00:12, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Θέλουν να κλείσουν στόματα με καλάσνικοφ; 

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών και της τοπικής ένωσης στη Θεσσαλονίκη Θέμης Κιουρτζής, σχεδόν δέκα ημέρες μετά την επίθεση που έγινε στο κατάστημά του, εξακολουθεί να είναι οργισμένος. Θεωρεί πως οι καταγγελίες που έχει κάνει δεν έχουν αξιοποιηθεί. Και ότι έχει μετατραπεί σε στόχο επειδή επέλεξε να τα βάλει με τους λαθρεμπόρους, όπως λέει. «Την άλλη φορά θα έρθουν με τανκς», έλεγε σε στενούς του συνεργάτες, όπως εκείνοι το μετέφεραν στην Karfitsa, σημειώνοντας ότι παρά τα όσα συνέβησαν δεν σημειώθηκε καμία αντίδραση. 

Επιθέσεις με Καλάσνικοφ όπως αυτή που έγινε στο πρατήριο που διατηρεί στο 18ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, δεν είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα. Ούτε και οι δύο χειροβομβίδες που είχε βρει στην είσοδο του καταστήματός του πριν ενάμιση χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν κάτι συνηθισμένο, όμως είναι αλήθεια πως οι διωκτικές αρχές την περίοδο εκείνη παρέπεμψαν την έρευνα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.  

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών είχε απογοητευτεί, όπως απογοητευμένος εξακολουθεί να είναι, περιμένοντας μία αντίδραση. «Δεν ενδιαφέρονται καθόλου», έλεγε σε δικούς του ανθρώπους. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι την περίοδο της πρώτης επίθεσης, με τις δύο χειροβομβίδες, την έρευνα είχε ξεκινήσει συγκεκριμένο τμήμα της ασφάλειας, που τελικά δεν τη συνέχισε και η δικογραφία ανατέθηκε στο τοπικό τμήμα. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό για ποιόν λόγο την περίοδο εκείνη, η επίθεση με χειροβομβίδες, που έδειχνε ότι οι δράστες έστελναν μήνυμα με μαφιόζικο τρόπο, υποβαθμίστηκε σε τέτοιο βαθμό από τις διωκτικές αρχές.  

Η επίθεση στο πρατήριο του κ. Κιουρτζή σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Άγνωστος, όπως καταγράφηκε στο βίντεο του καταστήματος με δίκυκλη μοτοσικλέτα πλησίασε το κατάστημα. Χωρίς να κατέβει άρχισε να πυροβολεί. Φαίνεται ότι έριξε έξι σφαίρες γεμίζοντας με τρύπες τα τζάμια του πρατηρίου. Το όπλο μπλοκάρει και ο δράστης το πετάει σε ένα σημείο περίπου 30 μέτρα μακριά και εξαφανίζεται.  

Επίθεση με σφαίρες πραγματοποιήθηκε στο βενζινάδικο του προέδρου των Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμη Κιουρτζή, γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Μαΐου 2022. Το πρατήριο βρίσκεται στο 18ο χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας, στον δρόμο του αεροδρομίου. Την ώρα της επίθεσης η επιχείρηση ήταν κλειστή, ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός. (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Τι ψάχνει το οργανωμένο 

Η δίωξη οργανωμένου εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καλείται πλέον να συνθέσει όλο το παζλ των επιθέσεων εναντίον του προέδρου των βενζινοπωλών. Είναι αλήθεια πως ο κ. Κιουρτζής σε κάθε δημόσια  συζήτηση που έκανε για τις τιμές και το περιβάλλον στον χώρο του, δεν δίσταζε να καταγγείλλει κυκλώματα λαθρεμπόρων. Αναφορικά με την επίθεση, σε δηλώσεις που έκανε, θεώρησε βέβαιο ότι του έστελναν ακόμη ένα μήνυμα για να του κλείσουν το στόμα.  

«Έχω γίνει στόχος πολλά χρόνια. Δυστυχώς για τον κλάδο μου και για τους οικογενειάρχες πρατηριούχους, δυστυχώς για τους Έλληνες πολίτες η πολιτεία διαχρονικά όχι μόνο σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά και στην προηγούμενη και στην πιο προηγούμενη, απέχουν των καθηκόντων της», είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του την πρώτη μέρα της επίθεσης. Έδειξε την έντονη απογοήτευση, αλλά και την οργή του. «Θα πρέπει επιτέλους να δούμε και να δουν οι πολίτες ποιος φταίει και γιατί δεν γίνεται αυτό που πρέπει και χάνουν τα λεφτά τους, γιατί το λαθρεμπόριο και η κλοπή έχει ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Σκεφτείτε ότι για το νούμερο αυτό κάποτε κόπηκαν συντάξεις. Είναι όσο ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και θα μπορούσε κάλλιστα ο Έλληνας πολίτης να ελαφρυνθεί από τους ειδικούς φόρους που τον βαρύνουν. Πιστεύω πως είναι 101% από τα κυκλώματα», κατέληξε εκφράζοντας με βεβαιότητα από πού προήλθε η επίθεση – μήνυμα, με στόχο να του κλείσουν το στόμα.  

Οι αστυνομικοί καλούνται να διερευνήσουν κάθε πτυχή της τελευταίας επίθεσης, ενώ η εντολή που δόθηκε είναι να ξεσκονίσουν και τη δικογραφία της προηγούμενης επίθεσης. Άλλωστε υπάρχει η ισχυρή εκτίμηση για σύνδεση μεταξύ των δύο υποθέσεων και από την πλευρά των διωκτικών αρχών.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA