Στο κτίριο διοίκησης (ΥΜΑΘ) έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης 24/10 ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος συναντήθηκε σε θερμό κλίμα με τον υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.
Ο κ. Μπελέρης έφτασε στο ΥΜΑΘ μετά τις 19.30 και συζήτησε με τον υπουργό για θέματα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου. Κατά την άφιξή του είπε ο ευρωβουλευτής: «Ευχαριστω τη Μακεδονία για τη στήριξή της σε αυτή την περιπέτεια που πέρασα».
Ο κ. Γκιουλέκας τον υποδέχτηκε με θέρμη, λέγοντας «χαιρόμαστε που είναι όλα καλά και από το βήμα των Βρυξελλών θα δίνεις τον αγώνα για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό αλλά και συνολικά για ολόκληρο τον ελληνισμό».
«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να υπερασπιστώ τα εθνικά μας δίκαια»
Ο κ. Μπελέρης δήλωσε από την πλευρά του: «Ήρθα στη Θεσσαλονίκη σήμερα, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας να συναντήσω έναν διαχρονικό φίλο του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού αλλά και προσωπικό δικό μου, τον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και να τον ευχαριστήσω για τη στήριξή του σε όλη αυτή την περιπέτεια. Από το μετερίζι που μ’ έταξε ο ελληνικός λαός θα κάνω ό,τι μπορώ για να υπερασπιστώ τα εθνικά μας δίκαια. Να σηκώσω κι εγώ τη φωνή μου και να την ενώσω με την κυβέρνηση και με τους υπόλοιπους Έλληνες, ώστε η Ελλάδα να είναι πιο ισχυρή και να έχει το ρόλο που της αξίζει».«Δυστυχώς η εθνικιστική ρητορική περισσεύει πάνω από τα βόρεια σύνορά μας».

«Δυστυχώς η εθνικιστική ρητορική περισσεύει πάνω από τα βόρεια σύνορά μας»
Την προάσπιση του ευρωπαϊκού δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας επεσήμανε ο υπουργός κατά τη δική του δήλωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι χαρά μας που υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στο Μακεδονίας – Θράκης τον Έλληνα εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και νυν ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Έναν άνθρωπο που έρχεται από τα παλιά στους αγώνες για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα, τον καλό μου φίλο, Φρέντι Μπελέρη. Ο άνθρωπος αυτός με την πρόσφατη περιπέτειά του, δίδαξε ότι παρέμεινε ασυμβίβαστος κρατώντας ψηλά τη σημαία των αξιών και των ιδανικών που πρεσβεύει. Τώρα, από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου ως ευρωβουλευτής της ΝΔ θα μεταφέρει τη φωνή των Βορειοηπειρωτών που είναι το πιο σημαντικό. Ζητούμε να γίνονται απόλυτα σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των αδελφών μας, Βορειοηπειρωτών.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη και ευρωπαϊκή χώρα. Επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλα τα όμορα κράτη, να βοηθήσουμε στην περαιτέρω πορεία τους. Η Ελλάδα ως ένα από τα παλαιότερα κράτη της ΕΕ αλλά και πολλών διεθνών οργανισμών έχει αποδείξει ότι θέλει να βοηθήσει τα όμορα κράτη με την προϋπόθεση ότι τα κράτη αυτά θα σέβονται και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κράτος δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η εθνικιστική ρητορική περισσεύει πάνω από τα βόρεια σύνορά μας. Εμείς διαμηνύουμε ότι η Ελλάδα είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να τηρήσει αυτά που είπε, με την προϋπόθεση ότι θα σεβαστούν τα παραπάνω».


