Σάββας Χιονίδης στην Karfitsa: Tο αύριο για την Ελλάδα είναι ευοίωνο - Karfitsa.gr
Πολιτική Πρόσωπα

Σάββας Χιονίδης στην Karfitsa: Tο αύριο για την Ελλάδα είναι ευοίωνο

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

«Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον Αναπτυξιακό σχεδιασμό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, με την ελληνική ψυχή και εργατικότητα το αύριο της Ελλάδας μας είναι ευοίωνο», δηλώνει σε συνέντευξη του στην karfitsa ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Σάββας Χιονίδης. Ο κ. Χιονίδης εκφράζει αισιοδοξία πως το φετινό καλοκαίρι μπορεί και θα είναι καλύτερο τουριστικά για ολόκληρη την χώρα και ειδικότερα για την Πιερία. Όσον αφορά στην στήριξη των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οριακό σημείο ο κ Χιονίδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, εξηγώντας πως «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Όλα γίνονται με στρατηγικό σχεδιασμό χρησιμοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία».

 

Έχουμε μπει στον Απρίλιο με το καλοκαίρι να πλησιάζει. Μπορεί να σωθεί η φετινή τουριστική περίοδος και πως;

Αρχή Απριλίου και πλησιάζει η έναρξη της τουριστικής σεζόν. Βεβαίως και μπορεί να έχουμε φέτος μία τουριστική σεζόν πολύ καλύτερη της περυσινής. Στην Ελλάδα νοιαζόμαστε και φροντίζουμε τον επισκέπτη μας και έχουμε αποδείξει από πέρυσι ότι εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Γι’ αυτό, εξάλλου, ο ελληνικός τουρισμός πέρυσι απέσπασε διεθνή βραβεία και επαίνους. Είναι πολύ σημαντικό οι επισκέπτες μας να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς

Tο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο θα επιταχύνει την απελευθέρωση της τουριστικής κίνησης διεθνώς και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ροής εισερχομένων τουριστών και στη χώρα μας.

Η σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ενισχύσει την χρονιά. Επιπλέον, θα επιτρέπεται το yachting (απόπλους/κατάπλους), καθώς και οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια, οι λεγόμενες «blue cruises», όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Γενικώς, το διεθνές ενδιαφέρον για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού είναι πολύ μεγάλο, από ότι ανακοινώνεται από το υπουργείο βάση ερευνών που διενεργούν ταξιδιωτικοί οργανισμοί, media κ.λπ. και αποτυπώνεται η αίσθηση ότι το brand name Ελλάδα έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρυσι.

Τα μηνύματα είναι ότι η Ελλάδα ταυτίζεται τουριστικά όλο και περισσότερο με την επόμενη ημέρα της πανδημίας και το κεντρικό σλόγκαν της φετινής προωθητικής εκστρατείας- είναι «Αll you want is Greece», πάντα με τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα και τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας.

 

Για την Πιερία ποιες είναι οι προτεραιότητες για μια όσο δυνατόν καλύτερη τουριστική θερινή σεζόν;

Οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Πιερία είναι πραγματικά «επαγγελματίες» και έτσι λειτουργούν, φιλοξενώντας με ασφάλεια και φροντίζοντας κάθε τουρίστα σαν να είναι μέλος της οικογένειάς τους.

Στο νομό μας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο οι εμβολιασμοί το ίδιο και στις βαλκανικές χώρες και στη Ρωσία από όπου προέρχεται ένα μεγάλο μέρος των τουριστών στην Πιερία.

Τα σύνορα μας στην πύλη των Ευζώνων είναι ανοικτά και ενισχυμένα για να βοηθηθεί ο οδικός τουρισμός και να μην «ταλαιπωρούνται» οι τουρίστες μας στην είσοδο στην χώρα. Από κοινού με τους φορείς του τουρισμού έχουμε αιτηθεί την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό για την καλοκαιρινή σεζόν των συνόρων μας.

Η τουριστική προβολή και η διαφήμιση της Πιερίας μας από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Επιμελητήριο Πιερίας , τους ΟΤΑ και την Ιερά Μητρόπολη μας είναι στοχευμένη και συστηματοποιημένη.

Σε πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του στη Σερβία ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνομιλίες με την ομόλογό του, κυρία Τατιάνα Μάτιτς,επισφράγισαν την μεταξύ των χωρών συνεργασία με υπογραφή ειδικών πρωτοκόλλων με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στον τουρισμό. Είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθηθεί ιδιαίτερα η Πιερία μας, καθότι μεγάλο μέρος των επισκεπτών μας έρχονται οδικώς γιατί είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την κίνηση από τη Σερβία προς την Ελλάδα το άνοιγμα της συνοριακής πύλης των Ευζώνων.

Ισχύει και φέτος το πρόγραμμα “Τουρισμός Για Όλους» που θα στηρίξει τον εσωτερικό Τουρισμό και κατ’ επέκταση τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, αλλά και, για πρώτη φορά, τα τουριστικά γραφεία.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ πολύ καλύτερη από την περυσινή για τα ξενοδοχεία , τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα καμπιγκς της Πιερίας και της Ελλάδας γενικότερα.

 

Η πλειονότητα των επιχειρηματιών έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα με αποτέλεσμα το «λουκέτο» να είναι πολύ κοντά για πολλές επιχειρήσεις.

Δυστυχώς οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα – «παρενέργειες» του Covid-19 .Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης η Κυβέρνηση στήριξε την απασχόληση με στοχευμένα μέτρα όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και η υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».Ακόμη στήριξε τις επιχειρήσεις με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ηρακλής1, τις επιδοτήσεις ενοικίων κλπ. Η στρατηγική απέδωσε αποτελέσματα, καθώς -σύμφωνα με την Eurostat (4 Μαρτίου)- η χώρα μας και η Ιταλία όχι μόνο δεν παρουσίασαν αύξηση της ανεργίας στην Ε.Ε., αλλά κατάφεραν και να σημειώσουν μια μικρή μείωσή της μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ολα γίνονται με στρατηγικό σχεδιασμό χρησιμοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πως μπορεί να στηριχθεί περαιτέρω η επιχειρηματικότητα, ώστε να επιβιώσουν όσοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση και να μην εκτοξευτούν τα ποσοστά ανεργίας;

Την Τετάρτη παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης το οποίο έχει τη δυνατότητα να προσθέσει μόνιμα 7 μονάδες στο Α.Ε.Π. σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 180.000 με 200.000 θέσεις εργασίας.

Ο πυρήνας του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου των επιχειρήσεων που χρειάζεται η χώρα θα καταστήσει δυνατή την απορρόφηση Ευρωπαικών Πόρων από το ταμείο Ανάκαμψης. Το CLUSTERING, οι συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις είναι σύγχρονες μορφές δυνητικού μετασχηματισμού που βοηθούν τους συγκεκριμένους μικρούς επαγγελματίες στην προσαρμογή και ένταξη τους στα επιχειρηματικά εργαλεία καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες της αγοράς και να υπερκεράσουν ένα πλήθος δυσκολιών και προβλημάτων που θα αντιμετώπιζαν, στην περίπτωση που θα δραστηριοποιούνταν μόνες τους και θα λειτουργούσαν μεμονωμένα.

Οι μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας έχουν επιδείξει υψηλές αντοχές σ αυτή την μεγάλη κρίση με τα τρέχοντα μέτρα αλλά και αυτά που επίκεινται καθώς και με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα θα υπάρξει μία ανακούφιση σ αυτές τις πιέσεις. Παράλληλα πιστεύω ότι λόγο της αποταμίευσης που φαίνεται από την αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες, με το που διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου και εσωτερικά αλλά και από τον τουρισμό
Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει δεκτό το αίτημα που υπέβαλε η Κυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων -αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πόρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE αποτελεί μια σημαντική στήριξη στις πολιτικές της Κυβέρνησης για την απασχόληση. Μαζί με τα 2,7 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα, η συνολική ενίσχυση θα φτάσει στα 5,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα σήμερα υλοποιούνται μέσω του ΟΑΕΔ, νέα προγράμματα με υψηλά ποσοστά επιδότησης του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών που φτάνουν έως και το 100%. Τη στιγμή αυτή είναι ανοικτά 8 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ με 42.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας

Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον Αναπτυξιακό σχεδιασμό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, με την ελληνική ψυχή και εργατικότητα το αυριο της Ελλάδας μας είναι ευοίωνο.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ