, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Streets of SKG – Πάρκα τσέπης: Μια ανάσα οξυγόνου στις τσιμεντουπόλεις

Τα Pocket parks ή κοινώς γνωστά, πάρκα τσέπης, αποτελεούν μια πρωτοβουλία που επεκτείνεται όλο και περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η Αθήνα μετρά ήδη οκτώ πάρκα τσέπης, ενώ στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε προ ολίγων ημερών το δεύτερο. Τι είναι όμως τα πάρκα τσέπης θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς. Πρόκειται για μικρούς χώρους πρασίνου που δημιουργούνται είτε από δημόσια είτε από ιδιωτική πρωτοβουλία για εξυπηρετησούν τους κατοικούς στις γειτονιές των αστικών κέντρων. Τα πάρκα αυτά προσφέρονται για μικρές στιγμές αναψυχής και χαλάρωσης σε ένα χώρο πρασίνου, μια βόλτα με τους τετράποδους φίλους και μια ανάσα οξυγόνου μέσα στο τσιμεντένιο χάος των πόλεων. 

Το νέο πάρκο τσέπης

Σε μια εποχή που η ανάγκη για χώρους πρασίνου είναι επιτακτική καθώς η κλιματική κρίση επελαύνει, η Θεσσαλονίκη απέκτησε δεύτερο πάρκο τσέπης και μια γειτονιά απέκτησε τη δική της μικρή όαση αναψυχής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το άλλοτε εγκαταλελειμμένο οικόπεδο της οδού Χαλκιδικής 66, στην περιοχή της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας, το οποίο πλέον έχει αλλάξει όψη και δε θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη αποκαρδιωτική εικόνα του.

Το πάρκο τσέπης της οδού Χαλκιδικής 66, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με δωρεά της P&G και τη συνεργασία της Οργάνωσης Γη, σχεδιάστηκε και παραδόθηκε από την εταιρεία Τοπιοδομή. Το νέο πάρκο κοσμείται από περίπου 350 θάμνους και δέντρα, ενώ όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι είτε φυσικά είτε ανακυκλώσιμα. Ακόμη, τοποθετήθηκαν αυτόνομα φωτοβολταϊκά φώτα, έξυπνο σύστημα ποτίσματος, καθιστικά, φωλιές πουλιών όπως και ταΐστρες και ποτίστρες ζώων. 

Μια πρωτοβουλία της γειτονιάς… για τη γειτονιά

Το πρώτο πάρκο τσέπης στη Θεσσαλονίκη έγινε πραγματικότητα πριν από δύο χρόνια όταν η «Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου» αποφάσισε να μεταμορφώσει το εγκαταλελειμένο οικόπεδο που βρισκόταν στη γωνία των οδών Αγαπηνού και Μιχαήλ Ιωάννου, σε ένα πάρκο που θα δίνει ζωή στη γειτονιά και θα μπορούν να απολαύσουν οι κάτοικοι της περιοχής. Η συλλογικότητα των πολιτών δημιούργησε ένα μικρό πάρκο κρυμμένο ανάμεσα στις πολυκατοικίες της περιοχής, παρέχοντας έναν χώρο πρασίνου, όπου οι κάτοικοι της γειτονιάς αλλά και οι περαστικοί μπορούν να «ξεφύγουν» για λίγο από το αστικό περιβάλλον.

Το σημείο απολαμβάνουν το ίδιο ευχάριστα γάτες και σκυλιά, για τα οποία προσφέρεται τροφή και νερό. Ο χώρος του πάρκου διαθέτει παγκάκια για τους επισκέπτες και λειτουργεί με ωράριο από τις 10 το πρωί εώς τις 8 το βράδυ. Οι δημιουργοί του πάρκου, πέραν του σεβασμού και της αγάπης για το περιβάλλον και τα ζώα, διάγουν και ανθρωπισμό, τονίζοντας την ανάγκη για σεβασμό προς τη διαφορετικότητα.