Το κτιριακό των δικαστηρίων ήταν και στη φετινή ΔΕΘ

ΤΙ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ LIFTING ΤΩΝ 52 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κώστας Καντούρης 

Το σαρωτικό lifting ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ που σχεδιάζεται στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και το «πάγωμα» της λύσης επέκτασης του δικαστικού μεγάρου, παρά την εκπεφρασμένη βούληση της πολιτικής ηγεσίας, απασχόλησαν τα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ. Παραδοσιακά τα έργα που γίνονται – και κυρίως όσα απλώς σχεδιάζονται για τη δικαιοσύνη – αποτελούν ένα μικρό τμήμα των ομιλιών του εκάστοτε πρωθυπουργού. Η ολοκληρωτική ανακαίνιση ήταν αυτή που είχε την τιμητική της. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη ότι προωθείται σχέδιο ριζικής ανακαίνισης του δικαστικού μεγάρου. Μάλιστα το έργο έχει προϋπολογιστεί σε 52 εκατομμύρια ευρώ και το μόνον που δεν προβλέπεται να αλλάξει είναι ο κύριος σκελετός, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του θα αντικατασταθεί, όπως και τα κουφώματα, επειδή πρόσφατα είχαν αντικατασταθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύονται από το υπουργείο στη Θεσσαλονίκη, η ανακαίνιση αφορά όλη την εξωτερική όψη του κτιρίου, την αλλαγή όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, των τηλεφώνων, μέχρι και των καλοριφέρ.  

Πηγές της Δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη έλεγαν πως ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει καμία μακέτα με τις αλλαγές που σχεδιάζονται, όμως εξετάζεται σοβαρά να φύγουν οι τεράστιες κάθετες τσιμεντένιες πλάκες που υπάρχουν στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου και να αλλάξει εντελώς η πρόσοψη.  

Η ανακοίνωση δύο ημέρες πριν την εκδήλωση των εγκαινίων ότι στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης εντάσσεται και το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και η αναφορά του πρωθυπουργού για το lifting διέλυσαν και τις τελευταίες αμφιβολίες για όσους παράγοντες της δικαιοσύνης άκουγαν τις εξαγγελίες, όμως «δεν το έχουμε δει ακόμη πουθενά γραμμένο», όπως σημείωναν στην Karfitsa, γνωρίζοντας εδώ και χρόνια ότι πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι σε τέτοιες εξαγγελίες, ειδικά για τη δικαιοσύνη, όπου οι μακέτες έχουν στοιχειώσει το παρελθόν.  

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πάντως εκτός του ότι το εξήγγειλε από τα δικαστήρια, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι από αυτούς που πιέζουν έντονα για την άμεση υλοποίησή του. Ο κ. Τσιάρας έχει δείξει πως αποφάσισε να γίνει έργο στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και με το έντονο ενδιαφέρον του για την επέκταση του δικαστικού μεγάρου, υπόθεση η οποία εδώ και τρεις μήνες έχει «παγώσει», μαζί με τα χαμόγελα που είχαν ανοίξει όταν μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης είχε αποφασιστικά οριστικά να  επεκταθεί το δικαστικό μέγαρο.  

Λύση δεν βρέθηκε – πρόταση έκπληξη 

Παρ’ ότι τόσο ο κ. Τσιάρας, όσο όμως και υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης είναι αποφασισμένοι να προχωρήσει η επέκταση, το έργο έχει βρεθεί σε αδιέξοδο λόγω έλλειψης χώρων. Δεν είναι τυχαίο πως το κτιριακό των δικαστηρίων δεν αποτέλεσε τμήμα της πρωθυπουργικής ομιλίας, αυτή τη φορά.  

Ο αρχικός σχεδιασμός για το κτίριο του ΙΚΑ έχει κολλήσει στις αντιδράσεις των γιατρών που εργάζονται εκεί, καθώς λόγω της πανδημίας έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Η απόφαση ανέφερε ότι έπρεπε να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη μετακίνηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, όπως και του ΕΦΚΑ. Χώρος δεν βρέθηκε. 

Στη συνέχεια αναζητήθηκε – και αρχικά βρέθηκε – χώρος για την άμεση επέκταση του δικαστικού μεγάρου, σχεδόν απέναντι από τα Διοικητικά Δικαστήρια. Η λύση εξετάστηκε μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ωστόσο φάνηκε ότι οι επαφές με τον ιδιώτη δεν τελεσφόρησαν, αφού το κόστος της αρχικής παραχώρησης ήταν μεγάλο και μάλλον αδύνατο να καλυφτεί το ποσό από τα κρατικά ταμεία. Και παρά τις επισκέψεις που έγιναν – και από τον ίδιο τον υπουργό – στο συγκεκριμένο κτίριο, λύση δεν δόθηκε. 

Οι κουβέντες, που αναμένεται να επαναληφθούν στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ και της πολυπληθούς παρουσίας κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να επιστρέψουν στην αξιοποίηση του κτιρίου του ΙΚΑ Πύλης Αξιού και τη μετακίνηση των υπηρεσιών σε άλλο δημόσιο κτίριο στην ευρύτερη περιοχή. Πηγές έλεγαν ότι πλέον η αναζήτηση θα γίνει σε μεγαλύτερο εύρος έκτασης απ’ ότι νωρίτερα και οι ενστάσεις ότι πρέπει οι υπηρεσίες να παραμείνουν σε χώρο που οριοθετείται στην περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης μάλλον θα καμφθούν. 

Ωστόσο έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες στα δικαστικά γραφεία έφτασε μία άλλη πρόταση, που σχετίζεται με την αγορά ή την παραχώρηση ενός άλλου κτιρίου που βρίσκεται πολύ κοντά στα δικαστήρια. Μάλιστα επ’ αυτού έχει γίνει σχετική πρόταση από τον ιδιοκτήτη και σύντομα αναμένεται να εξεταστεί σε υψηλότερα κλιμάκια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ίσως και στο πλαίσιο της επίσκεψής τους για την 85η ΔΕΘ.