«Ο Άλλος Άνθρωπος» μαγειρεύει δωρεάν φαγητό για όλους στην πλατεία Αριστοτέλους

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

Με μια κατσαρόλα, ένα γκάζι, το «κουπί της ελπίδας», με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» λειτουργεί πλέον και στη Θεσσαλονίκη.

«Ο άλλος άνθρωπος» είναι μια ομάδα, εμπνευστής και δημιουργός της οποίας είναι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. Καθημερινά εδώ και αρκετά χρόνια μαζί με εθελοντές μαγειρεύουν δωρεάν φαγητό στην Αθήνα, και όχι μόνο, για όσους έχουν ανάγκη. Την περασμένη άνοιξη θέλοντας να επεκτείνει την δράση του και στη Θεσσαλονίκη έκανε ανοιχτό κάλεσμα ώστε να βρεθεί κάποιος που θα την αναλάβει. Η υπεύθυνη για την οργάνωση και διαχείριση της κοινωνικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη, των μαγειρεμάτων και των προμηθειών έγινε η Ειρήνη Μπουντούκη. Όπως περιγράφει στην Karfitsa, η ίδια, μόλις είδε την ανάρτηση έστειλε αμέσως μήνυμα. Έπειτα από μια συνάντηση που έγινε κοντά στον Λευκό Πύργο μεταξύ της Ειρ. Μπουντούκη και του Κ.Πολυχρονόπουλου έδωσαν τα χέρια και ανατέθηκαν τα πρώτα καθήκοντα.

Το πρώτο μαγείρεμα έγινε κάπου στα μέσα του Ιούνη και μετά από μια παύση το καλοκαίρι, επέστρεψε δυναμικά από τον Σεπτέμβριο και έκτοτε κάθε Κυριακή μαγειρεύουν στην πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της Πειραιώς), στις 12:30.

Η προετοιμασία

Η ομάδα στη Θεσσαλονίκη αριθμοί περίπου 150 εθελοντές. Κάθε Δευτέρα κινητοποιείται σε όλους το μενού που θα μαγειρέψουν την Κυριακή, με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες από υλικά και αν υπάρξουν ελλείψεις γίνεται μια δημόσια ανάρτηση στα social media. Μόλις φτάσει η Κυριακή οι εθελοντές σηκώνουν τα μανίκια και ξεκινούν το στήσιμο της κοινωνικής κουζίνας. «Μαζευόμαστε στο συμφωνημένο μέρος, τοποθετούμε τα τραπέζια μας, τα καθαρίζουμε με νερό που συνήθως μας προμηθεύουν κοντινά μαγαζιά, φοράμε γάντια, μάσκες, τηρούμε τις αποστάσεις και ξεκινάμε το μαγείρεμα με μια γκαζιέρα, μια κατσαρόλα και φυσικά το κουπί της ελπίδας, που μας έχει κληροδοτήσει ο κ.Κωνσταντίνος, όπου γίνεται το ανακάτεμα του φαγητού», περιγράφει η Ειρήνη Μπουντούκη.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η ίδια, στην αρχή φανταζόταν ότι θα ήταν δύσκολο να μαγειρεύουν σε δημόσιο χώρο και να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, όμως με τις σωστές οδηγίες από τον κ.Πολυχρονόπουλο και με τα δραστήρια και ταλαντούχα άτομα που έχει η ομάδα, από φοιτητές, εργαζόμενους, οικογένειες ακόμη και ηλικιωμένους, αυτή τη στιγμή όλα πηγαίνουν … ρολόι.

Κάθε Κυριακή μαγειρεύονται περίπου 200 μερίδες και μοιράζονται σε σκεύη αλουμινίου που γράφουν πάνω «ένα υπέροχο γεύμα για ένα υπέροχο πλάσμα». «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μάθει το σημείο και περνούν από μόνοι τους και παίρνουν την μερίδα. Επίσης, γίνεται και διανομή από μέλη της ομάδας μας σε άστεγα άτομα ή οικογένειες που δεν μπορούν να έρθουν τα λάβουν από μόνοι τους το φαγητό», εξηγεί η κα Μπουντούκη.

Εθελοντισμός και κοινωνικό αποτύπωμα

Την Κυριακή στις 5 Δεκεμβρίου που θα γίνει το καθιερωμένο μαγείρεμα συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού. «Για εμένα το να συμμετέχω σε αυτή την εθελοντική και κοινωνική δράση ήταν μονόδρομος, καθώς βλέπουμε όλοι γύρω μας ότι υπάρχουν ανάγκες που δεν καλύπτονται. Με ενδιαφέρει να είμαι ενεργή πολίτης και να έχω ένα κοινωνικό αποτύπωμα. Αυτό το προσπαθώ μέσα από την καθημερινότητα μου και την στάση μου, να κάνω ό,τι μπορώ για να γίνει αυτός ο κόσμος λίγο καλύτερος, όχι μόνο στο μέλλον, αλλά και για το παρόν», περιγράφει η κα Μπουντούκη, στέλνοντας το δικό της μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού.

«Ελπίζουμε να μάθουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη την δράση μας, να έρθουν να τους γνωρίσουμε και να μας γνωρίσουν. Μοναχικοί άνθρωποι να κάτσουν στο κυριακάτικο τραπέζι που στήνουμε και να φάνε με ζεστασιά και παρέα εμάς», σημειώνει η ίδια και τονίζει μια φράση του Κ.Πολυχρονόπουλου «να μαγειρεύουμε με σεβασμό και αλληλεγγύη από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο».

(φωτογραφίες Στεφανία Ντούλια και Μαριάννα Γιαννάκη)