14:08, Παρασκευή
28 Ιανουαρίου 2022

Το ντέρμπι του δευτέρου γύρου και οι 39 ψήφοι των απόλυτων μονομάχων

Ρεπορτάζ Κώστας Καντούρης

Οι τριάντα εννέα ψήφοι που «ρύθμισαν» τη διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων του δευτέρου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στον δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης, προφανώς και θα μείνουν απλώς ως ένα στοιχείο των στατιστικών στοιχείων του συλλόγου. Η μικρή διαφορά δεν έχει καμία σημασία. Όπως δεν είχε σημασία η διαφορά των μόλις 9 ψήφων που είχαν οι διεκδικητές του τίτλου στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2017. Τότε που ο σημερινός πρόεδρος Στάθης Κουτσοχήνας ήταν «αουτσάιντερ». 

Αυτά που αποτελούν θέματα προς συζήτηση για τον εντοπισμό των διαφορών μεταξύ των εκλογών του 2017 και του 2021 είναι αρχικά η πρωτοφανής ισχυροποίηση των δύο πρώτων υποψηφίων προέδρων, των μονομάχων του δευτέρου γύρου Δημήτρη Φινοκαλιώτη και Στάθη Κουτσοχήνα, σε σημείο που να γίνεται κουβέντα για διπολισμό. Στη συνέχεια, η εντυπωσιακή δυναμική του νυν προέδρου, για τον οποίο όχι μόνο δεν αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα η «φθορά» που ήθελαν οι αντίπαλοί του, αντίθετα επιβραβεύτηκε η θητεία του. Και ακόμη ένα άλλο στοιχείο είναι η εκτόξευση του διαδόχου στην παράταξη «Δικηγορική Πρωτοπορία» Δημήτρη Φινοκαλιώτη σε νούμερα που τον θέτουν κυρίαρχο. Τέλος, οι δυνατότητες του κάθε υποψήφιου να αντλήσει από τις δεξαμενές των υπολοίπων υποψηφίων και κατά πόσο θα υπάρξει η δυνατότητα για να δοθούν «γραμμές» στήριξης στους ψηφοφόρους του δευτέρου γύρου. 

Το αποτέλεσμα για τους δύο πρώτους υποψηφίους προέδρους στις φετινές εκλογές ήταν εντυπωσιακό, όσον αφορά τους αριθμούς. Ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης έλαβε 955 ψήφους (24,84%) και ο Στάθης Κουτσοχήνας 916 ψήφους (23,82%). Στις αντίστοιχες δύο πρώτες θέσεις των προηγούμενων εκλογών του 2017 πρώτος ήταν ο Χρήστος Ράπτης – προκάτοχος του Δ. Φινοκαλιώτη – που είχε λάβει 606 ψήφους (17,4%) και δεύτερος ο Στάθης Κουτσοχήνας με 597 ψήφους (17,14%). Μετά τους φετινούς δύο πρώτους υποψηφίους προέδρους, οι αντίπαλοί τους στην τρίτη και τέταρτη θέση έχουν μία διαφορά που φτάνει τους 600 ψήφους, όταν στις προηγούμενες εκλογές η διαφορά με την τρίτη θέση μόλις που έφτανε τις 100 ψήφους. 

Οι συσχετισμοί 

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δεν είχε μόνον βασικό χαρακτηρισμό τη μεγάλη διαφορά των δύο πρώτων από τους υπόλοιπους. Είχε την κατάληψη της τρίτης θέσης από τον Γιάννη  Στεφάνου με 351 ψήφους (9,13%), ο οποίος αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικούς ρυθμιστές στον δεύτερο γύρο, καθώς στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ίδιου και του συνδυασμού του εκτιμάται ότι βρίσκεται ένα πολύ  μεγάλο ποσοστό των νέων δικηγόρων, αφού τα μέλη του αντίστοιχου σωματείου νέων δικηγόρων και ασκουμένων στήριξαν την παράταξη. Επίσης καθοριστικό ρόλο θα έχει ο σημερινός γενικός γραμματέας Πέτρος Σαμαράς και η παράταξή του. Έλαβε 313 ψήφους (8,13%) που του επιτρέπει να έχει ουσιώδη ρόλο. Επίσης σημαντική είναι η θέση του Χαράλαμπου Κουρουνδή με 307 ψήφους (7,98%), όμως εκτιμάται λόγω πάγιας ιδεολογικής θέσης οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Εναλλακτικών δεν θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.  

Οι «ειδήσεις» των αποτελεσμάτων βέβαια βγήκαν από τις χαμηλότερες θέσεις. Η  πτώση του Παναγιώτη Γιαννόπουλου ως  διαδόχου της παράταξης που ίδρυσε η Γιάννα Παναγοπούλου, η μεγάλη πτώση του αντιπροέδρου Στέλιου Μαυρίδη που θεωρήθηκε αναμενόμενη λόγω αποχώρησης του κορμού της παράταξης και του Γ. Στεφάνου, όπως και η κατάρρευση του υποψηφίου προέδρου που στηρίχτηκε επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Γεωργιάδη. Η παράταξη του ΚΚΕ θεωρείται ότι είχε αξιοπρεπή παρουσία με τον Παντελή Ραδίση ως επικεφαλής που αύξησε λίγο τα ποσοστά της «Συσπείρωσης», ενώ καλή πορεία που την καθιστά υπολογίσιμη δύναμη είχε η αυτόνομη υποψήφια, χωρίς συνδυασμό, Βάσω Δόσπρα με 146 ψήφους (3,8%). 

Μέχρι την τελευταία στιγμή επικεφαλής παρατάξεων και μέλη βρίσκονται σε διαρκείς συζητήσεις. Επίσης στήριξη δεν αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από καμία πλευρά, καθώς θα ήταν ανώφελο να μιλήσεις για «γραμμές» στον χώρο των δικηγόρων, όπως λένε τα ίδια τα στελέχη των παρατάξεων.  

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa