Προβληματισμός στους ξενοδόχους – Η τιμή για διανυκτέρευση σε ιδιωτικό πάρκινγκ φτάνει τα 35 ευρώ.
Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου
Τιμές που κυριολεκτικά ζαλίζουν ζητούν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να αφήσει κάποιος το αυτοκίνητό του. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι θέσεις πάρκινγκ στην πόλη είναι ελάχιστες έχουν διαμορφώσει τιμοκαταλόγους για τους οποίους οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Είναι ενδεικτικό πως αρκετά πάρκινγκ στο ιστορικό κέντρο ξεκινούν την ωριαία χρέωση από τα 5 ευρώ, ενώ όποιος δεν προλάβει να κάνει τις δουλειές του μέσα σε 60 λεπτά και αναγκαστεί να αφήσει το αυτοκίνητο άλλη μισή ώρα θα πληρώσει, κατά μέσο όρο, 7 – 10 ευρώ!
‘Οσο για τη διανυκτέρευση; Η «λυπητερή», φαίνεται πως, ξεπερνά ακόμη και τις τιμές που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας. Οι επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη εάν αποφασίσουν να παρκάρουν το αυτοκίνητο τους κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης θα χρειαστεί να πληρώσουν μίνιμουμ τις καθημερινές από 20 – 25 ευρώ, ενώ το ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα 35 ευρώ το Παρασκευοσαββατοκύριακο! Η τιμή αυξάνεται αναλόγως με το μήκος του οχήματος και φυσικά εάν το πάρκινγκ βρίσκεται πάνω ή κάτω από την Εγνατία.
Η πολιτική αυτή με τις υψηλές χρεώσεις για τις θέσεις στάθμευσεις έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Από τη μία είναι οι μόνιμοι κάτοικοι που αδυνατούν να πληρώσουν αυτά τα ποσά, με αποτέλεσμα είτε να αποφεύγουν το κέντρο για τα ψώνια και τη διασκέδασή τους, είτε να παρκάρουν παράνομα με τον κίνδυνο να λάβουν το ροζ χαρτάκι με το πρόστιμο της παράβασης. Από την άλλη, είναι οι τουρίστες οι οποίοι φαίνεται πως εξαιτίας αυτού του πρόσθετου εξόδου επιλέγουν να γυρίσουν την …πλάτη στην πόλη.
Οι ξενοδόχοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι και εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τους τιμοκαταλόγους που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι των πάρκινγκ. ‘Αλλωστε, όπως αναφέρουν, πριν από δύο χρόνια για διανυκτέρευση οι επισκέπτες πλήρωναν από 8 έως 12 ευρώ, ενώ πέρσι τέτοια εποχή για την ίδια υπηρεσία της διανυκτέρευσης η τιμή ξεκινούσε από 10 και έφτανε στα 14 ευρώ.
Οι Βαλκάνιοι περνούν από τη Θεσσαλονίκη και φεύγουν…
Η Βόρεια Ελλάδα κάθε χρόνο δέχεται εκατομμύρια τουρίστες, οι περισσότεροι Βαλκάνιοι που περνούν τα σύνορα οδικώς. Αρκετοί από αυτούς είτε πριν, είτε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε Χαλκιδική ή Πιερία επιλέγουν να κάνουν στάση στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δουν την πόλη, να δοκιμάσουν τις γεύσεις και να δουν τα αξιοθέατα.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι πλέον το σκέφτονται διπλά και τριπλά λόγω του παρκαρίσματος και της πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης. ‘Οπως υποστηρίζουν, την ώρα που ένα δίκλινο δωμάτιο σε κάποιο τρίστερο ξενοδοχείο της πόλης κοστολογείται στα 60 ευρώ, πολύ δύσκολα ένας επισκέπτης θα αποφασίσει να δώσει άλλα 25 ευρώ, σχεδόν το μισό της τιμής του δωματίου για να παρκάρει το αυτοκίνητο του.
Επομένως, ο τιμοκατάλογος στους χώρους στάθμευσης λειτουργεί ανασταλτικά για Σέρβους, Βούλγαρους, Ρουμάνους, Σκοπιανούς που περνούν από την πόλη και φεύγουν χωρίς στάση. Η δυσανασχέτηση υπάρχει και για έναν ακόμη λόγο, καθώς οι ίδιοι προέρχονται από βαλκανικές χώρες όπου συνήθως παρκάρουν και μάλιστα χωρίς πληρωμή.
Απόρροια και των παραπάνω είναι πως ο Μάιος αλλά και ο Ιούνιος έκλεισαν με αισθητή μείωση στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης και οι προκρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο είναι έως τώρα περιορισμένες με τους επαγγελματίες να αισιοδοξούν πως θα σωθεί η παρτίδα με τις last minute κρατήσεις.
Ψάχνει ελεύθερους χώρους ο δήμος Θεσσαλονίκης
Το «φλέγον» θέμα του παρκαρίσματος το έπιασε από την αρχή της θητείας η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας πως οι ελεύθεροι χώροι στάθμευσης στην πόλη είναι ιδιαιτέρως περιορισμένοι.
Για το λόγο αυτό, από τον δήμαρχο, Στέλιο Αγγελούδη, έγιναν ενέργειες προς τα υπουργεία ώστε να δοθούν προς χρήση ακίνητα που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα οποία μπορούν εύκολα να διαμορφωθούν σε υπαίθρια πάρκινγκ.
Ο κ.Αγγελούδης με επιστολή αλλά και ενημερώσεις προς τα υπουργεία ζήτησε χώρους στα ανατολικά και προς τη δυτική είσοδο της πόλης, πλησίον των δικαστηρίων, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα έργα υλοποίησης του Flyover στην περιφερειακή οδό, με στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών.
Παράλληλα, έγιναν επαφές με τη διοίκηση του ΟΛΘ για τη δημιουργία επιπρόσθετων 234 νέων θέσεων στάθμευσης εντός του λιμανιού, ως αντιστάθμισμα σε αυτές της Πλατείας Ελευθερίας, καθώς εκεί σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA



