Πρωταθλήτρια η Θεσσαλονίκη στην ανακύκλωση, αλλά …χωρίς μπλε κάδους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Το χέρι στην …τσέπη ετοιμάζεται να βάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης για να αγοράσει με ιδίους πόρους εκατοντάδες μπλε κάδους συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων ειδών, ξεκινώντας έτσι την «επιχείρηση» αντικατάστασης των παλαιών, φθαρμένων και σπασμένων κάδων που υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές και παράλληλα ενίσχυσης του υφιστάμενου δικτύου ανακύκλωσης. 

Είναι η πρώτη φορά που δήμος σε ολόκληρη τη χώρα θα αγοράσει μόνος του μπλε κάδους, παρά το γεγονός ότι οφείλει να τους προμηθευτεί από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ωστόσο ο φορέας εδώ και χρόνια αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες. Η αγορά κρίνεται άκρως απαραίτητη ώστε να μπορούν οι δημότες να έχουν τους κατάλληλους χώρους για να ανακυκλώνουν και παράλληλα να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό της ανακύκλωσης στην πόλη.

Αυτή τη στιγμή ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι πρωταθλητής στην ανακύκλωση σε ολόκληρη την Ελλάδα με ποσοστό 26% και για το λόγο αυτό πριν από μικρό χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρέλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, ένα πράσινο βραβείο στην κατηγορία «Πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε Δήμο Μητροπολιτικών Κέντρων».

Από τη μία, όμως, η πρωτιά στην ανακύκλωση και από την άλλη οι μεγάλες ελλείψεις οδήγησαν τον δήμαρχο να εκφράσει την αγανάκτησή και το παράπονο του στο πρόσφατο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ για την «απουσία» της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης από την ενίσχυση του εξοπλισμού (κάδους αλλά και οχήματα) όσον αφορά τον στόχο που έχει θέσει η δημοτική αρχή για μία πιο καθαρή και περιβαλλοντικά ποιοτικότερη πόλη. 

«Ο δήμος μου πρόσφατα βραβεύτηκε ως ο δήμος με την καλύτερη επίδοση στην ανακύκλωση στην χώρα. Και ξέρετε ποια ήταν η επιβράβευση; Αναγκάζομαι να αγοράσω με ιδίους πόρους για πρώτη φορά μπλε κάδους γιατί ο φορέας αδυνατεί εδώ και χρόνια να μου προμηθεύσει νέους ως οφείλει», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ.Ζέρβα προς τους υπόλοιπους δημάρχους. 

Επομένως, οι σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται αναγκάζουν τη δημοτική αρχή να προκηρύξει διαγωνισμό και να προμηθευτεί το αμέσως επόμενο διάστημα έναν ικανοποιητικό αριθμό μπλε κάδων, τους οποίους θα πληρώσει από το ταμείο του δήμου, ώστε σε πρώτη φάση να αντικατασταθούν οι πολύ φθαρμένοι και κατεστραμμένοι. 

‘Οπως είπε στην εφημερίδα «Karfitsa» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζεϊμπέκης, γι αρχή είναι απαραίτητη η αγορά 500 μπλε κάδων κάδων για να μπορεί να λειτουργεί το δίκτυο. Ωστόσο, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς εδώ και δύο χρόνια -από τη στιγμή που ανέλαβε δηλαδή η νέα διοίκηση – δεν έχει παραληφθεί ούτε ένας μπλε κάδο από την ΕΕΑ, που είναι υπεύθυνη για την ανακύκλωση και το πρόγραμμα ανταποδοτικών προς τους δήμους.

«Πρέπει να είμαστε ο πρώτος δήμος στη χώρα που ετοιμάζεται να αγοράσει μόνος του μπλε κάδους για να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες μας», είπε ο κ.Ζεϊμπέκης, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή, το δίκτυο των μπλε κάδων στον δήμο Θεσσαλονίκης διαθέτει περίπου 3.500 κάδους. Δεδομένου όμως ότι αρκετοί έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, οι ανάγκες υπολογίζονται γύρω στους 1..500 για να στηριχτεί το δίκτυο. ‘Αλλωστε, μεγάλο μέρος των κάδων έχουν τόσο μεγάλες φθορές, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και τα ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ σε άλλους λείπει το καπάκι, ενώ συχνά έχει σπάσει ο μηχανισμός που τον ανοίγει με το πάτημα του ποδιού. 

Βέβαια, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος υπάρχουν αρκετά σημεία της πόλης στα οποία θα πρέπει να επεκταθεί το σύστημα της ανακύκλωσης καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι πράσινοι κάδοι για τα απορρίμματα, αλλά δεν υπάρχει διαθεσιμότητα των μπλε. Ετσι, σύμφωνα με τον κ.Ζεϊμπέκη σε κάθε διαγωνισμό θα γίνεται προσπάθεια της διοίκησης ώστε να εντάσσεται ένας ικανοποιητικός αριθμός αγοράς μπλε κάδων για να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση και να παραμείνει η πόλη σε υψηλά επίπεδα ανακύκλωσης.