Ένα ορμητικό «κύμα» τέχνης, δράσεων, εκδηλώσεων και ζωής θα πλημμυρίσει αυτό το Σαββατοκύριακο, 4 και 5 Οκτωβρίου την πλατεία Άθωνος στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθεί το Kapani Project με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Το Kapani Project που ξεκίνησε το 2016, φέτος μεταφέρεται στην πλατεία Άθωνος, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για το άνοιγμα νέων δυνατοτήτων και για έναν νέο χώρο που εκπέμπει ήρεμη δύναμη μέσα από την πλούσια ιστορία του.
«Το Kapani Project, από την πρώτη μέρα, γεννήθηκε με στόχο να αναδεικνύει τη δημιουργικότητα, τον πολιτισμό και την ανθρώπινη έκφραση, όχι να συγκρούεται με τοπικές κοινότητες. Οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν δεν μας αποπροσανατολίζουν· αντίθετα, μας υπενθυμίζουν τη σημασία του υγιούς διαλόγου και της συνεργασίας με τους ανθρώπους της πόλης και ελπίζουμε ακόμη βαθιά σε αυτά, δεν κλείνουμε την πόρτα», επεσήμανε στην Karfitsa ο διοργανωτής του Kapani Project, Κωνσταντίνος Τίκης.
Και πρόσθεσε: «Η μεταφορά στην πλατεία Άθωνος φέρνει μια ξεχωριστή δυνατότητα. Σε αντίθεση με το Καπάνι, που εξέπεμπε ζωντάνια και δυναμική ατμόσφαιρα, η Άθωνος μαγεύει με την ηρεμία και τη νοσταλγική της αύρα. Η δύναμή της κρύβεται στη γαλήνη της, στις γωνιές που κουβαλούν ιστορίες δεκαετιών και στην αίσθηση ενός χρόνου που κυλά αργά, αφήνοντας χώρο να αναπνεύσει η τέχνη και η πολιτιστική έκφραση. Εδώ, οι άνθρωποι που δημιουργούν, με αγάπη και πίστη σε όσα φτιάχνουν, μπορούν να τα μοιραστούν με περισσότερους επισκέπτες και ντόπιους. Η Άθωνος μάς δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε όχι μόνο την ιστορία και την ομορφιά της περιοχής, αλλά και τη γλυκύτητα των ανθρώπων της, που μοιράζονται αυτό που αγαπούν. Με σεβασμό στην παράδοση και την τέχνη, φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε την πλατεία σε ένα μονοπάτι πολιτισμού και τέχνης, όπου κάθε γωνιά κρύβει και μια νέα ιστορία».

Τι θα δούμε φέτος στο Kapani Project
Το Kapani Project φέτος θα περιλαμβάνει δύο σκηνές, περισσότερους από 50 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, DJ sets, εικαστικές εκθέσεις, performances, workshops και street food. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια, το Kapani Project έχει δώσει βήμα σε δεκάδες καλλιτέχνες, μουσικούς και δημιουργούς, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή της πόλης. Παράλληλα, έχει στηρίξει την τοπική αγορά και τους ανθρώπους της, φέρνοντας καινούριο κοινό στο Καπάνι και αναδεικνύοντας την ιστορία και τη μοναδικότητά του. Με τη συμβολή των φορέων της πόλης, καταφέραμε να προσφέρουμε ένα δωρεάν πολιτιστικό γεγονός, ανοιχτό σε όλους τους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Πάνω απ’ όλα, έχει συμβάλει στο να γίνει η Θεσσαλονίκη πιο εξωστρεφής, χτίζοντας έναν θεσμό που κάθε χρόνο περιμένει και αγκαλιάζει το κοινό», επισημαίνει ο κ. Τίκης.
Ο εικαστικός Κώστας Συνοδής από τη γκαλερί bEam arts στην πλατεία Μαβίλη, συμμετέχει στο Kapani Project με έργα των δύο τωρινών καλλιτεχνών της γκαλερί, της María Javiera Castillo από τη Χιλή και της Kristina Mukhacheva από τη Γερμανία.
«Η Kristina Mukhacheva επανερμηνεύει τον μύθο της Θεσσαλονίκης μέσα από μια φεμινιστική οπτική. Τα αντικείμενα της εγκατάστασής της θυμίζουν αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν σε μια φανταστική λατρεία της γοργόνας. Χαραγμένα με αποσπάσματα ποίησης, αυτά τα “Ποιητικά Αντικείμενα” υφαίνουν έναν διάλογο ανάμεσα στον μύθο και το κείμενο, το υλικό και τη φαντασία. Η μορφή του “υστερικού τέρατος” μετατρέπεται σε σύμβολο μετασχηματισμού, θέτοντας ερωτήματα γύρω από το πώς κατασκευάζονται οι αφηγήσεις εξουσίας και φύλου. Θολώνοντας τη γραμμή ανάμεσα στο κειμήλιο και την επινόηση, η Mukhacheva ανοίγει έναν χώρο όπου ο μύθος γίνεται εργαλείο για την επανεξέταση της ιστορίας και τη σύλληψη πιθανών άλλων κόσμων.
Η María Javiera Castillo στην καλλιτεχνική της πρακτική διερευνά τι θεωρείται αφελές, παιδικό και μερικές φορές νοσταλγικό. Παρουσιάζει δύο έργα: το Nostalgic Love Letter, Part II, έναν πολύχρωμο, ελαστικό αργαλειό από λαστιχάκια που αιωρείται στον χώρο, και το Homenaje, ένα έργο-φόρο τιμής στην Ελλάδα, μέσα από τα παιδικά και παιχνιδιάρικα στοιχεία των χούλα χουπ», εξηγεί ο ίδιος στην Karfitsa.

Η τέχνη βγαίνει από τις γκαλερί και έρχεται στους δρόμους της πόλης
Είναι σημαντικό, όπως συμπληρώνει, το στοιχείο της οικειοποίησης της τέχνης από το κοινό στο Kapani Project, καθώς τα έργα βγαίνουν από τις γκαλερί και τους κλειστούς χώρους και γίνονται πιο προσιτά στους ανθρώπους. «Κατανοώ ότι η πλειονότητα του κοινού συχνά δεν ξέρει πώς να προσεγγίσει την τέχνη και πώς να σταθεί μπροστά της και να την κοιτάξει. Δυσκολεύεται να την κατονοήσει και να συνδεθεί. Ίσως ο πιο κλασικός τρόπος να δει κάποιος έργα τέχνης είναι να επισκεφτεί μια γκαλερί ή ένα μουσείο. Σε αυτό το περιβάλλον τα έργα γίνονται όμως πολλές φορές απρόσιτα, στέκονται μακριά. Πρωτοβουλίες όπως το Kapani Project βοηθούν τις εικαστικές τέχνες να γίνουν πιο οικείες στο κοινό, απομακρυνουν το στοιχείο της αποκλειστικότητας και τις εκδημοκρατίζουν ακόμη περισσότερο», παρατηρεί ο κ. Συνοδής.
Ένα κοινό «πολύχρωμο και πολυσυλλεκτικό»
Το φετινό Kapani Project έχει έναν πιο διεθνή χαρακτήρα, αφού η διοργάνωση έχει προσκαλέσει στη Θεσσαλονίκη καλλιτέχνες από το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. «Στόχος μας είναι το κοινό να ζήσει μια εμπειρία που συνδυάζει τον παλμό της Θεσσαλονίκης με τη διεθνή δημιουργικότητα», υπογραμμίζει ο κ. Τίκης.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον διοργανωτή, ότι το κοινό του Kapani Project ποικίλλει ηλικιακά, αποτελούμενο από οικογένειες, επισκέπτες της πόλης και νέους ανθρώπους που είναι ανήσυχοι και αναζητούν διαφορετικές πολιτιστικές εμπειρίες, μακριά από τα συνηθισμένα. Στο μέλλον, ο κ. Τίκης, ευελπιστεί το Kapani Project «να συνεχίσει να μεγαλώνει και να εξελίσσεται και να προσελκύει ακόμη περισσότερους καλλιτέχνες και θεατές. Θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία και να είναι πάντα ένας θεσμός που ανήκει στην πόλη και στους ανθρώπους της».
Εντυπωσιάζει η προσωπογραφία του Νίκου Γκάλη στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ+Video)