, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σε… κλειστή κλίνη κάποιας ΜΕΘ η δημόσια υγεία στην Ελλάδα

 
karamanlis-new-660370
του Νικολάου Καραμανλή
Στη… Μονάδα Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, με τις συνθήκες να μη θυμίζουν –ακόμη– τριτοκοσμική χώρα, αλλά να απέχουν αρκετά από αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «χώρα του δυτικού κόσμου». Οι περικοπές στο πλαίσιο των μνημονίων είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων να λειτουργεί με ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικά και σε φάρμακα! Εάν, μάλιστα, δεν υπήρχε το φιλότιμο γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, καθαριστριών, των εργαζομένων γενικότερα, τότε το «μπλακ άουτ» θα είχε συμβεί εδώ και καιρό. Χάρη σε αυτό το φιλότι μο, το Νοσοκομείο Ηγουμενίτσας προμηθεύτηκε πριν από μερικούς μήνες υδρόφιλες γάζες, με τους γιατρούς να βάζουν «ρεφενέ» για την αγορά τους!
Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, δείχνει να ασχολείται περισσότερο με την αποδόμηση των πολιτικών αντιπάλων του –κατηγορώντας τους για «κόπι πάστε» των ανακοινώσεων της ΠΟΕ-ΔΗΝ–, δεκάδες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, χειρουργικά τραπέζια μειώνονται εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, μηχανήματα παραμένουν εκτός λειτουργίας γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για ανταλλακτικά ή επισκευή, ενώ μακραίνουν επικίνδυνα οι περίφημες λίστες αναμονής χειρουργείων. Όπως θα διαβάσετε στο αναλυτικό ρεπορτάζ του «Π», τα φάρμακα –και ιδιαίτερα τα πιο ακριβά που απευθύνονται και σε πιο δύσκολες παθήσεις– χορηγούνται με το… σταγονόμετρο στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ η «τρύπα» των περίπου 120 εκατ. ευρώ στην προϋπολογισμένη δαπάνη του Εθνικού Συστήματος Υγείας απειλεί με «κραχ». Δεν κινδυνολογούμε ούτε υποσκάπτουμε την κυβέρνηση, δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε το ζοφερό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για την υγεία εκατομμυρίων συμπολιτών μας.
Πώς, άλλωστε, μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας απουσιάζουν ακόμη και φάρμακα για τον καρκίνο, με συνέπεια οι ασθενείς να αναγκάζονται να στήνονται σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΣΥ. Όπως και το γεγονός ότι φαρμακεία μέχρι πριν από λίγο καιρό παρέπεμπαν τους πολίτες σε αυτά του ΕΟΠΥΥ λόγω περιορισμένης ή μηδενικής διαθεσιμότητας, γράφοντας πάνω στη συνταγή τη λέξη «στερείται». Αυτή είναι η αντιμετώπιση που αρμόζει στους καρκινοπαθείς από μία χώρα που θέλει να ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης; Ας ελπίσουμε αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της δημόσιας υγείας να αντιληφθούν άμεσα ότι χρειάζεται να εξευρεθούν κονδύλια για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, ακόμη κι αν χρειαστεί να «θυσιαστούν» άλλες σημαντικές δαπάνες.
Δεν γίνεται, τέλος, να μη σταθούμε ξανά στις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν την υποστελέχωση. Οι ομοσπονδίες εργαζομένων υπολογίζουν σε περίπου 25.000 τις κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, ενώ άλλες περίπου 6.000 είναι οι οργανικές θέσεις γιατρών σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, περίπου 10.000 ακόμη εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και είναι πολύ πιθανόν να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Τι θα συμβεί τότε; Πώς θα καλυφθούν τα κενά; Έστω και στο πολύ στενό πλαίσιο που έχει αφήσει το μνημόνιο, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Ακόμη κι εκεί, όμως, η κυβέρνηση δείχνει να αμφιταλαντεύεται, καθώς άλλα εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός, άλλα ο υπουργός και άλλα ο αναπληρωτής του.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.