Σε δύο δίκες παραπέμφθηκαν οι κατηγορούμενοι για την επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, σε τέσσερις φίλους του Άρη.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης
Σε διαχωρισμό της δικογραφίας ως προς τα πλημμελήματα προχώρησαν οι δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης, παραπέμποντας 7 κατηγορούμενους να δικαστούν σε Μονομελές Πλημμελειοδικείο για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε βάρος τεσσάρων φίλων του Άρη επειδή φορούσαν κίτρινες φανέλες! Όσον αφορά τα κακουργηματικής μορφής αδικήματα, οι ίδιοι θα καθίσουν και στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, με την κατηγορία της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης», καθώς στο επίδικο περιστατικό τραυματίστηκε βαρύτατα ένας 20χρονος ο οποίος παρέμεινε σε κώμα επί 8 μέρες, το καλοκαίρι του 2019.
Συνολικά 8 νεαροί ταυτοποιήθηκαν ύστερα από έρευνα της αστυνομίας. Εις βάρος τους, κατά περίπτωση, ασκήθηκε ποινική δίωξη, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόμου, για: Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη (κακούργημα), επικίνδυνη σωματική βλάβη, διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη βία κατά συρροή (τετελεσμένη και σε απόπειρα), φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Συνέργεια στις παραπάνω πράξεις. Οπλοφορία – οπλοχρησία. Κατοχή και χρήση αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, μεταξύ οπαδών αθλητικών ομάδων.
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο κακουργιοδικείο οι 7 που ήταν γνωστοί ως οπαδοί του ΠΑΟΚ ενώ απαλλάχθηκε ένας νεαρός ο οποίος εντοπίστηκε να διέρχεται από την περιοχή της Καμάρας αλλά προέκυψε ότι δεν συναντήθηκε με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους και δεν είχε σχέση με περιστατικό βίας εις βάρος των φιλάθλων του Άρη, την 26η Ιουλίου 2019. Ο συγκεκριμένος επέστρεφε στο σπίτι του ύστερα από βραδινή έξοδο.
Οι κατηγορούμενοι, σε ηλικίες από 19 έως 26 χρόνων , φέρονται πως συμμετείχαν σε ομάδα αγνώστων που επιτέθηκε στους τέσσερις παθόντες – έναν 21χρονο, δύο δίδυμα αδέλφια, ηλικίας 19 χρόνων, κι έναν 20χρονο. Παραδέχτηκαν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνοντας απλοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, αλλά αρνήθηκαν ότι ενεπλάκησαν στο περιστατικό και στον ξυλοδαρμό των θυμάτων. Οι δικαστές του συμβουλίου έκριναν ότι δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις κατά της διάρκεια των απολογιών τους στην ανακρίτρια ενώ τους παρέπεμψαν σε ΜΟΔ, διατηρώντας τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Προηγουμένως, με απευθείας κλήση, οι 7 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν, τον ερχόμενο Οκτώβριο, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τα πλημμελήματα, λόγω κινδύνου παραγραφής.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την 25η Ιουλίου 2019, οι τέσσερις φίλαθλοι του Άρη αφού παρακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας τους με την ΑΕΛ Λεμεσού, που διεξήχθη στο πλαίσιο της διοργάνωσης Europa League, αποχώρησαν από το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης», επιβαίνοντας σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο.
Όταν προσέγγισαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι παθόντες φορούσαν μπλούζες κίτρινου χρώματος με διακριτικά της ομάδας του Άρη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στάθμευσαν το όχημα επί της οδού Λεωνίδα Ιασωνίδου.
Έβγαλαν τις κίτρινες φανέλες
Δύο άτομα με κράνη πλησίασαν τον 20χρονο την στιγμή που έβγαινε από το όχημα κι άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές στο πρόσωπο. Ο παθών επιχείρησε να διαφύγει προς την οδό Εγνατία αλλά ακινητοποιήθηκε από άλλη ομάδα δραστών που του επιτέθηκαν, με γροθιές και κλωτσιές. Κάποιοι του κατάφεραν αλλεπάλληλα χτυπήματα στο σώμα και ιδίως στο κεφάλι, με μεταλλικές και ξύλινες ράβδους.
Όπως αναγράφεται στη δικογραφία, ο παθών παρέμεινε αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο, έχοντας χάσεις τις αισθήσεις του ενώ οι δράστες προσπάθησαν να του αφαιρέσουν τη μπλούζα που φορούσε.
Άλλοι δράστες επιτέθηκαν και στον 21χρονο οδηγό τη στιγμή που είχε αποβιβαστεί από το όχημα και με την απειλή χρήσης βίας απαίτησαν να τους παραδώσει την μπλούζα που φορούσε, πράγμα που έπραξε φοβούμενος για τη ζωή του και τη σωματική του ακεραιότητα. Ο ένας από τους δίδυμους αδελφούς ενώ βρισκόταν εντός του αυτοκινήτου, στη θέση του συνοδηγού, αντιλαμβανόμενος ότι η επίθεση είχε οπαδικά κίνητρα, έβγαλε τη μπλούζα του και την άφησε εντός του αυτοκινήτου. Τότε ένας από τους δράστες έσπασε του τζάμι του συνοδηγού με ένα ξύλινο ρόπαλο. Γροθιές και κλωτσιές δέχτηκαν και τα δύο αδέλφια.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ένας άλλος δράστης έβγαλε από το παντελόνι του τη ζώνη του με μεταλλική αγκράφα και χρησιμοποιώντας την ως «μαστίγιο» κατάφερε χτυπήματα στο δεξί χέρι του ενός από τους 19χρονους αδελφούς. Ο άλλος αδελφός έβγαλε την κίτρινη μπλούζα που φορούσε, την απέρριψε στο οδόστρωμα και διέφυγε τρέχοντας προς την οδό Εγνατία. Οι επιτιθέμενοι με ρόπαλα και πέτρες προκάλεσαν φθορές στο παραπάνω ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο. Η επίθεση διήρκησε τρία λεπτά ενώ μετά τη λήξη της οι δράστες διέφυγαν πεζοί, προς διάφορες κατευθύνσεις.
Περίοικοι κάλεσαν το ΕΚΑΒ που παρέλαβε δύο από τους παθόντες και τους μετέφερε στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Ο 20χρονος διαγνώστηκε πως υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, παραμένοντας διασωληνωμένος, σε κώμα και υπό μηχανική υποστήριξη, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έως τις 2 Αυγούστου 2019, επί 8 μέρες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA



