Οι δικογραφίες του δασαρχείου έφταναν στην παραγραφή 

Ρεπορτάζ Κώστας Καντούρης 

Αναταραχή επικρατεί στον χώρο του δασαρχείου Πολυγύρου. Η έφοδος της εισαγγελέως Χαλκιδικής στις εγκαταστάσεις του, πριν λίγες ημέρες, σήμανε την έναρξη μίας εις βάθος έρευνας για όσα εδώ και καιρό έχουν καταγγελθεί στις εισαγγελικές αρχές. Ότι δικογραφίες «βαλτώνουν» στα συρτάρια της υπηρεσίας, ενώ εισαγγελικές παραγγελίες εκτελούνται με μεγάλη καθυστέρηση. Όλες οι υποθέσεις καταγγέλλεται ότι αγγίζουν τα χρονικά όρια της παραγραφής με τον κίνδυνο να μην φτάσει καμία στις δικαστικές αίθουσες να είναι ορατός. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί η αντικατάσταση του προσωπικού της υπηρεσίας, προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελέα. 

Έγκυρες πληροφορίες που έφτασαν στην Karfitsa, που αποκάλυψε την υπόθεση, ανέφεραν ότι οι αναφορές ιδιωτών και συνηγόρων τους στις εισαγγελικές αρχές το τελευταίο διάστημα έπεφταν βροχή. Όλοι κατήγγειλαν ότι οι υπηρεσίες του δασαρχείου καθυστερούσαν τη διεκπεραίωση αναφορών, μέχρι που φέρονται ότι «έθαβαν» αυτεπάγγελτες δικογραφίες οι οποίες σχηματίζονταν ύστερα από καταγγελίες. Η στάση αυτή των εκπροσώπων του δασαρχείου Πολυγύρου, επιβεβαιώθηκε το τελευταίο διάστημα από τις ίδιες τις εισαγγελικές αρχές της Χαλκιδικής. Παραγγελίες για έρευνες έμεναν για μήνες στα συρτάρια και ολοκληρώνονταν με κίνδυνο να βρεθούν στο… νήμα της παραγραφής. 

Η εισαγγελέας σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο δασαρχείο την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου συνοδευόταν από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε αμέσως να απομακρυνθούν όλοι από τα γραφεία τους και άρχισε να διενεργεί επί τόπου έρευνα κατάσχοντας έγγραφα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι μεταξύ αυτών που κατασχέθηκαν ήταν δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί όμως… ξεχάστηκαν στο χρόνο και δεν είχαν υποβληθεί ποτέ στις εισαγγελικές αρχές. Κατασχέθηκαν ακόμη ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι (usb) στους οποίους πιστεύεται ότι θα περιλαμβάνεται πάλι υλικό δικογραφιών που έμεινε στο συρτάρι και δεν διεκπεραιώθηκε. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι μεταξύ των κατασχεθέντων ήταν και περίπου 15 όπλα. Όλα είχαν κατασχεθεί από ιδιώτες, στο πλαίσιο σχηματισμού δικογραφιών από υπαλλήλους του δασαρχείου. Όμως οι δικογραφίες εκείνες έμειναν στα γραφεία της υπηρεσίας και έτσι τα όπλα δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Εισαγγελία για να φυλαχθούν στη συνέχεια από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.  

Οι παραγραφές 

Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει εδώ και καιρό στο συγκεκριμένο δασαρχείο έλεγαν στην Karfitsa ότι ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι. «Πλέον δεν εξυπηρετούταν κανένας. Υποθέσεις βάλτωναν και δεν ολοκληρώνονταν», σημείωναν. Το τελευταίο διάστημα άρχισαν να γίνονται αναφορές στις εισαγγελικές αρχές και έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έρευνα. Παράλληλα εξετάστηκαν υποθέσεις που είχαν διεκπεραιωθεί από τις υπηρεσίες του δασαρχείου και πληροφορίες αναφέρουν πως στις περισσότερες παρατηρήθηκε το ίδιο. Έφταναν στο «παρά πέντε» της παραγραφής στην Εισαγγελία.  

Το ερώτημα που διατύπωναν όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση, ειδικά μετά το κλείδωμα του γραφείου των επικεφαλής του δασαρχείου, ήταν εάν όλο αυτό ήταν σκόπιμο ή γίνονταν λόγω ελλείψεων. Μάλιστα σημείωναν πως η υπερβολική καθυστέρηση σε δεκάδες υποθέσεις προκαλούσε στη συνέχεια αλυσιδωτές αντιδράσεις και οι στοίβες των δικογραφιών που συγκεντρώθηκαν ήταν αδύνατο να διεκπεραιωθούν άμεσα. Το βέβαιο είναι ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες πολλές δικογραφίες έμεναν χωρίς επεξεργασία και οι εν δυνάμει κατηγορούμενοι απαλλάσσονταν χωρίς καμία δικαστική κρίση, καθώς όταν τα έγγραφα διαβιβάζονταν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έφταναν κοντά στον χρόνο παραγραφής. Τα αδικήματα σχετίζονται με παράνομη θήρα, παράνομη υλοτομία, παραβάσεις σχετικές με την οικοδόμηση σε δάσος και άλλες διατάξεις που ελέγχονται από τις υπηρεσίες του δασαρχείου. Ειδικά για τις περιπτώσεις παραγραφής, εξετάζονται καταγγελίες που ανέφεραν ότι σε ορισμένες δικογραφίες που προωθήθηκαν στην Εισαγγελία είχαν αλλάξει οι ημερομηνίες τέλεσης των αδικημάτων, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.  

Για την έρευνα που έγινε και βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ενημερωθεί και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο αντικατάστασης όλων των υπαλλήλων του δασαρχείου με άλλους, ή με αυτούς τα ονόματα των οποίων φαινομενικά έχουν επαφή με τις υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Άλλωστε η υπόθεση έχει φτάσει και στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου πλέον υπάγονται τα δασαρχεία.