, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη – ΕΚΕΤΑ: Ρομπότ, μικροσκόπια και τηλεσκόπια «κατέλαβαν» το Μέγαρο Μουσικής για τη Βραδιά του Ερευνητή (ΦΩΤΟ+Video)

«Βουτιά» στο μέλλον και στα τεχνολογικά επιτεύγματα που θα αλλάξουν τη ζωή μας έκαναν το απόγευμα της Παρασκευής 29/09 οι επισκέπτες που παρευρέθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την εκδήλωση της Βραδιάς του Ερευνητή, που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Οι ερευνητές του ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκης άφησαν για λίγο τα εργαστήριά τους και υποδέχτηκαν πολίτες όλων των ηλικιών στην εκδήλωση, συνομίλησαν μαζί τους για το αντικείμενο της έρευνάς τους και απάντησαν σε κάθε ερώτηση πληροφορικής και τεχνολογίας.

Το ωράριο της εκδήλωσης είναι 17.00-22.00 και από νωρίς το απόγευμα η κίνηση ήταν πολύ έντονη. Στον κατάμεστο χώρο του Μεγάρου οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να διεξάγουν οι ίδιοι πληθώρα πειραμάτων και να συμμετάσχουν σε δημιουργικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Η κα. Αμαλία Δρόσου, δημοσιογράφος στο τμήμα Εξωστρέφειας του ΕΚΕΤΑ σε δηλώσεις της στην Karfitsa.gr υπογραμμίζει πως η Βραδιά του Ερευνητή είναι μια εκδήλωση που «μετά από 15 χρόνια διοργάνωσης έχει βρει τη θέση της στην πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης. Σήμερα ένας επισκέπτης μπορεί να δει τη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ, όπου θα ξεδιπλωθεί όλο το φάσμα της ερευνητικής δραστηριότητας του κέντρου και θα υπάρχουν τεχνολογίες από τους τομείς της πληροφορικής, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιοϊατρικής και της αγροτεχνολογίας».

Η Βραδιά του Ερευνητή διοργανώνεται φέτος ταυτόχρονα σε 26 χώρες στην Ευρώπη και κατά μέσο όρο προσελκύει περίπου 1,5 εκατ. επισκέπτες. Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα κάθε χρόνο δίνουν το παρών περίπου 4.000 – 5.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Η κα. Δρόσου τονίζει πως αυτές οι δράσεις είναι σημαντικές καθώς φέρνουν σε επαφή τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά με τον τομέα της έρευνας, δίνοντας έτσι σε πολλές περιπτώσεις το έναυσμα το απλό ενδιαφέρον και η περιέργειά τους για την πληροφορική και την τεχνολογία να μετουσιωθεί σε επαγγελματική δραστηριότητα.

«Σημαντικός στόχος για μας είναι να αυξηθεί το ενδιαφέρον των νέων για ερευνητικές επαγγελματικές καριέρες. Το πιο σημαντικό επίσης είναι να επικοινωνηθεί ο αντίκτυπος των ερευνητικών αποτελεσμάτων, δηλαδή πώς όλα αυτά που θα δει ο επισκέπτης στη διοργάνωση μπορούν να ενταχθούν και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών δράσεων για παιδιά και για ενήλικες. Οι επισκέπτες μπορούν να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους ερευνητές, να τους ρωτήσουν για το επάγγελμά τους και να καταλάβουν ότι δεν είναι ένα επάγγελμα εσωστρεφές. Πολλοί μπορεί να έχουν την εντύπωση ότι ένας ερευνητής είναι απλά στο εργαστήριό του και κάνει μια δουλειά που δεν την καταλαβαίνει κανείς. Δεν είναι έτσι. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να έρθει το κοινό σε επαφή με τον κόσμο της έρευνας».

Μέρος της Βραδιάς του Ερευνητή είναι και το chatlab, ένα πρόγραμμα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη τις επόμενες δύο εβδομάδες και με το οποίο μπορεί κάποιος να κλείσει ένα διαδικτυακό ραντεβού με ερευνητές και να θέσει τα ερωτήματά του ζωντανά για το αντικείμενο της μελέτης τους.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, με τηλεσκόπια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών έξω από το Μέγαρο Μουσικής.

«Ευτυχώς η αστρονομία τραβάει ακόμα το ενδιαφέρον του κόσμου και μάλιστα το ενδιαφέρον αυτό αυξάνεται. Οι περισσότεροι που έρχονται είναι αρχάριοι και δεν γνωρίζουν πολλά, αλλά αυτό δεν μας απασχολεί. Αυτό είναι το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την αστρονομία, δεν είναι επαγγελματίες αλλά τους αρέσει να κοιτάνε τον ουρανό», σημειώνει στην Karfitsa.gr η γραμματέας του ΔΣ του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, κα. Σίσσυ Αγγελίτση.

Η ίδια παροτρύνει όσους αγαπούν τον ουρανό και θέλουν να παρατηρήσουν τους πλανήτες και να τους φωτογραφίσουν να μη διστάσουν να απευθυνθούν στον όμιλο, είτε έχουν επαφή με τον τομέα είτε απλά έχουν ενδιαφέρον και αγάπη για αυτό.

Η είσοδος στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής όπου διοργανώνεται η Βραδιά του Ερευνητή είναι δωρεάν για όλους. Την εκδήλωση πλαισιώνουν καλλιτεχνικά δρώμενα με μουσική.