Σεβασμός στο θεατή - Karfitsa.gr
Αθλητισμός Απόψεις Αρθρογράφοι

Σεβασμός στο θεατή

του Βασίλη Μάστορα

 

mastoras1

του Βασίλη Μάστορα

Σ’ όλη την Ευρώπη, ομάδες, φίλαθλοι και τηλεοπτικά κανάλια γνωρίζουν, και είναι σίγουροι, για τις ημερομηνίες που θα ξεκινήσουν τα Πρωταθλήματα και τις ημέρες που θα διεξαχθούν οι αγώνες. Εκεί δηλαδή όπου το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί πολιορκητικό κριό για επιχειρηματικές δουλειές, όπου η διοργανώτρια και οι ιδιοκτήτες σέβονται τους πελάτες-φιλάθλους, τους χορηγούς κι όλους όσοι βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της ομάδας.

Με δεδομένο ότι το ποδόσφαιρο είναι το αποτύπωμα της κοινωνίας, θα ήταν παράλογο να απαιτείται στην Ελλάδα να λειτουργεί με υποδειγματική οργανωτική ακρίβεια καθώς κάτι τέτοιο δεν το συναντάει κάποιος σε άλλους χώρους.

Άρα ποια πρέπει να είναι η απαίτηση των φιλάθλων εκείνων που λατρεύουν το ποδόσφαιρο είτε γιατί τους εκτονώνει, είτε γιατί τους δημιουργεί συναρπαστικά συναισθήματα; Να αρχίσει να βελτιώνεται εκείνη η αποκρουστική εικόνα που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις σφαγιαστικές διαιτησίες, την παραγοντική διαπλοκή, τις απειλές, τις ομάδες δορυφόρους και τις εισαγγελικές παραπομπές.

Ο κόσμος απαιτεί ένα καθαρό Πρωτάθλημα, που όλα θα κρίνονται μέσα στο γήπεδο, εκεί όπου η θεά τύχη μπορεί να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα ακόμη και σε βάρος της ομάδας του. Ετούτο θα τον πειράξει λιγότερο τον οπαδό. Μία άδικη απόφαση όμως του διαιτητή, ένα δόλιο σφύριγμα θα τον βγάλει «έξω από τα ρούχα του», θα τον εξοργίσει και ίσως να τον οδηγήσει σε βίαιη αντίδραση.

Πλην μίας μικρής μερίδας οπαδών, οι οποίοι ίσως να πηγαίνουν στο γήπεδο με στόχο να προκαλέσουν επεισόδια, οι περισσότεροι έχουν άλλη διάθεση παρακολουθώντας έναν αγώνα. Θέλουν να απολαύσουν τα 90 λεπτά του, να ζήσουν έντονα συναισθήματα και να ευχαριστηθούν το θέαμα. Εάν όλα αυτά συνδυαστούν και με νίκη της ομάδας του τότε θα έχει περάσει ένα εξαιρετικό απόγευμα. Επειδή όμως το αποτέλεσμα ποτέ δεν είναι εγγυημένο, η ικανοποίηση θα μείνει στον θεατή εάν η ποδοσφαιρική παράσταση γίνει μέσα σε περιβάλλον αθλητικού πολιτισμού. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα λίγοι έχουν καταλάβει τα «θέλω» της ανθρωπογεωγραφίας της κερκίδας η οποία έχει αλλάξει εντυπωσιακά.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ