Το «ευχαριστώ» τους στους πολίτες που τους στηρίζουν καθημερινά επί έναν αιώνα σχεδόν ετοιμάζονται να πουν οι πωλητές και παραγωγοί των λαϊκών αγορών στη Θεσσαλονίκη, με μια μεγάλη, ολοήμερη εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους στις 29 Μαΐου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ
Οι λαϊκές αγορές κλείνουν 94 χρόνια λειτουργίας στην πόλη μας και οι παραγωγοί και οι πωλητές ετοιμάζονται να γιορτάσουν με όλο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. «Θέλουμε να κάνουμε αυτή τη γιορτή για να φέρουμε ακόμα πιο κοντά μας τον κόσμο. Το κάνουμε για πρώτη φορά εδώ στη Θεσσαλονίκη. Μια εβδομάδα μετά από την εκλογική μάχη, θα έχουμε την αφορμή να περάσουμε όλοι όμορφα», αναφέρει στην Karfitsa.gr ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών, Άγγελος Δερετζής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρωί θα γίνουν επισκέψεις από σχολεία, όπου θα μοιραστούν δωρεάν φρούτα και λαχανικά στους μαθητές και θα πραγματοποιηθούν δρώμενα με κλόουν, ζογκλέρ και ξυλοπόδαρους.
Συναυλίες και μουσικά σχήματα
Το μεσημέρι θα εμφανιστεί live ο ράπερ Ισορροπιστής, ο οποίος εργάζεται στις λαϊκές αγορές και το βράδυ θα τραγουδήσει live ο Μάκης Δημάκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δημοτικά και ποντιακά σχήματα. Η είσοδος σε όλα θα είναι δωρεάν. «Επειδή ο κόσμος μάς στηρίζει, θέλουμε κι εμείς να τον στηρίξουμε», σημειώνει ο κ. Δερετζής.
Ως μια προσπάθεια να στηριχθεί ο μέσος πολίτης, χαρακτηρίζει και το εγχείρημα της απογευματινής λαϊκής αγοράς στη Θεσσαλονίκη. Όπως υπογραμμίζει: «Θέλουμε να δώσουμε μια εναλλακτική στον κόσμο, ο οποίος δυσκολεύεται. Είναι γνωστό ότι είμαστε πιο φθηνοί απ’ όλους τους ανταγωνιστές μας, από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα. Πιστεύουμε ότι η απογευματινή λαϊκή αγορά θα βοηθήσει τους καταναλωτές. Ήδη δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα που μας ρωτούν πότε θα αρχίσει».
Πότε θα λειτουργήσει η απογευματινή λαϊκή αγορά
Η απογευματινή λαϊκή αγορά, όπως επισημαίνει στην Karfitsa.gr ο κ. Δερετζής, αναμένεται να λειτουργήσει σε ενάμιση μήνα, περί τις αρχές Ιουλίου. Η επιλογή του σημείου, πλησίον του One Salonica στη δυτική πλευρά της πόλης «θα δώσει ζωή σε μια κάπως υποβαθμισμένη περιοχή», όπως αναφέρει.
«Ο κόσμος μάς στηρίζει γιατί πουλάμε φθηνά και φρέσκα», σημειώνει από την πλευρά του, μιλώντας στην Karfitsa.gr, ο Γιώργος Λαβιδάς, παραγωγός και πωλητής στις λαϊκές αγορές. «Εμείς τη μια μέρα κόβουμε και την άλλη πουλάμε. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Δεν συγκρίνεται η ποιότητα. Παρότι τα δικά μας κοστολόγια παραγωγής είναι πολύ ακριβά, προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις ανατιμήσεις», προσθέτει.
Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έλλειψη κάποια προϊόντα, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς δεν έχουν βγει ακόμη σε πλήρη κυκλοφορία τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, ενώ έχουν τελειώσει σχεδόν τα χειμωνιάτικα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται όμως αναμένεται ομαλοποίηση. Την ίδια ώρα βέβαια η αγοραστική δύναμη των πολιτών εξακολουθεί να είναι μειωμένη.
Όπως εξηγεί ο κ. Λαβιδάς: «Ο κόσμος περιμένει τα φρούτα εποχής για να ψωνίσει. Βέβαια παίζουν ρόλο και οι οικονομικές του δυνατότητες. Εμείς που ζούμε κάθε μέρα τους καταναλωτές στις λαϊκές αγορές, βλέπουμε ότι δυσκολεύονται. Ψωνίζουν μικρές ποσότητες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Ο μισθός του μήνα τελειώνει γρήγορα».