«Σχέση φιλίας: πότε χρειάζεται να απομακρυνθείτε από έναν φίλο;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

«Σχέση φιλίας: πότε χρειάζεται να απομακρυνθείτε από έναν φίλο;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Πόσες φορές έχετε νιώσει την κατάσταση να έχει ξεπεράσει τον έλεγχο παρά τα πολλά χρόνια φιλίας με έναν άνθρωπο και ότι χρειάζεται να βρείτε την ευτυχία αλλού; Η απώλεια ενός μακροχρόνιου φίλου είναι μια από τις δυσκολότερες συναισθηματικές διαδικασίες που καλούμαστε να περάσουμε κάποιες φορές στη ζωή μας. Εγκαταλείποντας έναν φίλο, βιώνουμε παρόμοια συναισθήματα με εκείνα του πένθους: ενοχή, θυμός, θλίψη και λαχτάρα. Η μόνη διαφορά είναι πως όταν αφήνουμε έναν φίλο, έχουμε την επιλογή της αντικατάστασης ή της επανασύνδεσης.

Κοιτάζοντας πίσω, τα σημάδια της ανθυγιεινής αυτής σχέσης γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα. Συνειδητοποιείς ότι τα μειονεκτήματα στη φιλία αυτή ξεπερνούν τα πλεονεκτήματα και έρχεται μια στιγμή που πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στην ευημερία σου.

Οι υγιείς φιλίες θα πρέπει να σας βοηθούν να μεγαλώσετε ως άτομο και να σας φέρουν ευτυχία. Σίγουρα, οι φιλίες δεν είναι πάντα τέλειες, αλλά είναι σημαντικό να αναρωτιέστε εάν η φιλία σας βοηθά περισσότερο από το να σας πονάει. Οι αληθινοί φίλοι δεν χρειάζεται να μιλούν καθημερινά, δεν χρειάζεται να γεμίζουν ο ένας τον άλλον με πλούσια δώρα, δεν αναστατώνουν όταν δεν είστε διαθέσιμοι και σίγουρα δεν σας κακολογούν. Είναι ειλικρινείς μαζί σας για τα λάθη σας, και χαίρονται μαζί σας για τις επιτυχίες σας.

Κάποια σοβαρά σημάδια ότι μια φιλία μπορεί να είναι ανθυγιεινή είναι τα εξής:

Νιώθεις ότι κρίνεσαι;

Είναι απολύτως φυσιολογικό για εσάς και έναν φίλο να έχετε διαφορετικές απόψεις ή τρόπο ζωής. Σε μια ανθυγιεινή σχέση, κάποιος μπορεί να αισθανθεί ότι οι επιλογές του κρίνονται από τον άλλο. Μπορεί να μην υπάρχει μια σωστή ή λανθασμένη απάντηση στις αποφάσεις ζωής που λαμβάνετε, όμως η κρίση από έναν φίλο μπορεί να αλλάξει την προοπτική σας. Φιλτράρετε λοιπόν την κρίση του φίλου και σκεφτείτε εάν μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη στη σχέση αυτή. Οι φίλοι θα πρέπει να αγκαλιάζουν τις επιλογές μας και να μας υποστηρίζουν με ειλικρίνεια πάντα.

Νιώθεις σαν να είναι πάντα δικό σου λάθος;

Παρατηρείτε ότι κάθε φορά που κάτι πάει στραβά στη ζωή του φίλου σας, συμβαίνει να φταίει κάποιος άλλος και αυτός ο άλλος είστε πάντα εσείς; Νιώθετε ενοχή και δίνετε ότι σας ζητηθεί προκειμένου να μη τον χάσετε; Οι άνθρωποι με αυτό το χαρακτηριστικό συχνά πιστεύουν ότι σας βοηθούν να γίνετε καλύτερος άνθρωπος ή φίλος. Στην πραγματικότητα όμως, η αυτοεκτίμησή σας κινδυνεύει.

Νιώθεις σαν να μην μπορείς να εμπιστευτείς πλήρως;

Ίσως ο φίλος σας να έχει διαδώσει κάποια φήμη για εσάς, ή ίσως πρόδωσε ένα μυστικό που θέλατε απεγνωσμένα να το κρατήσει. Σε κάθε περίπτωση, εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί. Όταν η εμπιστοσύνη σπάει επανειλημμένα, σημαίνει ότι αυτός ο φίλος δεν λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματά σας και πιθανώς απλώς αναζητά την προσοχή εις βάρος σας. Μια υγιής φιλία αποτελείται από δύο άτομα που χτίζουν την εμπιστοσύνη του άλλου, μιλώντας για τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά τους, αντί να καταστρέφουν ο ένας τον άλλον ταπεινώνοντας.

Εάν παρατηρήσετε ότι όλα τα παραπάνω είναι συνηθισμένα στη φιλία σας και σας προκαλείται περισσότερο άγχος παρά ευχαρίστηση, ίσως είναι καιρός να αξιολογήσετε ξανά αυτό που χρειάζεστε από έναν φίλο. Οι άλλοι φίλοι και η οικογένειά σας απολαμβάνουν άραγε να βρίσκονται κοντά στον συγκεκριμένο φίλο σας; Έρχονται σημεία στη ζωή όπου πρέπει να θέσεις προτεραιότητα τον εαυτό σου. Αν η φιλία σας αυτή εμποδίζει να το κάνεις και σε κάνει να νιώθεις «εγωιστής» ίσως ήρθε η ώρα να απομακρυνθείς από αυτό το άτομο. Δεν υποστηρίζω τον τερματισμό μιας φιλίας αμέσως επειδή διακρίνει κανείς μερικά αρνητικά χαρακτηριστικά. Όμως, όταν η φιλία αυτή σε κάνει να νιώθεις χειρότερα για τον εαυτό σου παρά καλύτερα, τότε είναι πιθανό να είναι ανθυγιεινή για την ανάπτυξή σου ως άτομο.

Όταν αφήνουμε έναν φίλο, δε σημαίνει ότι εξαλείφουμε τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή μας. Από κάθε φιλία έρχονται πολύτιμα μαθήματα και μόλις τελειώσει ο πόνος της απώλειας, μπορούμε να εκτιμήσουμε την ομορφιά. Μόλις αγκαλιάσετε τη φιλία αυτή ως μέρος του παρελθόντος, θα καταλάβετε καλύτερα τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε από έναν μελλοντικό φίλο.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ