ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Ρετσίνα: Η «παρεξηγημένη» κυρία του ελληνικού κρασιού

Πάνος Μανής Αναρτήθηκε από Πάνος Μανής
13/04/2025
Ρεπορτάζ
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Ρετσίνα: Η «παρεξηγημένη» κυρία του ελληνικού κρασιού

Ένα καλοκαιρινό κυριακάτικο τραπέζι των παιδικών μας χρόνων. Φορτωμένο με παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες. Κεφτέδες, μελιτζάνες και κολοκυθάκια στο τηγάνι, ντομάτα και φέτα.

Και θαλασσινά. Ψιλό ψάρι, αθερίνα, γαύρος και κουτσoμούρα. Ένα μπουκάλι ρετσίνα να ανοίγει. Και να πλημμυρίζει η ατμόσφαιρα με φρεσκάδα, με μυρωδιά από δάσος πευκοβελόνων και καλοκαιριού. Η ρετσίνα το εθνικό μας κρασί είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αλκοολούχα ποτά. Λέγεται ότι ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από 4.000 χρόνια όταν σφράγιζαν τους αμφορείς με ρητίνη πεύκου για να προστατεύσουν το κρασί και από την ανάμειξη προέκυψε η ρετσίνα. Μέχρι και πριν από αρκετά χρόνια η ρετσίνα είχε εξοστρακιστεί αποκλειστικά σε ταβέρνες και είχε υποβαθμιστεί ποιοτικά τόσο που στο εξωτερικό ταυτίζονταν σχεδόν με το κακό ελληνικό κρασί.

Η αναγέννηση της ρετσίνας

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η ρετσίνα – βασικό προϊόν της λαϊκή μας παράδοσης – φαίνεται να αναγεννάται και – γιατί όχι – να αρχίζει να διεκδικεί το ρόλο που της πρέπει,, αυτό της πρέσβειρας του ελληνικού οίνου. Έτσι κι αλλιώς η ρετσίνα είναι μόνο ελληνική ως προϊόν “προστατευόμενης ονομασίας κατά παράδοση”. «Ο αγώνας για την αναβάθμιση της ρετσίνας ήταν μακρόχρονος και γεμάτος προκλήσεις, αναδεικνύοντας τη σημασία του προϊόντος. Ήταν όμως αναγκαίος αφενός γιατί η ρετσίνα έμπαινε σε υποδεέστερη μοίρα σε σχέση με τα υπόλοιπα κρασιά, με κίνδυνο να απαξιωθεί εντελώς και αφετέρου γιατί η σημασίας της, ως αποκλειστικά ελληνικό προϊόν, ήταν καίρια για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία στο σύνολό της» λέει στην “Κ” ο οινολόγος και διευθύνων σύμβουλος της “Κεχρής” Στέλιος Κεχρής. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα πολλοί νέοι οινοποιοί άρχισαν να παράγουν “φρέσκιες” ρετσίνες από ποιοτικές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα φέρνοντας τη ρετσίνα στα τραπέζια κορυφαίων εστιατορίων. «Είναι η ώρα να βγάλουμε new age ρετσίνες που θα αγαπηθούν από το νέο κόσμο και θα τις εντάξουμε στα οικογενειακά τραπέζια της Κυριακής. Εμείς έχουμε βγάλει μια τέτοια καινούργια ρετσίνα που γίνεται με αειφόρο ρετσίνι από την Εύβοια και Ασύρτικο από τη Γουμένισσα. Σε συνεργασία με την Ελένη Κεχρή είναι η δική μας πρόταση για φρέσκια, εστιατορική ρετσίνα. Έχουμε ακούσει από ανθρώπους που δεν πίνουν ρετσίνα να λένε ότι αυτή τη ρετσίνα θα την έπινα πολύ ευχάριστα» τονίζει στην “Κ” ο Φοίβος Παπαστρατής ένας νέος οινοποιός με αμπέλια στο Ληλάντιο Πεδί στην Εύβοια.

Οι μοντέρνες ρετσίνες

«Το καινούριο που εισάγουμε είναι ένας νέος τρόπος σκέψης για τη ρετσίνα: ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του κρασιού που στηρίζεται στη γνώση, την εμπειρία και την καινοτομία. Στόχος είναι να δείξουμε ότι η ρετσίνα δεν είναι απλώς ένα παραδοσιακό κρασί, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας, το οποίο εξελίσσεται δυναμικά και προσαρμόζεται στις σύγχρονες προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ένα κρασί με αυθεντικότητα και χαρακτήρα, ικανό να σταθεί ισάξια δίπλα στα μεγάλα κρασιά του κόσμου» εξηγεί στην “Κ” η Ελένη Κεχρή μια από τις οινολόγους και οινοποιούς που ξαναέβαλε την ποιοτική ρετσίνα στο ελληνικό τραπέζι και της έδωσε αίγλη στο εξωτερικό με βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Πρόσφατα ίδρυσε την 1979 WINES με σκοπό να εξερευνήσει σε βάθος τη ρετσίνα και να της προσδώσει τη θέση που της αξίζει στον σύγχρονο οινικό κόσμο.

«Η ρετσίνα που προτείνουμε είναι ένα κρασί υψηλής ποιότητας, που βασίζεται στην επιστημονική κατανόηση κάθε πτυχής της—από την επιλογή του σταφυλιού μέχρι τη συλλογή του ρετσινιού και την αλληλεπίδραση αυτών των μοναδικών πρώτων υλών. Είναι αυτονόητο ότι η ποιότητα της ρετσίνας βασίζεται στο βέλτιστο πρωτόκολλο οινοποίησης—κάτι που υπήρξε η βασική μου προτεραιότητα σε όλη την επαγγελματική μου πορεία. Τώρα, προχωράμε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση ρετσινιού αειφορικής συλλογής, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την ανώτερη ποιότητα του κρασιού, αλλά και τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον» λέει η ίδια με τον κο Σ. Κόγια, αρθρογράφο οίνου και κάτοχο του DIPWSEΤ να υπερθεματίζει: «Η αλήθεια είναι ότι η ρετσίνα γνωρίζει πάρα πολύ μεγάλη έξαρση τον τελευταίο καιρό και ο λόγος είναι ότι γίνονται πολύ καλές και πολλές ποιοτικές δουλειές σε σχέση με τη ρετσίνα. Είναι ένα κρασί για το οποίο θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι και είναι ένα από τα ελάχιστα κρασιά στον κόσμο που μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε φαγητό».

Related Post

Για συντήρηση 17 από τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου – Αφαιρούνται από τη Νέα Παραλία (ΦΩΤΟ+Video)

Θεσσαλονίκη: Ξηλώνονται τα κάγκελα μπροστά από το Ανάκτορο του Γαλέριου (ΦΩΤΟ+Video)

Θεσσαλονίκη: Θέατρο Redicolo, εκεί όπου τεράστιες κούκλες παίρνουν «σάρκα και οστά» επί σκηνής

Θεσσαλονίκη: Τα ξίφη των αξιωματικών απένειμε ο Κωνσταντίνος Τασούλας στους αποφοίτους της ΣΣΑΣ (ΦΩΤΟ+Video)

Πως μπορεί να γίνει η ρετσίνα το “Next Big Thing” του ελληνικού αμπελώνα

«Το κλειδί για την επιτυχία είναι αφενός οι οινοπαραγωγοί να συνειδητοποιήσουμε την σημασία που έχει για το ελληνικό κρασί η ρετσίνα και αφετέρου να προβάλουμε τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική στο παγκόσμιο αμπελώνα. Αυτά που την κάνουν ξεχωριστή και υπέροχη για να συνοδεύσει όχι μόνο την ελληνική και την διεθνή κουζίνα αλλά, και τις έθνικ κουζίνες του κόσμου. Η ενίσχυση της παραγωγής, η εφαρμογή σύγχρονων οινοποιητικών τεχνικών εστιάζοντας στα παραδοσιακά στοιχεία του προϊόντος, το στοχευμένο μάρκετινγκ στις διεθνείς αγορές αλλά και στο εσωτερικό, μπορεί να αλλάξει την αντιλαμβανόμενη αξία της και να την καταστήσει εξαιρετικά ανταγωνιστική. Με τη σωστή προσέγγιση, η ρετσίνα μπορεί να κατακτήσει τις καρδιές των οινόφιλων σε όλο τον κόσμο και να καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία προϊόντα του ελληνικού αμπελώνα» λέει στην “Κ” Στέλιος Κεχρής ενώ η Ελένη Κεχρή τονίζει τη μονάδικότητά της : «Ελάχιστες χώρες έχουν το προνόμιο να διαθέτουν μια ξεχωριστή κατηγορία κρασιού με τόσο βαθιές ρίζες στον χρόνο. Επιπλέον, η σύνδεση του ρετσινιού με το αμπέλι δημιουργεί ένα κρασί που προσφέρει ένα μοναδικό sense of place—μια γουλιά ρετσίνα σε ταξιδεύει στην Ελλάδα σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεσαι. Είναι αδύνατο να την πιεις και να μην αναγνωρίσεις την καταγωγή της. Το κλειδί για την εξέλιξη της ρετσίνας σε ένα κρασί διεθνούς εμβέλειας είναι ησύγχρονη οινοποίηση σε συνδυασμό με τον σεβασμό στην ουσία της. Η σε βάθος κατανόηση του προφίλ της, από την επιλογή της ποικιλίας του σταφυλιού μέχρι τη σωστή χρήση του ρετσινιού, επιτρέπει τη δημιουργία εκφράσεων υψηλής ποιότητας που αναδεικνύουν τον αυθεντικό της χαρακτήρα.Παράλληλα, οι ώριμες αγορές του εξωτερικού στρέφονται όλο και περισσότερο σε κρασιά που διαθέτουν αυθεντικότητα και ένα ισχυρό αφήγημα. Η ρετσίνα διαθέτει και τα δύο στον μέγιστο βαθμό».

Ρετσίνα και νέοι

Ολοένα και περισσότεροι νέοι άρχισαν να δοκιμάζουν και να απολαμβάνουν την ποιοτική, μοντέρνα πια ρετσίνα. «Ένα από τα κυρίαρχα trends σήμερα είναι η προτίμηση των νέων καταναλωτών σε κρασιά με αυθεντικότητα, ιστορία και έντονη τοπική ταυτότητα—χαρακτηριστικά που η ρετσίνα διαθέτει στον απόλυτο βαθμό.Βλέπουμε ότι όταν οι νέοι δοκιμάζουν μια ποιοτική ρετσίνα, εντυπωσιάζονται από την πολυπλοκότητά της και την αρμονία της με τη σύγχρονη γαστρονομία. Η ρετσίνα έχει τη δυναμική να αποτελέσει ένα κρασί-σημείο αναφοράς για τους νέους, αρκεί να επικοινωνηθεί σωστά» αναφέρει η Ελένη Κεχρή.  «Πολλοί νέοι εκτιμούν την αυθεντικότητα και την παράδοση που συνοδεύουν τη ρετσίνα, αλλά και την ανανέωση της και τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται στην παραγωγή της σήμερα. Στις εκθέσεις οίνου, γεμίζουν τις αίθουσες, δοκιμάζοντας με ενθουσιασμό τα νέα προϊόντα και ανταλλάσσοντας απόψεις με τους οινοποιούς. Η ρετσίνα καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή τους και δημιουργεί μια νέα γενιά υποστηρικτών της που βλέπουν σε αυτήν κάτι περισσότερο από ένα παραδοσιακό κρασί – έναν εκλεπτυσμένο και ποιοτικό εκπρόσωπο του ελληνικού αμπελώνα» σχολιάζει ο Σ.Κεχρής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Για συντήρηση 17 από τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου – Αφαιρούνται από τη Νέα Παραλία (ΦΩΤΟ+Video)
Θεσσαλονίκη

Για συντήρηση 17 από τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου – Αφαιρούνται από τη Νέα Παραλία (ΦΩΤΟ+Video)

Αφαιρούνται 17 από τις συνολικά 40 Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, από τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα για...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
29/10/2025
Θεσσαλονίκη: Ξηλώνονται τα κάγκελα μπροστά από το Ανάκτορο του Γαλέριου (ΦΩΤΟ+Video)
Ρεπορτάζ

Θεσσαλονίκη: Ξηλώνονται τα κάγκελα μπροστά από το Ανάκτορο του Γαλέριου (ΦΩΤΟ+Video)

Ξηλώνονται, μετά από το κύμα αντιδράσεων, τα κάγκελα μπροστά από το Ανάκτορο του Γαλέριου επί της Ναυαρίνου, στο κέντρο της...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
29/10/2025
Next Post
Θεσσαλονίκη: Πριγκίπισσες, καουμπόι και νεράιδες «πλημμύρισαν» τη Χαλκηδόνα για την 4η Έκθεση Συλλεκτών Playmobil (ΦΩΤΟ+Video)

Θεσσαλονίκη: Πριγκίπισσες, καουμπόι και νεράιδες «πλημμύρισαν» τη Χαλκηδόνα για την 4η Έκθεση Συλλεκτών Playmobil (ΦΩΤΟ+Video)

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Το ένστικτο αυτών των ζωδίων είναι πάντα σωστό

Ζώδια: Ποια είναι πιθανότερο να ερωτευτούν μέσα στον Οκτώβριο

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
06/10/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa