Η αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα του Πάσχα έχει ξεκινήσει και οι καταναλωτές είτε έχουν ολοκληρώσει τα ψώνια τους είτε σπεύδουν στα κρεοπωλεία για την αγορά των απαραίτητων ενόψει του εορταστικού τραπεζιού, χωρίς να είναι όμως ικανοποιημένοι από τις φετινές τιμές.
Το σίγουρο πάντως είναι πως οι καταναλωτές πριν ψωνίσουν, κάνουν έρευνα αγοράς σε κρεοπωλεία, Καπάνι και σούπερ μάρκετ, συγκρίνοντας τιμές, προκειμένου να αποφασίσουν, με τους κρεοπώληδες να τους ζητούν να βάλουν πρώτη την ποιότητα.
Ο τιμοκατάλογος των κρεάτων του Πάσχα
Οι τιμές των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία της χώρας φέτος, παρουσιάζουν 10% αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Σήμερα, η τιμή του αρνιού κυμαίνεται από 13,5 – 16,5 ευρώ το κιλό ενώ το κατσίκι από 14-17 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά το κοκορέτσι, κοστολογείται ανάλογα με τον κρεοπώλη, με τις τιμές όμως να κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 12,5-15 ευρώ το τεμάχιο. Τα έντερα, κοστίζουν 7-10 ευρώ ενώ η συκωταριά και τα κεφαλάκια πωλούνται μαζί με τα αμνοερίφια.
«Όσοι βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, σφαγεία ή αγοράζουν κατευθείαν από τους κτηνοτρόφους βρίσκουν τα κρέατα πάντα σε χαμηλότερες τιμές. Στα αστικά κέντρα όμως και όσοι αγοράζουν από εμπόρους, αγοράζουν ακριβότερα. Αυτό που παρατηρούμε πάντως είναι ότι πολλοί πελάτες μας, έχουν ελαττώσει τα κιλά κρέατος που παίρνουν. Μία οικογένεια δηλαδή που πέρυσι έπαιρνε πέντε κιλά κατσίκι, φέτος θα πάρει το πολύ τέσσερα. Μπορεί να είναι μόνο ένα κιλό κάτω όμως αν το χάνουμε από κάθε πελάτη, είναι κόστος. Συνολικά πάντως συγκριτικά με πέρυσι, τα κιλά κρέατος που πουλάμε μειώθηκαν κατά 10%», δήλωσε στην Karfitsa ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σάββας Κεσίδης.

Αναφορικά με το καλάθι του Πάσχα το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 24 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαΐου και περιλαμβάνει το αρνί, το κατσίκι, το τσουρέκι και τα πασχαλινά σοκολατένια αβγά, ο κ. Κεσίδης, επισημαίνει πως υπάρχει ένα μικρό ποσοστό καταναλωτών που θα το προτιμήσει φέτος το Πάσχα και δεν θα επιλέξει το κρεοπωλείο για τις αγορές του. «Ένα μικρό ποσοστό των πελατών πήγε στο σούπερ μάρκετ, όμως αυτοί είναι ευκαιριακοί πελάτες, αυτοί που κυνηγάνε τις προσφορές ή που πραγματικά δεν έχουν τόσα χρήματα να διαθέσουν, γιατί ας μη γελιόμαστε, καταναλωτές είμαστε και εμείς, υπάρχει διαφορά 6 ευρώ μεταξύ σούπερ μάρκετ και κρεοπωλείων. Είναι μία τεράστια διαφορά η οποία μας κάνει να φαινόμαστε «κλέφτες» στα μάτια του καταναλωτή, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Εμείς με αυτή την τιμή με τα βίας βγάζουμε τα βασικά μας έξοδα. Ο κ. Σκρέκας έκανε τη δουλειά του για να κρατήσει χαμηλό το κόστος για τον καταναλωτή, αλλά και εμείς δεν είμαστε σούπερ μάρκετ».
Η κίνηση στα κρεοπωλεία πάντως είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με τους καταναλωτές να σπεύδουν ακόμη και τώρα για παραγγελίες, με τους κρεοπώληδες όμως να προειδοποιούν πώς αν δεν βιαστούν θα μείνουν δίχως σούβλα φέτος το Πάσχα, αφού τα σφαγεία πλέον δεν προλαβαίνουν.
Υποτονική η κίνηση στο Καπάνι
Υποτονική χαρακτηρίζουν οι κρεοπώληδες στο Καπάνι, την κίνηση που καταγράφεται μέχρι στιγμής στην αγορά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης σε σχέση με πέρυσι, ευελπιστώντας να κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Σύμφωνα με τους εμπόρους, η μειωμένη αυτή κίνηση που παρατηρείται φέτος, οφείλεται αρχικά στις αυξημένες τιμές σε αρνιά και κατσίκια, που έχουν όπως κάθε Πάσχα την τιμητική τους, καθώς και στο γεγονός πως η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε για την τρίτη μέρα του Πάσχα, με αποτέλεσμα πολλοί να επιλέξουν τελικά πιο οικονομικές επιλογές ή να μην μαγειρέψουν καθόλου αφού θα προτιμήσουν την ύπαιθρο.

Τιμές
Φέτος, οι τιμές στα αμνοερίφια ξεκίνησαν από ελαφρώς χαμηλότερη βάση, όσο περνούν όμως οι ημέρες οι τιμές αυξάνονται σταδιακά. Σήμερα, στο Καπάνι, ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί εγχώρια κατσικάκια γάλακτος και αρνιά από 12 έως 13 ευρώ το κιλό ενώ οι τιμές των εισαγόμενων κυμαίνονται από 11,50 έως 12,00 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά το κοκορέτσι, πωλείται στα 12-13€ ενώ αν κάποιος επιλέξει να το φτιάξει μόνος του, τα αρνίσια και κατσικίσια έντερα κοστίζουν 6-8€ και τα συκωτάκια για τη μαγειρίτσα επίσης ανέρχονται στα 12-13€ το κιλό.
«Ο κόσμος πλέον έχει μειώσει κατά πολύ τις ποσότητες που ψώνιζε. Άλλες φορές έπαιρναν ένα ολόκληρο κατσίκι, ενώ τώρα μας ζητάνε να τους κόψουμε το μισό. Σήμερα, για να φάει μία τριμελής οικογένεια παίρνοντας ένα κατσικάκι για σούβλισμα, ένα κοκορέτσι, εντεράκια και συκωτάκια για τη μαγειρίτσα, θα τους κοστίσει γύρω στα 100€. Δεν τους συμφέρει», δήλωσε κρεοπώλης του ιστορικού κέντρου.
Προκειμένου λοιπόν να κάνουν ένα πιο οικονομικό Πασχαλινό τραπέζι, οι καταναλωτές στρέφονται προς άλλα κρέατα, πιο οικονομικά για την τσέπη τους, όπως για παράδειγμα, το χοιρινό, τα σουβλάκια, οι πανσέτες και τα λουκάνικα.

Οι έμποροι του Καπανίου, πάντως, ελπίζουν να δουν αύξηση στο τζίρο τους, από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο που κατεξοχήν κορυφώνεται η κίνηση για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.





