Ταξίδια θανάτου στα πορτ παγκάζ των διακινητών
Ρεπορτάζ Κώστας Καντούρης
Πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πληρώνουν χρυσάφι για να φτάσουν στην Ευρώπη, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους μέσα σε πορτ παγκάζ θανάτου. Οι διακινητές, πολλές φορές χωρίς καν να μπορούν να το ελέγξουν, καθώς οι ηγεσίες των κυκλωμάτων αποφασίζουν μέχρι και τον αριθμό των προσώπων που θα επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα, οδηγούν στον χώρο των αποσκευών δεκάδες άτομα. Χωρίς εξαερισμό και στοιβαγμένοι σε αυτοκίνητα που κινούνται μέχρι και με 150 χιλιόμετρα την ώρα. Για ν’ αποφύγουν τα αστυνομικά μπλόκα.
Ο Μπακόρ, είναι ένας 23χρονος Σύρος ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης – σε δεύτερο βαθμό – για διακίνηση δώδεκα Σύρων. Οι επτά ήταν στο πορτ παγκάζ του μεγάλου οχήματος, ενώ άλλοι πέντε καθόταν στις θέσεις. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο Ιρακινός οδηγήθηκε στη μεταφορά καθώς ήταν και ο ίδιος διακινούμενος, όπως υποστήριξε, και ανταμοιβή του θα ήταν η μεταφορά. «Αναλάβαμε την υπόθεση του Σύρου ο οποίος είχε καταδικαστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο στη συνολική ποινή των 29 ετών κάθειρξης. Στην κατ΄ έφεση δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αποδείξαμε ότι συνέτρεχε λόγος μείωσης της ποινής του κατηγορουμένου λόγω της νεαρής ηλικίας στην οποία βρισκόταν κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης. Ο ισχυρισμός αυτός ορθώς έγινε δεκτός από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και οδήγησε στην αποφυλάκισή του», δήλωσε στην Karfitsa ο συνήγορός του Αντώνης Καραγιάννης.
Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, διακινήσεις τέτοιου είδους καταλήγουν σε καταδιώξεις από την αστυνομία. Οι οδηγοί δεν γνωρίζουν ούτε τους δρόμους, ούτε την οδηγική συμπεριφορά στα αυτοκίνητα και καταλήγουν σε τροχαία ατυχήματα. Τα πρώτα θύματα είναι όσοι βρίσκονται στον χώρο των αποσκευών. Στην περίπτωση της διακίνησης που δικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι διακινούμενοι ήταν τυχεροί. Παρ’ ότι το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε στις μπάρες της Εγνατίας οδού, έξω από τη Θεσσαλονίκη, κανείς δεν τραυματίστηκε. Όμως κινδύνεψαν.
Το ίδιο δεν συνέβη πριν είκοσι μέρες. Στο ίδιο σημείο του δρόμου κοντά στα διόδια Ανάληψης τραυματίστηκαν δύο μετανάστες που μαζί με άλλους δύο ήταν στοιβαγμένοι σε πορτ παγκάζ. Πολλοί άλλοι στο παρελθόν έχουν ανασυρθεί νεκροί. «Είναι καθημερινό το φαινόμενο, το σύνηθες είναι να έχουν δύο με πέντε άτομα σε ένα πορτ παγκάζ κλασικού αυτοκινήτου», περιέγραψε ο κ. Καραγιάννης που έχει χειριστεί πολλές τέτοιες υποθέσεις. «Στα μεγαλύτερα οχήματα βάζουν από τέσσερις έως επτά. Στην περίπτωση του δικαστηρίου οι επτά εκ των δώδεκα ήταν στον χώρο των αποσκευών», τόνισε. Ο κίνδυνος για τους ανθρώπους αυτούς είναι διαρκής και μεγάλος. «Κινδυνεύουν πρώτα επειδή οι χώροι δεν εξαερίζονται. Αλλά κυρίως κινδυνεύουν να σκοτωθούν στην παραμικρή σύγκρουση. Όταν σε μία μεταφορά το όχημα κινείται με 140 – 150 χιλιόμετρα σε ένα φρενάρισμα είναι πολύ πιθανό ακόμη και να σκοτωθούν», κατέληξε.
Έλεγχοι στην… απόπειρα
Οι αρχές στα σύνορα αυξάνουν διαρκώς τους ελέγχους, καθώς την περίοδο αυτή καταγράφονται από τις αρχές μία έως δύο διακινήσεις την ημέρα, απ’ αυτές που τουλάχιστον εξιχνιάζονται από την αστυνομία των συνόρων. Η ένταση σημειώνεται στους ελέγχους προς τα σύνορα, μέθοδος που έχει εγκαινιαστεί εδώ και χρόνια και φαίνεται πως αποδίδει. «Εάν δεν γίνονταν αυτοί οι έλεγχοι θα είχαμε από πέντε έως επτά διακινήσεις την ημέρα», έλεγε στην Karfitsa αξιωματικός στα σύνορα. Στις περιπτώσεις αυτές οι αστυνομικές αρχές στήνουν μπλόκα σε αυτοκινητόδρομους αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους που οδηγούν στη μεθόριο και ακινητοποιούν αυτοκίνητα που οδηγούνται από πρόσωπα τα οποία έχουν μεταναστευτικό προφίλ. Διαπιστώνεται πως το ταξίδι γίνεται προς τον Έβρο με μοναδικό σκοπό να παραλάβουν μετανάστες για να διακινηθούν στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι τα οχήματα κατάσχονται, καθώς οι οδηγοί συνήθως δεν έχουν άδεια οδήγησης.
Την περίοδο αυτή οι προσφυγικές ροές είναι μειωμένες λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα σύνορα, όπου η στάθμη του Έβρου είναι αυξημένη και ο μοναδικός τρόπος που περνούν οι ομάδες προσφύγων και μεταναστών είναι με τις βάρκες των διακινητών. Οι περισσότεροι εκ των προσφύγων είναι Σύροι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη, όμως οι άσχημες οικονομικές συνθήκες στην Τουρκία τους οδηγεί και αυτούς να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ Karfitsa