, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ρωσία: Δεύτερη στις πωλήσεις όπλων παγκοσμίως και το 2014

BAZ Prototypes - Test Circuit 2011

Η Ρωσία πούλησε όπλα αξίας που ξεπερνά τα 15 δισ. δολάρια το 2014, αποκάλυψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι οι νέες παραγγελίες που έχει εξασφαλίσει η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία ανέρχονται σε μια αξία άλλων σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ειδικότερα, η Ρωσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές όπλων, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η χώρα του εξήγαγε στρατιωτικό εξοπλισμό σε πάνω από 60 κράτη πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση γνώρισαν την πιο σοβαρή επιδείνωσή τους, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία θα επεκτείνει την παρουσία της σε δυνητικές αγορές, στις περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής», ανέφερε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εργασίας στο Κρεμλίνο με θέμα την στρατιωτική συνεργασία. «Οι εξαγωγές τεχνολογικά προηγμένων στρατιωτικών προϊόντων είναι σημαντικές για τη Ρωσία, ειδικά εν μέσω της δυσμενούς γεωπολιτικής κατάστασης. Είναι σημαντικές για την αναβάθμιση της παραγωγής του αμυντικού τομέα… και την επίλυση πολλών κοινωνικών ζητημάτων», συνέχισε ο Πούτιν.
Οι κυριότεροι πελάτες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας είναι η Ινδία και η Κίνα. Η Ρωσία είχε προχωρήσει σε εξαγωγές όπλων αξίες 15,2 δισ. δολάρια το 2013, ποσό υπερδιπλάσιο αυτού που καταγραφόταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ο Πούτιν επισήμανε ότι η φήμη της Ρωσίας είναι πως αποτελεί «έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο, ο οποίος δεν συνδέει την τήρηση των δεσμεύσεών του με πρόσκαιρες προτιμήσεις ή με την πολιτική συγκυρία». Η αιχμή αυτή προφανώς παραπέμπει στις επικρίσεις της Μόσχας στη Γαλλία εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ να συνδέσει την παράδοση των δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral που έχει παραγγείλει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό με την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι κυρώσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Ρωσία για το ρόλο που της προσάπτει στην ουκρανική κρίση αφορούν ιδίως τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ και η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές ή τις εξαγωγές όπλων από και προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.