Τα Τέμπη φέρνουν ανασχηματισμό
Ήταν Ιανουάριος του 2021 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τον μοναδικό μέχρι σήμερα σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οκτώ στελέχη είδαν την πόρτα εξόδου, 11 βουλευτές για πρώτη φορά πήραν θέση, 6 αναβαθμίστηκαν και 2 εξωκοινοβουλευτικοί συμπλήρωσαν το όλο κυβερνητικό σχήμα.
Όλα ξεκίνησαν από το ξήλωμα της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή του υπουργού Γιάννη Οικονόμου και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου, υπό το βάρος γεγονότων που κλόνισαν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Επρόκειτο για την εξαίρεση στον κανόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όπως επαναλαμβάνει μέχρι και σήμερα σε συνεντεύξεις του, είναι υπέρμαχος των «διορθωτικών κινήσεων» και όχι των «σαρωτικών ανασχηματισμών». Ωστόσο σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση τόσο του έργου όσο και της συμπεριφοράς των στελεχών είναι διαρκής χωρίς να υπάρχουν αναντικατάστατοι υπουργοί.
Τέσσερα χρόνια αργότερα και μόλις ενάμιση χρόνο μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών η κοινωνική πίεση εξαιτίας των αναπάντητων ερωτημάτων για το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, φαίνεται πως οδηγούν τον Πρωθυπουργό εκ νέου σε δεύτερες σκέψεις για αλλαγές. Το δίλημμα ωστόσο είναι εάν θα γίνουν αλλαγές προσώπων σε βασικά υπουργεία ή μόνο μικρές διορθωτικές κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση αυτές δεν πρόκειται να αργήσουν καθώς απ’ ότι όλα δείχνουν ο πολιτικός χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Ήδη την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε την Πέμπτη ο Χρήστος Τριαντόπουλος ενόψει την Προανακριτικής για τα Τέμπη. Ο κ. Τριαντόπουλος, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τον ρόλο του στο περιβόητο «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας. Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθώς είναι ένα υπουργείο που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής.
Επίσης την Τετάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα έχει βγει η πραγματογνωμοσύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει λοιπόν να επιλέξει εάν οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση θα γίνουν άμεσα και πριν την τραγική επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη ή εάν θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο, το Μάρτιο.
Οι 3 Υπουργοί και οι 7 Υφυπουργοί της Βόρειας Ελλάδας
Πάντως μετά της εθνικές εκλογές του 2023 ο πρωθυπουργός ενίσχυσε τη συμμετοχή της Μακεδονίας και της Θράκη στο κυβερνητικό σχήμα. Η Θεσσαλονίκη σήμερα μετράει τέσσερις υφυπουργούς, την Έλενα Ράπτη στο Τουρισμού, τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο στο Υγείας, τον Νίκο Ταχιάο (εξωκοινοβουλευτικό) στο Υποδομών και Μεταφορών και τον Κώστα Γκιουλέκα στο Μακεδονίας Θράκης. Από την Πέλλα είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, από την Πιερία η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και από τις Σέρρες ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Καβάλα, Υπουργός Δικαιοσύνης ο εξωκοινοβουλευτικός Γιώργος Φλωρίδης από το Κιλκίς και Υπουργός Επικρατείας, ο επίσης εξωκοινοβουλευτικός Άκης Σκέρτσος από τη Θεσσαλονίκη.
Αυτό που μένει τώρα να φανεί είναι αν θα υπάρξουν αλλαγές σε υπουργεία μετά από «καραμπόλες». Γνωστά ονόματα της κυβέρνησης θα μπορούσαν να αλλάξουν πόστα, όπως για παράδειγμα ο ´Αδωνις Γεωργιάδης, που δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε παραγωγικό υπουργείο. Στο νέο σχήμα θα είναι εκ νέου στελέχη πρώτης γραμμής, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Νίκη Κεραμέως κ.α. Οι πληροφορίες λένε επίσης πως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα σπάσει στα δύο και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει αλλαγή σε επίπεδο προσώπων.
Όποτε πάντως και αν γίνει ο επόμενος ανασχηματισμός σημαντικές αλλαγές αναμένονται και σε επίπεδο υφυπουργών, με αξιοποίηση γαλάζιων βουλευτών από την περιφέρεια με αρκετούς να περιμένουν για να … ράψουν κουστούμι!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA