωνία ετοιμάζεται να ανοίξει, αμέσως μετά την ανακοίνωση της άρσης των μέτρων απο την Κυβέρνηση, ενδεχομένως στο τέλος του μήνα, ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Ο όποιος προγραμματισμός είχε γίνει πήγε προς τα πίσω λόγω κορονοϊού, με το συνέδριο να βρίσκεται και αυτό μετέωρο και τις πληροφορίες να λένε πως θα πραγματοποιηθεί πρίν το Πάσχα.

Οι δύο ΔΕΕΠ πάντως, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθώς και οι πρόεδροί τους, Θεόδωρος Μητράκας και Θωμάς Βράνος είναι αποφασιμένοι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν,να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε δήμους, δημόσιες υπηρεσίες και γειτονιές, προκειμένουν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Άλλωστε αυτό ζήτησε, μεταξύ αλλών, και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, στη σύσκεψη που έγινε με τους βουλευτές και με τα κομματικά στελέχη της ΝΔ, συζητήθηκε η εκλογική ετοιμότητα στο “γαλάζιο” στρατόπεδο .

Το σίγουρο είναι πως η κυβερνητική παράταξη ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα μια συντονισμένη προσπάθεια συστράτευσης των ανθρώπων της για τις δύσκολες μάχες που έπονται. Και μπορεί επανειλημμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει διαβεβαιώσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο στην πολιτική τα πράγματα είναι ρευστά, οι εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, αλλά και εκείνες της κεντροαριστεράς ( ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) ενδέχεται να δημιουργήσουν κλίμα και να φέρουν την ημερομηνία των εκλογών πιο κοντά, μέσα στο 2022.

Την άποψη αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος βλέπει εκλογές μέσα στο ’22 και φτιάχνει ομάδα κρούσης στέλνωντας μήνυμα ανανέωσης.

Μέσα σε αυτό το πλάισιο η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσε επίσημα πως εκπρόσωπος τύπου της παράταξης αναλαμβάνει ο νομικός Δημήτρης Μάντζος, μέχρι τώρα διευθυντής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. Αναπληρώτρια εκπρόσωπος αναλαμβάνει η Αναστασία Σιμητροπούλου, επίσης δικηγόρος. Τη διεύθυνση της Κ.Ο., στη θέση του κ. Μάντζου, επωμίζεται ο Θανάσης Γλαβίνας, στέλεχος από τη Θεσσαλονίκη και γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Γλαβίνα. 

Διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη αναλαμβάνει η Ελένη Αναστασίου, πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της παράταξης και επί σειρά ετών στενή συνεργάτης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ. 

Στο εγχείρημα της αυτοοργάνωσης, υπεύθυνος αναλαμβάνει , όπως πρώτη είχε γράψει η Καρφίτσα, ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, εκ των μελών της Κ.Ο. ο οποίος πρόσφατα μάλιστα ορίστηκε και τομεάρχης Ανάπτυξης, στη θέση του νέου προέδρου της Κ.Ο., Μιχάλη Κατρίνη. 

Η Μάρα Κουκουδάκη, επίσης στενή συνεργάτιδα του κ. Ανδρουλάκη, τέλος, αναλαμβάνει υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού της παράταξης, ενώ επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων ορίζεται ο πρώην Βουλευτής Ιωαννίνων Ευάγγελος Αργύρης.

Πάντως  πριν από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, θα επιχειρηθεί η αναζήτηση και αξιοποίηση στελεχών στις καθημερινές μάχες τόσο εναντίον της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί μέσω του συνεδρίου του, που θα πραγματοποιηθεί 31Μαρτίου – 4Απριλίου να συγκρατήσει κεντροαριστερές δυνάμεις.

Η ανατρεπτική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία στο Πολιτικό Συμβούλιο, δηλαδή  με καθολική ψηφοφορία και ενιαία λίστα τα μέλη του κόμματος –και όχι το Συνέδριο πλέον– να εκλέγουν τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή γεννά έναν νέο  ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας πίσω του τις «παραδοσιακές» δομές των κομμάτων της αριστεράς.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είχε αποφασίσει εδω και καιρό το συγκεκριμένο μοντέλο ειδικά σε ότι έχει σχέση με την εκλογή προέδρου βλέποντας τις κινήσεις που έχουν κάνει έως τώρα και τα άλλα κόμματα (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ). Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η πορεία προς αυτό πρέπει να αποτελέσουν , όπως λένε πλέον τα περισσότερα στελέχη που τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης ,ένα πολιτικό γεγονός στραμμένο στην κοινωνία και όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματος.

Για την ιστορία αξίζει να πούμε πως στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, οι «προεδρικοί», οι άνθρωποι της Γέφυρας, οι «Πασοκογενείς» και η «ΡΕΝΕ» τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα ενώ στελέχη της «Ομπρέλας» διαφώνησαν .

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa