, Τρίτη
18 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Συγκίνησε η Ελεονώρα Ζουγανέλη στη συναυλία με την τετραπληγική μουσικό, Αλεξάνδρα Κερλίδου (ΦΩΤΟ+Video)

Μήνυμα συμπερίληψης, δύναμης και αισιοδοξίας έστειλε το βράδυ της Δευτέρας η διάσημη τραγουδίστρια, Ελεονώρα Ζουγανέλη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μαζί με μαθητές ΑμεΑ μοιράστηκε τη σκηνή της Μονής Λαζαριστών, ξεσηκώνοντας το κοινό σε μια μοναδική βραδιά.

Στη συναυλία συμμετείχαν 200 μαθητές τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Μουσική κατά την ερμηνεία της Ελεονώρας Ζουγανέλη έπαιξε με τα μάτια χάρη στο Eyeharp, η πρώτη τετραπληγική Ελληνίδα μουσικός, Αλεξάνδρα Κερλίδου. Η Ελεονώρα Ζουγανέλη και η Αλεξάνδρα Κερλίδου ανέβηκαν στη σκηνή λίγο πριν τις 20.00 και ερμήνευσαν αγαπημένα κομμάτια σε κλίμα συγκίνησης, όπως η «Επιμονή» αλλά και το «Χάρτινο το Φεγγαράκι».

«Η μουσική καταφέρνει να κάνει θαύματα. Εκτός από θεραπευτική που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι είναι, το σημαντικότερο είναι ότι μας κάνει να αισθανόμαστε, να συγκινούμαστε και να πάμε μπροστά», είπε η Ελεονώρα Ζουγανέλη πριν ξεκινήσει να τραγουδά.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης κατά τη δική του τοποθέτηση υπογράμμισε τη σημασία της συμπερίληψης, σημειώνοντας τα εξής:

«Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι απλά συμβολική. Είναι μια γιορτή τιμής στην ειδική αγωγή. Αυτό θέλαμε να πετύχουμε. Μια γιορτή τιμής στο συμπεριληπτικό σχολείο. Η συμπερίληψη είναι ο στόχος μας. Είμαστε όλοι εδώ για να φωνάξουμε όλοι ναι σε ένα σχολείο που δεν θα κάνει διακρίσεις, δεν θα έχει στερεότυπα και προκαταλήψεις, αλλά θα δίνει πρόσβαση σε όλους τους μαθητές μας. Είναι αυτό που λέμε μια μεγάλη αγκαλιά που θα σμίγει όλο τον κόσμο».

Η συντονίστρια της εκδήλωσης και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος Eyeharp, Μαρία Βαρσαμά, τόνισε από την πλευρά της: «Είμαι πολύ χαρούμενη που όλοι εμείς μαζί καταφέραμε να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Αν η ιατρική είναι η επιστήμη που δύναται να διατηρήσει τον άνθρωπο στη ζωή, η εκπαίδευση είναι η επιστήμη που μπορεί να αναδιαμορφώσει και να αλλάξει τη ζωή όλων των ανθρώπων».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «μια μεγάλη, πολύχρωμη αγκαλιά αγάπης και συμπερίληψης».

Ειδικότερα: «Κοιτάζοντάς σας θέλω κι εγώ να τραγουδήσω την επιμονή μιας και η αγαπημένη μας Ελεονώρα Ζουγανέλη είναι ανάμεσά μας. “Αχ να’ ξέρες τι δύναμη μου δίνει η δύναμή σου”. Βλέπω το στίχο να παίρνει νόημα στο πρόσωπο της Αλεξάνδρας Κερλίδου. Στα πρόσωπα όλων των παιδιών που ομορφαίνουν τη σκηνή».

Τι είναι το Eyeharp;

Το Eyeharp είναι ένα καινοτόμο λογισμικό. Πρόκειται στην ουσία για ένα ψηφιακό μουσικό όργανο που ελέγχεται με το βλέμμα και επιτρέπει στα άτομα με αναπηρίες να μαθαίνουν και να παίζουν μουσική χωρίς εμπόδια. Το άκρως εντυπωσιακό είναι ότι το Eyeharp προσφέρει τις ίδιες εκφραστικές δυνατότητες με τα συμβατικά μουσικά όργανα. Το λογισμικό εισήγαγε στην δημόσια εκπαίδευση η Πρέσβειρα του Eyeharp, Μαρία Βαρσαμά.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια Πανελλαδικά που ενέκρινε την αξιοποίησή του στη δημόσια εκπαίδευση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.