Πλήρωσαν… την auto-κομπίνα – Καθείρξεις σε συνταξιούχο αστυνομικό και ιδιοκτήτη μάνδρας
Άρπαζαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούσαν να πουλήσουν μέσω της γνωστής ιστοσελίδας car.gr και τα μεταπουλούσαν αποκομίζοντας παράνομα διπλό κέρδος. Μέλη κυκλώματος, που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες και εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές αρχές, ύστερα σχεδόν 6 χρόνια δέχτηκαν τις πρώτες ποινές.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε κάθειρξη 7 ετών και 4 μηνών σ’ έναν συνταξιούχο αστυνομικό και κάθειρξη 9 ετών και 5 μηνών σ’ έναν ιδιοκτήτη μάνδρας αυτοκινήτων. Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για απάτη, συμμορία και χρήση πλαστών εγγράφων ενώ το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση των ποινών και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αθώοι, λόγω αμφιβολιών, κρίθηκαν άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοι τους οι οποίοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν για τη συνδρομή τους στην απάτη διότι κυρίως αναλάμβαναν να παραλάβουν τα αυτοκίνητα, χωρίς να έχουν πλήρη γνώση. Ως «εγκέφαλος» φέρεται ένας άνδρας ο οποίος απεβίωσε πριν παραπεμφθεί σε δίκη. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θεώρησε ως μη γενόμενη την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν εντός του 2018, με την αγοραπωλησία 13 αυτοκινήτων ενώ το ύψος της απάτης, τετελεσμένης και σε απόπειρα, υπολογίστηκε σε 241.000 ευρώ. Οι παθόντες προέκυψε πως ήταν κάτοικοι Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Καβάλας, Βόλου κι άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας.
Ο τρόπος δράσης
Στο παραπεμπτικό βούλευμα, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, περιγράφεται ο τρόπος δράσης των μελών του κυκλώματος. Οι δράστες εμφανίζονταν ως υποψήφιοι αγοραστές και τηλεφωνούσαν στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που επιθυμούσαν να τα πουλήσουν μέσω αγγελιών που αναρτούσαν στη γνωστή διαδικτυακή ιστοσελίδα «www.car.gr». Τους ζητούσαν να τους αποστείλουν τα στοιχεία ταυτότητας και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου δήθεν να καταθέσουν χρηματικό ποσό ως αντίτιμο της αγοράς του οχήματος, ώστε να προχωρήσουν στην παραλαβή του.
Γι’ αυτό τον σκοπό κατάρτιζαν και έστελναν στους παθόντες πλαστά αποδεικτικά κατάθεσης τραπεζικών εμβασμάτων. Όταν παραλάμβαναν τα οχήματα, τα διέθεταν προς πώληση, μέσω της ίδιας ιστοσελίδας, σε αισθητά χαμηλότερες τιμές για να δελεάσουν τους επίδοξους αγοραστές και να πραγματοποιήσουν άμεσα τη συναλλαγή- προτού γίνει αντιληπτή η πρώτη έκνομη ενέργεια – απάτη που διενεργήθηκε σε βάρος του νόμιμου κατόχου του αυτοκινήτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες, που επικοινωνούσαν αρχικά με τους παθόντες – πωλητές, συστήνονταν με τα στοιχεία παθόντων προγενέστερων περιπτώσεων, τα οποία τους ήταν γνωστά από προηγούμενη (απατηλή) συναλλαγή μαζί τους και έτσι ενίσχυαν την φερεγγυότητα τους ως αγοραστές έναντι των υποψήφιων πωλητών – παθόντων.
Συλλήψεις επ’ αυτοφώρω
Στις 28 Μαρτίου 2018, ένας κάτοικος Βόλου κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ένας άγνωστος άνδρας που του συστήθηκε με ψευδή στοιχεία του απέστειλε ένα πλαστό αποδεικτικό τραπεζικού εμβάσματος χρηματικού ποσού 39.000 ευρώ, μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση που έφερε προφανώς πλαστές σφραγίδες επικύρωσης κι έναν αντίγραφο πλαστού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, που αφορούσαν ανύπαρκτο πρόσωπο. Σκοπός των δραστών ήταν να αποκτήσουν το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο του που εντόπισαν σε αγγελία πώλησης στον παραπάνω διαδικτυακό ιστότοπο.
Ο ίδιος δράστης τηλεφώνησε ξανά στον ιδιοκτήτη του οχήματος και του είπε ότι η παράδοση θα γινόταν σε τρίτο πρόσωπο που παρουσίασε ως ανιψιό του και κατόπιν σχετικής συνεννόησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση, σε χώρο στάθμευσης της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, πλησίον του Σταθμού Διοδίων Μαλγάρων, για την παραλαβή του αυτοκινήτου. Εκεί, επενέβησαν αστυνομικοί που συνέλαβαν τον δεύτερο κατηγορούμενο – ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων ο οποίος παραδέχτηκε πως γνώριζε για την απάτη.
Ακόμη, παραδέχτηκε ότι προέβη στη συγκεκριμένη πράξη, από κοινού με τον πρώτο κατηγορούμενο – εν ενεργεία αστυνομικό της ΕΛΑΣ (τότε) ενώ επισήμανε ότι ενεργούσε με εντολή- απαίτηση άλλου προσώπου. Είπε ότι ο εν λόγω άνδρας, που φερόταν ως «εγκέφαλος», του είχε τηλεφωνήσει πριν έναν μήνα, γνωρίζοντας την κακή οικονομική κατάσταση του και του πρότεινε να συνεργαστούν.
Όπως αναγράφεται στο βούλευμα, στην επίμαχη περίπτωση συμμετείχε και ο αστυνομικός ο οποίος τη συγκεκριμένη ημέρα, ανέλαβε να μεταφέρει τον ιδιοκτήτη της μάνδρας, στο σημείο συνάντησης, χρησιμοποιώντας υπηρεσιακό όχημα και ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, στην εδαφική αρμοδιότητα του τμήματος που υπηρετούσε.