Θεσσαλονίκη: Έργα τέχνης από ξεραμένους κορμούς στην καρδιά της πόλης (ΦΩΤΟ)
Είναι μεσίτης, όμως έχει καλλιτεχνικές και οικολογικές ανησυχίες. Βλέποντας ότι τα δέντρα στη γειτονιά του, στην Πολίχνη, κόβονται επειδή μολύνθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο, αποφάσισε να αλλάξει την εικόνα. Έδωσε ζωή στους άψυχους κορμούς. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ξυλογλυπτική και το αποτέλεσμα κορμό με τον κορμό ήταν υπέροχο.
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
«Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Αυτοί οι κορμοί θα ξεραίνονταν», είπε στην Karfitsa ο ερασιτέχνης γλύπτης Ευθύμης Ιωαννίδης. Στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη έχει κάνει θαύματα. Ήδη τρεις κορμοί έχουν αλλάξει μορφή. Ποτέ του δεν είχε ασχοληθεί με την ξυλογλυπτική. Όπως περιέγραψε, το πρώτο γλυπτό, μία χούφτα με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, έφτιαξε βλέποντας το δικό του χέρι. Όπως μάλιστα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «γη φύση δίνει ιδέες. Στον άνθρωπο μένει να βάλει μεράκι, φαντασία και χρόνο».
Το Χέρι προξενούσε εντύπωση σε κάθε περαστικό από την οδό Διγενή. «Η γειτονιά άρχισε να το συζητάει. Τα παιδιά μετά το σχολείο περνούσαν κι έβγαιναν φωτογραφίες μπροστά στο Χέρι», περιέγραψε. Έτσι το ένα γλυπτό έφερε το δεύτερο και στη συνέχεια τρίτο. Εβδομάδες αργότερα ξεκίνησε και δημιούργησε ένα φίδι, το οποίο μάλιστα τυλίγεται σε όλο το μήκος του κορμού που έχει μείνει από το κατεστραμμένο δέντρο.
«Άλλο ένα ξερό πεύκο στου Στρεμπενιώτη πήρε μορφή και θα κάνει τα παιδάκια να σταματούν για λίγο, για να το περιεργαστούν», αναφέρει στην ανάρτησή του δίπλα στη φωτογραφία του δεύτερου έργου του. Και παραδίπλα η εικόνα από το ξεκίνημα του τρίτου έργου του.
Ο Ευθύμης Ιωαννίδης αγαπάει τη γειτονιά του και είναι έτοιμος, εάν του το ζητήσουν να προσφέρει και σε όλη την Πολίχνη. «Τί θα κάνετε εάν σας προτείνουν να κάνετε γλυπτά σε όλους τους κορμούς που είναι στο άλσος», έρχεται η ερώτηση. «Αν μου εξασφαλίσουν το ρεύμα καμία αντίρρηση, θα το κάνω», απαντάει αυθόρμητα.
Το φλοιοφάγο που καταστρέφει τα πεύκα
Οι κορμοί που έμειναν στο μικρό άλσος του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη, προέρχονται από πεύκα που οδηγήθηκαν σε κοπή, καθώς μολύνθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο. Το συγκεκριμένο μολύνει τα πεύκα από τον φλοιό και στη συνέχεια τα ξεραίνει, ενώ το έντομο σε όλα τα πευκοδάση, ειδικά σε όσα είναι πυκνά, μολύνει το ένα μετά το άλλο τα πεύκα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA