Περπατάμε συχνά έξω από το συγκρότημα του ΑΠΘ, διασχίζουμε το πεζοδρόμιο της Εγνατίας έξω από τη φοιτητική λέσχη, ακούμε, διαβάζουμε, (γράφουμε) συχνά για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, για τα αιτήματά τους και για το πώς θέλουν να βελτιωθεί.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Πώς είναι όμως η καθημερινότητα για τα παιδιά που ζουν τη λέσχη μεσημέρι και βράδυ από το πρώτο έτος της σχολής μέχρι και την πολυαναμενόμενη στιγμή της ορκωμοσίας; Οι φοιτητές έρχονται και φεύγουν όμως ένα πράγμα δεν αλλάζει. Η φοιτητική λέσχη δεν είναι απλά το μέρος που πηγαίνουν για να φάνε. Με τα χρόνια γίνεται κάτι πολύ περισσότερο.
Η Karfitsa.gr ήρθε σε επικοινωνία με τρεις φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής, τον Θεόφιλο Σ., τον Αργύρη Κ. και τον Βασίλη Σ., οι οποίοι είναι συχνοί θαμώνες της λέσχης. Και οι τρεις συμφωνούν ότι στη λέσχη μπορούν να αποκομίσουν κάτι παραπάνω από το φαγητό. Συχνά κάθονται δίπλα δίπλα με άλλους φοιτητές, γνωρίζουν νέα άτομα, συνομιλούν. Αυτό είναι κάτι που δεν θα συνέβαινε με την ίδια ευκολία σε ένα εστιατόριο ή σε κάποιο καφέ. «Στη λέσχη κάνουμε πλάκες, γνωρίζουμε άτομα. Τις προάλλες καθίσαμε δίπλα σε μια κοπέλα και ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες», εξηγούν.
Όσον αφορά το τι τρώνε, μεγάλο μέρος του μενού καταλαμβάνουν τα μακαρόνια που από τη μια αρέσουν στους περισσότερους, αλλά από την άλλη θα ήθελαν να προσφέρονται σε λιγότερα πιάτα ώστε να έχουν μέσα στην εβδομάδα πιο θρεπτικά γεύματα. Αγαπημένα της λέσχης είναι τα πιάτα με κρέας, όπως το χοιρινό και το ρόλο κοτόπουλο με πατάτες. Τις ημέρες που προσφέρονται αυτά τα γεύματα η λέσχη γεμίζει φοιτητές.


Αντίθετα λιγότεροι είναι εκείνοι που προτιμούν τα πιάτα με όσπρια όπως τα ρεβύθια αλλά και τα ψάρια, σύμφωνα με τα λεγόμενα των φοιτητών. Πάντως φέτος εξηγούν πως παρατηρούν μια βελτίωση στο φαγητό, τόσο στις γεύσεις όσο και στα πιάτα που μπορούν να επιλέξουν.
Πάντα φυσικά υπάρχει χώρος για γλυκό και με θετικό μάτι βλέπουν πως φέτος στο μενού συμπεριλαμβάνονται συχνότερα επιδόρπια. Τα γλυκά που προσφέρονται στη λέσχη είναι η σοκολατόπιτα, το ρεβανί και το ρυζόγαλο.

Η φοιτητική λέσχη προσφέρει πρωινό τις ώρες 08.00-10.00, μεσημεριανό 12.00-16.00 και βραδινό 18.00-21.00. Κάτι νέο που θα ήθελαν να δουν οι φοιτητές θα ήταν περισσότερες επιλογές στο μενού αλλά και νόστιμα vegetarian πιάτα όπως το σουφλέ λαχανικών.
Τακτικά πια βλέπουν στη λέσχη και πολλούς φοιτητές από το εξωτερικό που βρίσκονται στο ΑΠΘ με προγράμματα Erasmus. Όπως τονίζουν, φαίνεται να τους αρέσει η λέσχη του ΑΠΘ καθώς τους βλέπουν πολλές φορές να τρώνε δύο και τρία πιάτα.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν η λέσχη είναι η νούμερο ένα επιλογή της παρέας για φαγητό, ο Θεόφιλος Σ. απαντά θετικά και σημειώνει στην Karfitsa.gr ότι την επισκέπτονται καθημερινά. «Ως φοιτητές δεν έχουμε την οικονομική άνεση να μαγειρεύουμε καθημερινά οπότε προτιμάμε τη λέσχη. Ο φίλος μας ο Βασίλης κάνει και δικά του φαγητά συχνά, οπότε γίνεται και το δικό του σπίτι λέσχη», σημειώνει.
Πάντως οι τρεις φίλοι τάσσονται κατά της θέσπισης κάρτας σίτισης. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει οδηγήσει το προηγούμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις τους φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι καταγγέλλουν πως έτσι καταργείται η δωρεάν καθημερινή σίτιση για μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κάποιες φορές η λέσχη παρέμενε κλειστή και άνοιξε με πρωτοβουλία των φοιτητών, οι οποίοι μπήκαν στην κουζίνα και μαγείρεψαν. Όταν είναι κλειστή η λέσχη δημιουργείται πρόβλημα, όπως εξηγούν οι τρεις φοιτητές.
Ειδικότερα: «Έχει τύχει να έχει κλείσει η λέσχη και να μην ξέρουμε τι θα φάμε. Σπαταλάμε δηλαδή χρόνο για να έρθουμε και δεν θα μπορέσουμε να φάμε κιόλας. Έπειτα θα χρειαστεί να παραγγείλουμε ή να αγοράσουμε υλικά για να μαγειρέψουμε. Ή έχει τύχει να πάμε και να σερβίρουν οι φοιτητές τα φαγητά». Έτσι αυτό που ζητούν είναι τη μέριμνα της πολιτείας για τη βελτίωση των παρεχόμενων στη φοιτητική λέσχη υπηρεσιών.




