Σε ποιες χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτική η στράτευση; - Karfitsa.gr
Karfitsomata Διεθνή

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτική η στράτευση;

Εκεί που ακόμα φορούν τα χακί…

stratefsi-evropi-thema-kΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη

Η χώρα μας είναι μία από τις λίγες στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η στρατιωτική θητεία παραμένει υποχρεωτική για τους Έλληνες πολίτες. Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί αρκετά για εάν ένα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της στράτευσης στη χώρα μας, αφού οι υπόλοιπες ευρωπαίκες χώρες, η μία μετά την άλλη έχουν εναποθέσει την άμυνα τους σε επαγγελματίες οπλίτες ή πολίτες που επιθυμούν οι ίδιοι να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της εκάστοτε χώρας.

Αλβανία

Η στρατολόγηση σταμάτησε εδώ και μία δεκαετία περίπου, με τον αλβανικό στρατό να στελεχώνεται από εθελοντές. Σε περίπτωση εκτάκτου γεγονότος, όλοι οι πολίτες της χώρας άνω των 18 στρατολογούνται υποχρεωτικά.

Αρμενία

Στη χώρα του Καυκάσου η συνεχής κόντρα για εδάφη με το Αζερμπαϊτζάν έχει επιφέρει διετή υποχρεωτική στράτευση για όλους τους πολίτες από 18 έως 27 χρονών. Όσοι έχουν υψηλή μόρφωση μπορούν να αξιοποιηθούν σε υψηλότερα κλιμάκια του ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Αυστρία

Στη χώρα της ΕΕ η στρατιωτική θητεία είνα υποχρεωτική και διαρκούσε έξι μήνες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της εναλλακτικής θητείας διάρκειας από εννέα έως δώδεκα μήνες. Οι άντρες ηλικίας από 18 έως 50 χρονών αποτελούν τις εφεδρείες της χώρας. Μάλιστα οι Αυστριακοί σε δημοψήφισμα του 2012 ψήφισαν τη συνέχιση της θητείας στο στρατό με την προϋπόθεση να υπάρχει εναλλακτική θητεία, υπερισχύοντας της άποψης η άμυνα της χώρας να βασίζεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες.

Αζερμπαϊτζάν

Οι στρατεύσιμοι της χώρας βρίσκονται στις ηλικίες από 18 έως 35 ετών. Η θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί 18 μήνες, εκτός εάν ο στρατεύσιμος είναι απόφοιτος πανεπιστημίου οπότε και υπηρετεί 12 μήνες.

Λευκορωσία

Άλλη μια χώρα όπου η στράτευση είναι υποχρεωτική. Οι άντρες πολίτες της χώρας καλούνται να υπηρετήσουν στην ηλικία 18 με 27 ετών από 12 έως 18 μήνες στις ένοπλες δυνάμεις, ανάλογα με την ακαδημαϊκή τους μόρφωση.

Βέλγιο

Η στρατολόγηση έχει καταργηθεί από το 1994 και η συμμετοχή στις ΕΔ της χώρας είναι καθαρά εθελοντική.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Η στρατολόγηση έχει καταργηθεί στο άλλοτε θέατρο του εμφυλίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Βουλγαρία

Από το 2008 η στρατολόγηση έχει καταργηθεί στη γειτονική χώρα, με το 70% σχεδόν του βουλγαρικού στρατού να αποτελείται από επαγγελματίες οπλίτες.

Κροατία

Από την 1η Ιανουαρίου του 2008 η στρατολόγηση στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχει καταργηθεί, ωστόσο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο οι πολίτες της χώρας μπορεί να κληθούν στο στρατό.

Κύπρος

Είναι γνωστή η 24μηνη θητεία στην Κυπριακή Εθνοφρουρά, για όσους συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.

Τσεχία

Η στρατολόγηση έχει καταργηθεί πριν από τρία χρόνια.

Δανία

Η στρατιωτική θητεία στη Δανία υφίσταται και διαρκεί από τέσσερις έως δώδεκα μήνες, ανάλογα με την ειδικότητα. Όσοι έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία καλούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για εκπαίδευση.

Εσθονία

Η χώρα της βαλτικής διαθέτει υποχρεωτική στράτευση που διαρκεί από οκτώ έως έντεκα μήνες ανάλογα με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

Φινλανδία

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στη χώρα για τους άντρες και διαρκεί από έξι έως δώδεκα μήνες, ενώ δίνεται και η ευκαιρία της εναλλακτικής θητείας.

Γαλλία

Η υποχρεωτική θητεία έχει καταργηθεί από το 1996, ωστόσο οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα πρέπει να περάσουν από μια στοιχειώδη εκπαίδευση

Γεωργία

Η θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί 18 μήνες

Γερμανία

Η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε το 2011, ωστόσο οι Γερμανοί πολίτες σύμφωνα με το σύνταγμα μπορούν α να κληθούν στις ΕΔ εφόσον το έχει ανάγκη η χώρα.

Ουγγαρία

Η υποχρεωτική θητεία έχει καταργηθεί

Ιρλανδία

Η στράτευση δεν είναι υποχρεωτική

Ιταλία

Η θητεία στις ένοπλες δυνάμεις είναι καθαρά θέμα επιλογής των Ιταλών πολιτών

Λετονία

Δεν υπάρχει υποχρεωτική στράτευση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία

Λιθουανία

Η αμυντική προστασία της χώρας είναι καθαρά ζήτημα των επαγγελματικών ενόπλων δυνάμεων, από το 2008.

Λουξεμβούργο

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε από το 2008

ΠΓΔΜ

Η θητεία στην γειτονική χώρα είναι εθελοντική από το 2008

Μαυροβούνιο

Στην νεαρότερη χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει υποχρεωτική θητεία

Νορβηγία

Η θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί έναν χρόνο, ενώ συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις με πέντε μήνες επιπρόσθετης εκπαίδευσης.

Ολλανδία

Η κατάταξη στις ΕΔ της χώρας είναι εθελοντική

Πολωνία

Η θητεία στον πολωνικό στρατό σταμάτησε να είναι υποχρεωτική από το 2009

Πορτογαλία

Η στρατιωτική θητεία δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για στράτευση εφόσον δεν υπάρχουν αρκετοί εθελοντές.

Ρουμανία

Η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε από το 2006

Ρωσία

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για έναν χρόνο, ενώ οι στρατευμένοι μπορεί να χρειαστεί να υπηρετήσουν σε εμπόλεμες ζώνες μετά από έξι μήνες εκπαίδευσης.

Σαν Μαρίνο

Η θητεία στο κρατίδιο είναι εθελοντική, ωστόσο η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να καλεί στρατεύσιμους εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις.

Σερβία

Η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε από το 2010

Σλοβακία

Η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε το 2006

Σλοβενία

Η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε το 2003

Ισπανία

Η στρατιωτική θητεία είναι εθελοντική υπόθεση στη χώρα, με την κυβέρνηση να διατηρεί το δικαίωμα να καλέσει στις ΕΔ τους νέους από 19-25 ετών εφόσον τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας.

Σουηδία

Η υποχρεωτική θητεία έχει καταργηθεί εδώ και μία πενταετία

Ελβετία

Ο Ελβετός που έχει κλείσει τα 18 χρόνια υποχρεούται να υπηρετήσει 260 μέρες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ουκρανία

Η θητεία στον ουκρανικό στρατό είναι υποχρεωτική για 12 μήνες

Ηνωμένο Βασίλειο

Η θητεία στον βρετανικό στρατό είναι καθαρά εθελοντική υπόθεση

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ