Στο «πόδι» πάλι οι δυνάμεις στον Έβρο για το μεταναστευτικό

Ρεπορτάζ Κώστας Καντούρης

Κοινές κινήσεις Τουρκίας και Λευκορωσίας με ταυτόχρονη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου προσφύγων και μεταναστών, μελετούν ως πιθανό σενάριο στον Έβρο. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την έκρηξη των γεγονότων στα λευκορωσοπολωνικά σύνορα, στην ελληνική μεθόριο με την Τουρκία λαμβάνονται ενισχυμένα μέτρα από στρατό και αστυνομία.  

«Κανείς δεν αποκλείει ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει με τον ίδιο τρόπο να ασκήσει επιπλέον πίεση στην Ευρώπη, ταυτόχρονα με αυτή που ασκείται ήδη από τη Λευκορωσία», έλεγε στην Karfitsa διπλωματικός παράγοντας. «Μπορεί τα σχέδιά του τον Μάρτιο του 2020 να μην ευοδώθηκαν, λόγω της οργανωμένης αντίδρασης της ελληνικής πλευράς, ωστόσο τίποτα δεν διασφαλίζει ότι δεν θα το επιχειρήσει πάλι, απλώς για να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση», συμπλήρωνε.  Πηγές των συνόρων επιβεβαίωναν ότι τις ημέρες αυτές ο βαθμός επιφυλακής στα σύνορα του Έβρου έχει αυξηθεί, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε τέτοια κίνηση. Αντίστοιχα μέτρα άλλωστε φαίνεται ότι λαμβάνονται και στη γειτονική Βουλγαρία, όπου παρά τις καλές φαινομενικά σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί με την Τουρκία και η γειτονική χώρα δεν πιέστηκε όλο αυτό το διάστημα, πλέον οι ροές των μεταναστών στρέφονται και προς την πλευρά εκείνη. Σε αυτό έχει συμβάλλει η ρευστή βουλγαρική πολιτική κατάσταση και το κενό ηγεσίας.  

Στον Έβρο πάντως οι αξιωματικοί στρατού και αστυνομίας, βλέποντας τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και στα σύνορα με την Πολωνία αισθάνονται ότι πρόκειται για Dejavu, του σκηνικού που είχαν βιώσει οι ελληνικές δυνάμεις, όπως και οι πρόσφυγες στις Καστανιές, από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2020, γεγονός που έχουν τονίσει κυβερνητικοί παράγοντες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Είναι σαν να βλέπουμε ακριβώς τις ίδιες κινήσεις. Οι πρόσφυγες οδηγούνται σε μεγάλες πόλεις κοντά στα σύνορα, εκεί τους ωθούν σε λεωφορεία και τους οδηγούν στη γραμμή της μεθορίου με την Πολωνία με εκβιασμούς και διαβεβαιώσεις ότι θα περάσουν άμεσα στην Ευρώπη. Και εκεί τους οργανώνουν να επιτίθενται στις πολωνικές δυνάμεις, επιτηρώντας αστυνομικοί και στρατιωτικοί των συνόρων τις κινήσεις τους», είπε στην Karfitsa αξιωματικός στα σύνορα που γνωρίζει καλά την κρίση των Καστανιών και όσα έγιναν την περίοδο εκείνη.  

«Έκαναν τα ίδια» 

Σημείωνε μάλιστα πως στην περίπτωση του Μαρτίου 2020 στον Έβρο, οι Τούρκοι ουσιαστικά άνοιγαν τις πόρτες τους με φθηνά εισιτήρια σε αεροπορικές πτήσεις από διάφορες χώρες, χωρίς να επιβάλλουν κανένα περιορισμό, ενώ τώρα οι Λευκορώσοι αποφάσισαν να δώσουν βίζες σε διάφορους Λαούς, υπήκοοι των οποίων τις παίρνουν από πρεσβείες και προξενεία είτε στην Τουρκία, είτε στον Λίβανο. Ακριβώς δηλαδή η ίδια μέθοδος. «Και όλο αυτό καλύπτεται από μία εκστρατεία παραπληροφόρησης ότι η διέλευση των συνόρων είναι εύκολη και χωρίς εμπόδια. Όπως ακριβώς έκαναν σε μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα», σημείωνε. «Μπορούμε να ενημερώσουμε τους Πολωνούς και για τις επόμενες κινήσεις τους», κατέληξε ο αξιωματικός των συνόρων θεωρώντας ότι η σκακιέρα της κρίσης στην Πολωνία είναι γνωστή.  

Οι αναλυτές των τουρκικών κινήσεων, ειδικά στο επίπεδο του προσφυγικού, εκτιμούσαν ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν και ενημερώνεται για κινήσεις – καρμπόν με αυτές που έκαναν οι Τούρκοι χρησιμοποιώντας τους δύστυχους πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αναφορικά με την ελληνική πλευρά, έλεγαν ότι τα ενισχυμένα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή την περίοδο αποτρέπουν ακόμη και σκέψεις του Τούρκου προέδρου να προχωρήσει σε παρόμοια εργαλειοποίηση, όμως το γεγονός πως συνήθως δρα απρόβλεπτα επιβάλλει τη διατήρηση των μέτρων αυτών. Σημείωναν πάντως ότι πλέον η ελληνική πλευρά είναι ιδιαιτέρως θωρακισμένη σε σχέση με το 2020. Ο φράχτης στον βόρειο Έβρο έχει ενισχυθεί σημαντικά, το νέο τμήμα στις Φέρες έχει ολοκληρωθεί, ενώ έχουν αναπτυχθεί όλα τα τεχνολογικά μέσα επιτήρησης με τη λειτουργία των καμερών σε όλο το μήκος των συνόρων. Παράλληλα έχει αυξηθεί κατά πολύ το έμψυχο δυναμικό των συνοριοφυλάκων τόσο στον Έβρο, όσο και στους γειτονικούς νομούς, την αποκαλούμενη «δεύτερη γραμμή». 

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η πολωνική ηγεσία συζητά τη λήψη μέτρων αντίστοιχων με αυτά που πλέον εφαρμόζονται στον Έβρο και την ανέγερση φράχτη μήκους 200 χιλιομέτρων σε όλα τα σύνορα με τη Λευκορωσία.  

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa