Με πόλη φάντασμα μοιάζει η Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τρίτης 08/07, όπου οι δρόμοι του κέντρου έχουν αδειάσει λόγω του νέου κύματος καύσωνα που σαρώνει όλη την Ελλάδα.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στους 37 βαθμούς Κελσίου και οι δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν αδειάσει. Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες και στα βίντεο της Karfitsa, η πλατεία Αριστοτέλους από τον άξονα της Εγνατίας αλλά και στο ύψος της Ερμού και της Βασ. Ηρακλείου έχουν αδειάσει.
Οι λιγοστοί περαστικοί, κυρίως τουρίστες, ψάχνουν ανάσες δροσιάς σε σκιερά σημεία με δέντρα και παγκάκια. Απαραίτητα… αξεσουάρ όσων βρίσκονται έξω αυτή την ώρα είναι οι βεντάλιες, τα καπέλα, τα γυαλιά ηλίου και τα μπουκαλάκια με νερό.
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην οδό Λαγκαδά, αλλά και στο συντριβάνι, έξω από τη στάση του μετρό Θεσσαλονίκης. Γύρω από τον Λευκό Πύργο, οι μόνοι διερχόμενοι βρίσκονται κάτω από τη σκιά των δέντρων, ενώ μόνο τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους.
Οι Θεσσαλονικείς ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και αποφεύγουν τις μετακινήσεις τις μεσημεριανές ώρες, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες κορυφώνονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες εξέδωσε ανακοίνωση για τον καύσωνα η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συστάσεις προς τους πολίτες.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι πολίτες καλούνται:
– Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους με συνωστισμό.
– Να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
– Να αποφεύγουν το βάδισμα ή το τρέξιμο για πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο.
– Να προτιμούν τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό, για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
– Να φοράνε πάντα καπέλο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά, για να προστατεύουν τα μάτια τους από την αντανάκλαση των ακτίνων του ηλίου.
– Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.
– Να προσθέτουν αλάτι στο φαγητό, αν ιδρώνουν πολύ. Να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σε περίπτωση που έχει συστήσει περιορισμό του αλατιού.
– Να φροντίζουν, ώστε η διατροφή τους να αποτελείται από ελαφρά μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά.
– Να κάνουν συχνά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και, αν χρειαστεί, να τοποθετούν υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στον λαιμό.
– Να μεριμνούν για τα μέλη της οικογένειας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ).
– Να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για ειδικές οδηγίες (π.χ. αν συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και σε ποια δοσολογία).
– Να αποφεύγουν τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας, όταν η θερμοκρασία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.