, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Η κοινωνική δομή που έχει εξυπηρετήσει χιλιάδες κόσμο

Μία ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης, η οποία παρέχει σε ωφελούμενα άτομα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, το «Κοινωνικό Φαρμακείο» έχει ως κύριο στόχο να παρέχει πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες που ανήκουν σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών το «Κοινωνικό Φαρμακείο» παρέχει όχι μόνο δωρεάν φάρμακα, αλλά και υγειονομικό υλικό και παρα-φαρμακευτικά προϊόντα.

Η «Κ» επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Θεαγενείου, «Αλέξανδρος Συμεωνίδης», Καίτη Κοντοπούλου, η οποία τόνισε ότι η δομή λειτουργεί ήδη από το 2012 και έχει εξυπηρετήσει πάνω από 2.500 χιλιάδες κόσμο μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε φαρμακευτικό υλικό.

Το «Κοινωνικό Φαρμακείο» εξυπηρετεί ανθρώπους από κάθε ηλικιακή ομάδα, άλλα μέχρι στιγμής έχουν απευθυνθεί εκεί ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικιακής βαθμίδας. «Συνήθως εξυπηρετούμε κόσμο από τις δυτικές συνοικίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει τύχει να εξυπηρετήσουμε και κάποιον από τα ανατολικά», δήλωσε η κ. Κοντοπούλου. «Φυσικά, έρχεται κόσμος και από την επαρχία και από άλλες πόλεις λόγω ανάγκης», συμπλήρωσε.

Η κ. Κοντοπούλου ήθελε να γνωστοποιήσει ότι εκτός των ανασφάλιστων η δράση της δομής δεν σταματά εκεί. «Πολλές φορές απευθύνονται σε εμάς και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι αναγκάζονται να ζητήσουν τη βοήθειά μας, καθώς με 300-500 ευρώ το μήνα για σύνταξη είναι λογικό να μην έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν χρήματα και σε φάρμακα».

Η δράση του «Κοινωνικού Φαρμακείου» επεκτείνεται και στην ευαισθητοποίηση τοπικών, φαραμακείων, φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών, με σκοπό να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο. Κάθε ιδιώτης, φαρμακοποιός ή εταιρία μπορούν να δωρίσουν φάρμακα, ακόμα κι αν αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί, αρκεί οι ημερομηνίες λήξης να έχουν ένα χρονικό ορίζοντα πέραν του έτους.

Η δομή στεγάζεται επί της οδού Μοναστηρίου 53-55, λειτουργεί καθημερινά και οι υπηρεσίες της παρέχονται δωρεάν σε όλους τους εγγεγραμμένους δικαιούχους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.