, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Θεσσαλονίκη: «Μέχρι αύριο θα έχουν γεμίσει όλα τα κρεβάτια στο Νοσοκομείο Άγ.Παύλος με περιστατικά κορονοϊού»

Της Φιλίππα Βλαστού

Από τις 10 Νοεμβρίου το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, στη Θεσσαλονίκη δέχεται αποκλειστικά μόνο covid19 περαστικά. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο νοσοκομείο χρειάζεται να μπει σε αυτή την λειτουργία, καθώς τα κρούσματα κορoνοϊού που πρέπει να νοσηλευτούν αυξάνονται στην πόλη. Το νοσοκομείο πλέον δεν εφημερεύει, όμως καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου φτάνουν ασθενείς με κορονοϊό από άλλα νοσοκομεία.

«Από τις 10 Νοεμβρίου ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι αυξητικός. Ήδη χθες το πρωί είχαμε φτάσει τους 64. Σήμερα υπολογίζουμε ότι θα έρθουν τουλάχιστον άλλοι δέκα και θα φτάσουμε τους 74. Αυτό θα σημαίνει ότι μέχρι αύριο, Παρασκευή θα έχουν γεμίσει όλα τα κρεβάτια», δηλώνει στην Karfitsa ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κάτσακας. Φέτος η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ότι πέρσι, σύμφωνα με τον διοικητή. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα του ιού έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. «Πέρσι είχαμε το lockdown και αυτό βοηθούσε στο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Φέτος έχουμε το εμβόλιο που έχει καλύψει μια μερίδα του πληθυσμού, όμως υπάρχουν και οι αρνητές που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Έτσι ο συνδυασμός των αρνητών του εμβολίου και παράλληλα με την μη επιβολή lockdown αυξάνουν την μετάδοση του ιού», εξηγεί ο κ. Κάτσακας.

Οι περισσότερες κλινικές του νοσοκομείο είναι σε αναστολή, όμως κάποιες ήταν απαραίτητο να μείνουν ανοιχτές. Αυτές είναι οι εξής: η Νεφρολογική, η μονάδα αιμοκάθαρσης, της Μεσογειακής Αναιμίας, της Υπερβαρικής, η Ρευματολογική, τα ιατρεία του ελέγχου των καρκίνων και του μαστού και η Δερματολογική για ασθενείς που πρέπει να συνεχίσουν την θεραπεία τους.

Η περσινή εμπειρία που είχε το νοσοκομείο και το προσωπικό του λειτουργώντας αποκλειστικά ως covid19 το έχει καταστήσει φέτος ακόμη πιο έτοιμο για να αντιμετωπίσει και αυτή τη μάχη κόντρα στον κορονοϊό, τονίζει ο διοικητής. «Το νοσοκομείο είναι καλά προετοιμασμένο από πέρσι, λόγω των συνθηκών. Για να μπει κάποιος σε μια κλινική ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», σημειώνει ο κ. Κάτσακας, προσθέτοντας ότι στον «Άγιο Παύλο» υπάρχουν συσκευές High Flow Oxygen, δηλαδή Υψηλής Ροής Οξυγόνου, κάτι που βοηθάει στο να αποφευχθούν οι διασωληνώσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών.