Τα αυθεντικά προϊόντα της Μακεδονικής γης παρουσίασε ο Κ. Κιλτίδης

Τα αυθεντικά προϊόντα που παράγονται σε εδάφη της Μακεδονικής γης και έχουν αποκτήσει τις ονομασίες ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη.

Ειδικότερα, η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUPHORIA για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας των ΠΟΠ & ΠΓΕ Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα προϊόντα αυτά είναι δώδεκα. Συγκεκριμένα είναι τα εξής: Γιαούρτι, Κασέρι ΠΟΠ, Φέτα ΠΟΠ, Μπάτσος ΠΟΠ, Μανούρι ΠΟΠ, Ροδάκινο Νάουσας ΠΟΠ, Κεράσι Ροδοχωρίου ΠΟΠ, Ακτινίδιο Πιερίας ΠΟΠ, Οίνοι ΠΟΠ-ΠΓΕ, Οίνοι ΠΟΠ Νάουσα, Οίνοι ΠΟΠ Γουμένισσα, Οίνοι ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, Οίνοι ΠΓΕ.

«Πάση θυσία τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης να τα κάνουμε πράξη, ευτύχησα στη μικρή μου θητεία, ως υπουργός στο Υπουργείο Γεωργίας να κάνω ένα άλμα σε αυτό τον τομέα», τόνισε ο κ.Κιλτίδης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να προωθήσουμε τα ποιοτικά μας γνωρίσματα προς τις χώρες της Ε.Ε, αφού ανήκουμε σε αυτήν. Και αυτό για να γίνει πρέπει να έχουν σφραγίδες τις ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης».

Παράλληλα ο κ.Κιλτίδης σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη δεκαπέντε εταιρείες που θέλουν να συνεργαστούν, και εξέφρασε δημόσιο κάλεσμα σε παραγωγούς και επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ.

Η ΠΚΜ είναι μια περιοχή εύφορη, με πολύ ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες, με γόνιμα εδάφη, και πολύ πλούσια αγροτική παραγωγή που αποτέλεσε και αποτελεί έως τώρα την βάση της τοπικής αλλά και Εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης. Ο συνδυασμός μεγάλων ορεινών όγκων με προεξέχοντα τον μυθικό Όλυμπο, ποταμιών και κοιλάδων και την επίδραση του Αιγαίου πελάγους δημιουργούν εξαιρετικά και διαφορετικά μικροκλίματα με μια μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

Ταυτόχρονα η μακρόχρονη παράδοση των κατοίκων στην Αγροδιατροφική παραγωγή και μεταποίηση των καρπών της Μακεδονικής γης καθιστούν την Κεντρική Μακεδονία πλούσια σε εκλεκτά ΠΟΠ και ΠΓΕ φρούτα και λαχανικά, τυροκομικά προϊόντα, κρασιά και πολλούς ακόμα αυθεντικής ποιότητας γαστρονομικούς θησαυρούς.

Η δράση ΕUPHORIA έχει σαν στόχο να ενισχύσει την κατανάλωση και να τονώσει τη ζήτηση ξεχωριστών παραδοσιακών προϊόντων και προϊόντων με ονομασία προέλευσης και Γεωγραφική Ένδειξη που παράγονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ.Κιλτίδης τόνισε ότι όραμα και στόχος είναι τα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας να ταξιδέψουμε σε ξένες αγορές όπως της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας και όπου αλλού υπάρχει ελληνισμός.

Οι στρατηγικοί στόχοι και οι πολιτικές της ΑΣ-ΠΚΜ

Διερεύνηση και ανάδειξη καλλιεργειών με προϊόντα ταυτότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να μεταποιηθούν και να δώσουν προϊόντα εγχώριας και διεθνούς κατανάλωσης. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η διοργάνωση επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, ημερίδων, εκθέσεων, εκδόσεων. Η διεξαγωγή συναντήσεων εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον αγροδιατροφικό τομέα στην ΠΚΜ, προτάσσοντας ενώσεις, ομάδες παραγωγών, επιμελητήρια περιφερειακών ενοτήτων, αναδεικνύοντας δράσεις έρευνας, παραγωγής και προώθησης. Πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων με στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και ανάπτυξη εξειδικευμένων και υψηλής προστιθέμενης αξίας ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, η υλοποίηση προγραμμάτων προβολής και προώθησης προϊόντων διατροφής της Μακεδονίας, με εγγύηση το σήμα Ταυτότητας του φορέα.

Να σημειωθεί ότι κανονισμός προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα της Π.Κ.Μ, στον κατάλογο των Συνεργαζόμενων μελών του φορέα.

Δείτε βίντεο από την παρουσίαση