02:21, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Πανευρωπαϊκό βραβείο κατέκτησε φοιτήτρια του ΑΠΘ

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

Μια ακόμη διάκριση κατέκτησε φοιτήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για την Χρυσούλα Τσιμπέρη, τελειόφοιτη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Η ιδέα που είχε για την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου κέρδισε το ενδιαφέρον και της χάρισε το πανευρωπαϊκό βραβείο καλύτερης ambassador για το έτος 2021, για τη δράση της, με τίτλο «Innovation for Health (Wei4H) 2021». Η δράση για την οποία βραβεύτηκε η 24χρονη φοιτήτρια έγινε στο πλαίσιο της εβδομάδας επιχειρηματικότητας του IEEE Region 8.

H Χρυσούλα Τσιμπέρη

Η ιδέα

Η Χρυσούλα Τσιμπέρη με έναυσμα την πανδημία του κορονοϊου σκέφτηκε την υλοποίηση μιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην υγειονομική περίθαλψη και την βιοϊατρική τεχνολογία, η οποία θα έχει επίκεντρο πόσο έχει επηρεαστεί ο συγκεκριμένος τομέας. Στην ιδέα αυτή πίστεψαν και άλλοι φοιτητές όπως ο φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Ρουμελιώτης. Όλοι μαζί άρχισαν να τρέχουν αυτό το project που στην αρχή θεωρήθηκε φιλόδοξο, καθώς ο χρόνος που είχαν στην διάθεση τους για να υλοποιήσουν την δράση ήταν μόλις δυο μήνες. «Αν και ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος μας φτιάξαμε μια πολύ καλή ομάδα και ήμασταν σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα πάει για… βραβείο», λέει η Χρ.Τσιμπέρη μιλώντας στην Karfitsa. Η δράση κράτησε τρεις μέρες, έγινε διαδικτυακά και αποτελούνταν από ομιλητές όπως ερευνητές, καταξιωμένους επιχειρηματίες και νέους επαγγελματίες στον χώρο. Παράλληλα, έγινε και ένας διαγωνισμός που απευθυνόταν σε φοιτητές και έπρεπε να κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα πάνω στην υγειονομική περίθαλψη και να δώσουν μια καινοτόμα λύση σε αυτό.

Στόχος της δράσης αυτής ήταν, όπως εξηγεί η εμπνεύστρια της, «να ενθαρρύνουμε και να κινητοποιήσουμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτόν τον διεπιστημονικά εξαιρετικό τομέα. Θεωρούμε πως η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν το κλειδί ώστε να διασφαλιστεί ότι η κοινωνία μετά τον κορονοϊό θα είναι ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς. Πιστέψαμε λοιπόν ότι αυτή η δράση ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό της έρευνας και τον καινοτόμων επιτευγμάτων στην παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σύμφωνα με την ίδια, η ιδέα αυτή ξεχώρισε, μεταξύ των 32 συμμετεχόντων και κέρδισε το βραβείο «Best Event & Best Ambassadors», για τους εξής λόγους: «για την οργάνωση που είχε, την συνέπεια και για το πάθος που δείξαμε για την βιοϊατρική τεχνολογία, έναν τομέα που έχει αποκτήσει μεγάλη αξία το τελευταίο διάστημα, λόγω της πανδημίας και του αυξημένου κόστους υγειονομικής περίθαλψης».

Η Χρ. Τσιμπέρη είναι στο τελευταίο έτος των σπουδών της και ευελπιστεί η βράβευση αυτή να έδωσε κίνητρο σε υπόλοιπους φοιτητές να συνεχίσουν αυτή την πρωτοβουλία.

Στιγμιότυπο από την δράση που κατέκτησε το βραβείο

Η συστηματική εργασία πίσω από την επιτυχία

Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Συμβούλου του IEEE Student Branch AUTh, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Αλκιβιάδη Χατζόπουλου για την επίτευξη αυτής της διάκρισης. Ο ίδιος μιλώντας στην Karfitsa εξέφρασε την χαρά του για τις πρωτοβουλίες των φοιτητών του ΑΠΘ. «Τα τελευταία χρόνια μας έχουν κάνει περήφανους», τόνισε. Αναφορικά με την συγκεκριμένη διάκριση ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η επιτυχία της δράσης αυτής, που έφερε και το βραβείο, οφείλεται στην συστηματική εργασία των φοιτητών που συμμετείχαν. «Τα νέα παιδιά αν πάρουν ‘’ζεστά’’ κάτι που θέλουν το βγάζουν εις πέρας όσο δύσκολο και αν είναι», είπε ο κ.Χατζόπουλος. Μάλιστα, όπως σημείωσε μια τέτοια διάκριση δίνει στα νέα παιδιά την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να καταφέρουν ακόμη περισσότερα πράγματα, παρά τα όποια προβλήματα και αν συναντήσουν στον δρόμο τους, ενώ δίνουν ένα θετικό μήνυμα και «ξεσηκώνουν» ουσιαστικά και άλλους νέους για να κινητοποιηθούν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ Karfitsa