Ροζ… εκδίκηση στους τοίχους των social media  - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Ροζ… εκδίκηση στους τοίχους των social media 

Ροζ βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν στις αποκλεισμένες ημέρες της πανδημίας και ευαίσθητες φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν με βάση την εμπιστοσύνη μεταξύ ζευγαριών, βλέπουν ξαφνικά το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας αντιδράσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ 

Γυναίκες, που είναι συνήθως τα εύκολα θύματα, προσφεύγουν σε διωκτικές και δικαστικές αρχές με μηνύσεις αναζητώντας τουλάχιστον ηθική δικαίωση.

Το φαινόμενο παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως φαίνεται από τις προσφυγές στις αρχές, ενώ εκτιμάται ότι το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Και το πιο τραγικό είναι πως αυτές οι σκηνές από ευαίσθητες στιγμές φτάνουν μέχρι και τους υπολογιστές ή τα κινητά στενών συγγενών τους. Αιτία της δημοσιοποίησης ιδιαίτερα ευαίσθητων προσωπικών στιγμών συνήθως είναι η αντεκδίκηση από έναν χωρισμό, ορισμένες φορές όμως οι δράστες φτάνουν και στην εκβίαση των θυμάτων τους. Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι το φαινόμενο κυρίως τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει… μόδα και στις τάξεις των μαθητών. Αυτό η πανδημία το έχει περιορίσει.

«Δυστυχώς υπάρχει μια έξαρση στο φαινόμενο αυτό και στα εγκλήματα αυτού του είδους όπου προσωπικές στιγμές μεταξύ ζευγαριών μεταφέρονται από κινητό σε κινητό από υπολογιστή σε υπολογιστή και δυστυχώς καταλήγουν στο διαδίκτυο. Κυρίως είναι στιγμές καταγεγραμμένες με τη συναίνεση αμφοτέρων», είπε στην Karfitsa ο δικηγόρος Αντώνης Κουδρόγλου, ο οποίος έχει αναλάβει υποθέσεις τέτοιου είδους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας, η οποία υπέβαλε μήνυση σε βάρος του πρώην συντρόφου της. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε όσα κατήγγειλε στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος βρήκε ένα προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την… φωτογραφία της και μάλιστα ημίγυμνη. Όσα είδε της προκάλεσαν σοκ, ενώ το θράσος των δραστών δεν σταμάτησε σε εκείνο το σημείο. Στον χώρο των πληροφοριών του προφίλ βρήκε το τηλέφωνο των γονέων της, οι οποίοι δέχονταν τηλεφωνήματα από αγνώστους και ζητούσαν την κοπέλα. «Σκεφτείτε πώς ένιωσα όταν το είδα», είπε συντετριμμένη στην καταγγελία της.

«Υποβάλλονται μηνύσεις και η ΕΛΑΣ με το εξειδικευμένο τμήμα της που λειτουργεί εξαιρετικά καλείται να βρει το στίγμα από πού μεταφέρθηκαν τα στοιχεία ούτως ώστε να εντοπιστεί ο δράστης της παράνομης δημοσιοποίησης των προσωπικών στιγμών του ζευγαριού», ανέφερε ο κ. Κουδρόγλου.

Σε άλλη περίπτωση γυναίκα, σε περιφερειακή πόλη της βόρειας Ελλάδας, είδε βίντεο από περιφερειακή πόλη είδε βίντεο με προσωπικές της στιγμές να κυκλοφορεί σε ιστοσελίδες του διαδικτύου που έχουν έδρα άλλες χώρες. Στη μήνυσή της πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρεί υπεύθυνο τον πρώην σύντροφό της, καθώς η ίδια και εκείνος είχαν το βίντεο, ο οποίος κατά την άποψή της ήθελε να την εκδικηθεί.

Έρευνες από το ηλεκτρονικό έγκλημα 

Οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σε όλη τη χώρα βρίσκονται επί ποδός. Από τα δεδομένα που έχουν, τα περιστατικά παρουσιάζουν σχετική αύξηση την περίοδο της πανδημίας και μείωση στους ανήλικους. Η αύξηση εξηγείται από τον αποκλεισμό σε σπίτια. «Η επικοινωνία μεταξύ ανηλίκων κατά κόρον αναπτύσσεται πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ήχο αλλά και εικόνα», είπε στην Karfitsa αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που κλήθηκε να χειριστεί τέτοιες υποθέσεις. «Πολλοί καταγράφουν ευαίσθητες  προσωπικές τους στιγμές και από απόσταση», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι τέτοιες εικόνες μπορεί να μην μείνουν μόνον μεταξύ των δύο, αλλά να διακινηθούν στο διαδίκτυο.

Οι αστυνομικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σε όλους τους τόνους συνιστούν μεγάλη προσοχή. «Πρέπει όλοι να ξέρουν πως ό,τι μαγνητοσκοπείται και ανεβαίνει στο διαδίκτυο, μένει πάντα στο διαδίκτυο», σημειώνουν στις συμβουλές που δίνουν. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος λαμβάνει καταγγελίες, κυρίως από γυναίκες, όμως και άντρες, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης με δημοσιοποίηση βίντεο. Καλεί όλους όσοι βλέπουν προσωπικά τους δεδομένα να ανεβαίνουν στους τοίχους των socialmedia παρά τη θέλησή τους να ενημερώνουν άμεσα την υπηρεσία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νεαρού ράπερ που είδε προσωπικές του στιγμές να δημοσιοποιούνται σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και έφτασε ένα βήμα πριν αυτοκτονήσει, ενώ υπέβαλε και μήνυση σε βάρος όσων είχαν το βίντεο. Μήνυση υποβλήθηκε και από πρόσωπα που ο ίδιος κατήγγειλε.

«Είναι πολλές οι υποθέσεις και ίσως ο αποκλεισμός λόγω της πανδημίας είναι αυτό που οδήγησε στην αύξηση της χρήσεως του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επομένως  οδήγησε και στην αύξηση αυτή. Πάντως είναι ένα φαινόμενο το οποίο ασφαλώς προϋπήρχε, όμως επήλθε έξαρση αυτού», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κουδρόγλου.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ