Θεσσαλονίκη: Προτού φύγει η διοίκηση Ζέρβα στήνει τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» αξίας 17,8 εκατ. ευρώ
Τρέχουν άρον άρον στη διοίκηση Ζέρβα να προλάβουν προτού λήξει τυπικά η θητεία τους να στήσουν σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης τα 48 πολυκέντρα ανακύκλωσης, τα γνωστά «σπιτάκια ανακύκλωσης» που θα κοστίσουν στους δημότες περίπου 17,8 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» αξίας 370.000 ευρώ το καθένα (17.766.720 ευρώ η συνολική τους αξία με ΦΠΑ), τα οποία τα προμηθεύεται ο δήμος Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών.
Τα συγκεκριμένα πολυκέντρα, με την υπέρογκη αξία, τις τελευταίες ημέρες τα βλέπουν οι κάτοικοι της πόλης να τοποθετούνται γρήγορα σε διάφορους δημόσιους χώρους, καλύπτοντας ακόμη και το ελάχιστο των ελεύθερων πεζοδρομίων, εμποδίζοντας επιπλέον την προσπελασιμότητα και προσβασιμότητα.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο παρά το αρχικό μπλόκο στην προμήθεια των συγκεκριμένων πολυκέντρων, τα έκανε τελικώς αποδεκτά μετά την αίτηση ανάκλησης που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση Ζέρβα υπέγραψε τη σύμβαση, παλεύοντας πλέον με τον χρόνο ώστε να προλάβει να τα τοποθετήσει έως τη λήξη της θητείας της που είναι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Σε αυτά τα «σπιτάκια» μπορούν να ανακυκλωθούν συγκεκριμένα είδη, καθώς απαγορεύεται το χαρτί. Απορρίπτεται κάθε συσκευασία από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό και γυαλί και οι καταναλωτές να εισπράξουν για κάθε μία επιστρεφόμενη συσκευασία 0,03 λεπτά του ευρώ. Για να πάρουν όμως ένα ευρώ, και αυτό με τη μορφή εκπτωτικού κουπονιού για αγορές σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ, οι πολίτες θα πρέπει να κουβαλήσουν στο συγκεκριμένο σημείο και να επιστρέψουν 33 συσκευασίες, γεγονός που προκαλεί απορίες πόσοι τελικώς θα το πράξουν ξοδεύοντας χρόνο και βενζίνη, κουβαλώντας με αυτοκίνητο τις συσκευασίες, αντί να τις ανακυκλώσουν στους μπλε κάδους που υπάρχουν σε κάθε στενό και μπροστά από κάθε πολυκατοικία. Και η απορία αυτή, συνδυάζεται με το υψηλό κόστος που δαπανήθηκε για το στήσιμο τους.
‘Ηδη οι δημότες είδαν κάποια από αυτά να έχουν τοποθετηθεί από τη διοίκηση Ζέρβα σε χρόνο ρεκόρ στην οδό Παπάφη, στη Χαλκιδικής, στη Βασιλίσσης Ολγας και σε άλλα κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος ελεύθερου χώρου, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορούσε να είναι χώρος πρασίνου με τη σωστή συντήρηση.
Σημειώνεται πως η ιστορία αυτή έχει ξεπεράσει τα ελληνικά όρια καθώς κατά το παρελθόν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της Κομισιόν για θέματα περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης, Nicola de Michelis, άφηνε υπόνοιες για υπερκοστολόγηση των πολυκέντρων λέγοντας πως αντίστοιχος εξοπλισμός ανακύκλωσης στην Ευρώπη «κοστολογείται μεταξύ 30.000 και 70.000 ευρώ, δηλαδή πέντε με δέκα φορές λιγότερο».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA