02:55, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Συγκέντρωση διαμαρτυριας για δωρεαν self test στα φροντιστηρια


Κρατώντας πανό με τα αιτήματα τους, μέλη του σωματείου μισθωτών εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Δωρεάν παροχή self test δύο φορές την εβδομάδα, δωρεάν αντισηπτικά και μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, είναι μόνο μερικά από τα αιτήματα τους. Μάλιστα όπως επισημαίνουν το κόστος για τη διενέργεια rapid test μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10% του μισθού τους. Επίσης όπως λένε καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές και πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας στα φροντιστήρια άμεσα, να δημιουργηθεί σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο και να δίνεται ταυτόχρονα άδεια ειδικού σκοπού τόσο στους νοσούντες εκπαιδευτικούς όσο και στους γονείς τα παιδιά των οποίων νοσούν.

Ο πρόεδρος του σωματείου μισθωτών εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, Ανδριώτης Κυριάκος δήλωσε:

Πραγματοποιούμε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο για να ζητήσουμε τα αυτονόητα για τους εργαζόμενους του κλάδου. Από το άνοιγμα των σχολείων τα Γενάρη δεν είμαστε μέσα σε αυτούς που δικαιούνται self test ενώ υποχρεωνόμαστε από το υπουργείο να δηλώνουμε δύο φορές την εβδομάδα self test. Αυτό για κάποιον μερικώς απασχολούμενο σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του περίπου το 5-10 % του μισθού του. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο. Ο λόγος για τον οποίο έχει γίνει είναι για να μας υπενθυμίσει πρώτον ότι είναι ατομική υπόθεση η διαχείριση της πανδημίας, δεύτερον για να εξασφαλίσει και κάποια χρήματα για τους γνωστούς.

Εμείς σήμερα διεκδικούμε να μας δίνονται τα self test δεύτερον να μην είναι κανένας εργαζόμενος ο οποίος νοσεί από το σπίτι και να κάνει τηλεργασία, αλλά να του δίνεται άδεια, ενώ επίσης και για τους γονείς οι οποίοι έχουν παιδιά που νοσούν να μην κάνουν τηλεργασία αλλά να παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού. Τέλος ζητούμε να ανανεωθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα φροντιστήρια που στην πράξη δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση κρούσματος. Είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός και ζητάμε  και ζητάμε κάτι συγκεκριμένο.