, Δευτέρα
27 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: «Ξηλώνουν παγκάκια για να βάλουν παράνομα τραπεζοκαθίσματα» – Οργή καταστηματαρχών για την εικόνα του Πεζόδρομου Καλαμαριάς (ΦΩΤΟ)

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι έμποροι που εδράζονται στον κεντρικό πεζόδρομο της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη για την εικόνα που παρουσιάζει το σημείο, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή έχει κατακλυστεί από καταστήματα εστίασης, τα οποία μάλιστα ξεφεύγουν από τα επιτρεπόμενα όρια όσον αφορά την τοποθέτηση τραπαζοκαθισμάτων.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Ως αποτέλεσμα η περιοχή, εξηγούν, δεν «περπατιέται» όπως άλλοι εμπορικοί πεζόδρομοι και έτσι οι καταναλωτές δεν ελκύονται να την επισκεφτούν για τις αγορές τους. «Όσο περνάνε τα χρόνια ο πεζόδρομος έχει εξελιχθεί σε “τραπεζόδρομος”. Αυτό έχει πλήξει πολύ τα εμπορικά καταστήματα και το εμπορικό κομμάτι», αναφέρει στην Karfitsa η κα. Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία διατηρεί κατάστημα γυναικείας ένδυσης στον πεζόδρομο.

«Αυτό που ζητάμε χρόνια και δεν βρίσκουμε ανταπόκριση είναι να μαζέψουν όλα τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα. Τα νόμιμα είναι ελάχιστα, είναι οριοθετημένα σε ξύλινα πλαίσια κατά μήκος όλου του πεζόδρομου, από την εκκλησία μέχρι και τέρμα επάνω. Kαταπατούνται τα όρια που τους δίνονται με την ανοχή του δήμου, της αστυνομίας και όλων των φορέων. Παίρνουμε τηλέφωνο στην αστυνομία και δεν έρχονται ποτέ για κάποια κλήση ή για κάποια παρατήρηση. Θέλουμε να μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι αρμονικά στον πεζόδρομο», προσθέτει.

Σύμφωνα με την επιχειρηματία και η σχεδίαση του πεζόδρομου δεν είναι φιλική για βόλτα όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές με εμπορικά καταστήματα. Όπως εξηγεί, η έλλειψη στεγάστρων σκίασης και οι τσιμεντένιες κατασκευές που καταλαμβάνουν χώρο λειτουργούν αρνητικά. «Ο κόσμος δεν μπορεί να βγει βόλτα. Ο πεζόδρομος είναι απαγορευτικός σε πολλές περιπτώσεις των αναπηρικών αμαξιδίων και των καροτσιών, ακόμα και σε άτομα με τα κατοικίδιά τους. Αν έρθει κάποιος με την παρέα του θα αναγκαστούν να περπατάνε σαν παρέλαση. Ο ένας πίσω στον άλλο. Δεν είναι πεζόδρομος αυτός. Έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε ο δήμος να ξηλώνει παγκάκια για να βάλουν παράνομα τραπεζοκαθίσματα. Ο κόσμος δεν έχει πού να σταθεί και πού να περπατήσει», υποστηρίζει.

«Σχεδόν αδύνατο να περάσει ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα»

Για ένα θέμα που χρίζει άμεσης αντιμετώπισης κάνει λόγο μιλώντας στην Karfitsa και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Ο Ερμής», Σταύρος Κριτσιάνης. Όπως επισημαίνει, μετά από την πανδημία δόθηκαν άδειες στα καταστήματα εστίασης να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα με βάση τις υγειονομικές διατάξεις, όμως πλέον πρέπει να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα του χώρου.

Και ο ίδιος, αναφερθείς στις τσιμεντένιες κατασκευές σημειώνει πως «έγιναν μεγαλύτερες από ό,τι θα έπρεπε και σε συνδυασμό με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν μπορείς να περάσεις εύκολα. Αν γίνει κάτι έκτακτο δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να περάσει ένα ασθενοφόρο ή ένα πυροσβεστικό όχημα. Θα είναι σχεδόν αδύνατον. Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα».

Να καταγγέλλουν παράνομα περιστατικά ζητά από τους καταστηματάρχες ο δήμος

Να καταγγέλλουν περιστατικά καταπάτησης των ορίων όταν αντιλαμβάνονται παράνομες πρακτικές, ζητά από τους καταστηματάρχες αλλά και τους απλούς πολίτες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Καλαμαριάς, Ευάγγελος Τσακμακίδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στα τέσσερα χρόνια της αντιδημαρχίας του έχει γίνει μόνο μία καταγγελία για τον χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στην Karfitsa: «Η πλειονότητα των καταστηματαρχών έχει βγάλει άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς όταν βλέπουν ότι ο καιρός είναι καλός να βάζουν παραπάνω καρέκλες. Ο δήμος Καλαμαριάς δεν έχει δημοτική αστυνομία οπότε ο έλεγχος μπορεί να γίνει είτε από το ΑΤ Καλαμαριάς είτε από την Τουριστική Αστυνομία. Όποιος πιστεύει πως υπάρχει πρόβλημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να απευθυνθεί και να καταγγείλει ό,τι βλέπει ότι είναι πέραν των προβλεπομένων ορίων κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου».

Κάνει παράλληλα λόγο για προβλήματα στον πεζόδρομο από τη «γέννησή» του. Όπως εξηγεί: «Ο πεζόδρομος της Καλαμαριάς, ο οποίος θα έπρεπε να ήταν ένας εμπορικός δρόμος με πάσης φύσεως καταστήματα, έχει καταντήσει ένας δρόμος για καφέ. Έχει χαθεί η εμπορικότητα όσον αφορά τα καταστήματα διαφόρων ειδών. Η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Εδώ όμως θα έπρεπε να αλλάξει συνολικά ο κοινόχρηστος χώρος με τον τρόπο που τον διαχειρίζεται ο δήμος και να δοθεί μεγαλύτερη προσβασιμότητα και σε πεζούς αλλά και στα οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Είναι λάθος στημένος όλος ο πεζόδρομος από τη στιγμή που έγινε, από τη “γέννησή” του. Με τα υπερμεγέθη παρτέρια στη μέση και τα δέντρα δεξιά και αριστερά».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.