Σε ένα κομμάτι του Κάστρου η αργυροτεχνία της Ηπείρου (ΦΩΤΟ) - Karfitsa.gr
Πολιτισμός

Σε ένα κομμάτι του Κάστρου η αργυροτεχνία της Ηπείρου (ΦΩΤΟ)

Στιγμιότυπα από ένα εντυπωσιακό Μουσείο

Ένας ιστορικός χώρος, που ήταν ξεχασμένος αποκτά και πάλι ζωή. Ένα μέρος του Κάστρου των Ιωαννίνων και ένα κομμάτι από την αργυροτεχνία της Ηπείρου, συνθέτουν πλέον ένα εντυπωσιακό Μουσείο.Το Μουσείο Αργυροτεχνίας το οποίο παραδίδεται πλέον στο κοινό.Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο Κάστρο, στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης του Ιτς Καλέ. Καταλαμβάνει τις δύο στάθμες του προμαχώνα, καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειρίων που εφάπτεται με αυτόν.

ARMOYSEIO

Σκοπός του Μουσείου είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρωτική αργυροτεχνία, η διάχυση πληροφοριών στο ευρύ κοινό σχετικά με την τεχνολογία της, καθώς και η σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία αναπτύχθηκε κι ήκμασε.

Πρόκειται για μουσείο θεματικό, τεχνολογικό, αφού πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοίας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και για μουσείο περιφερειακό αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της περιοχής της Ηπείρου.

Χρονικά η έκθεση καλύπτει κατά βάση, την μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα κι έπειτα, χωρίς ωστόσο να λείπουν κι αναφορές στο απώτερο παρελθόν, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε πολύ παλιότερες περιόδους.

Οι εκθεσιακοί χώροι αναπτύσσονται στα δύο επίπεδα του προμαχώνα. Στο πρώτο επίπεδο ξετυλίγεται το βασικό μέρος της έκθεσης, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία και την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην Ήπειρο. Ο επισκέπτης με την βοήθεια ποικίλων εποπτικών μέσων ανακαλύπτει παραδοσιακές τεχνικές, μαθαίνει για τα στάδια τους και για το τελικό προιόν.

ARMOYSEIO2

Στο δεύτερο επίπεδο και μέσα σε διαφανές κέλυφος παρουσιάζεται η συλλογή ηπειρωτικών αργυρών αντικειμένων από τον 18ο ως τον 20ο αιώνα.

Το Μουσείο, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και του Δήμου Ιωαννιτών.

Εντάσσεται στο δίκτυο Μουσείων που έχει δημιουργήσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το οποίο με βάση την εμπειρία που διαθέτει, εκτιμά ότι θα προσελκύει τουλάχιστον εξήντα χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

ARMOYSEIO3

ARMOYSEIO4

 

ARMOYSEIO0

ARMOYSEIO5

ARMOYSEIO6

ARMOYSEIO8

ARMOYSEIO9

ARMOYSEIO10

ARMOYSEIO11

ARMOYSEIO12

ARMOYSEIO13

ARMOYSEIO14

ARMOYSEIO15

ARMOYSEIO16

ARMOUSEIO18

ARMOUSEIO19

ARMOUSEIO20

ARMOUSEIO21

epiruspost.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ