Shopping therapy και COVID-19 - Karfitsa.gr
Άρθρα

Shopping therapy και COVID-19

Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου, Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων – Σύμβουλος ζεύγους – Συγγραφέας

Συνηθίζουμε να λέμε πως ο άνθρωπος είναι ένα καταναλωτικό ον που δεν χορταίνει εύκολα καθώς η τάση του να αγοράζει προϊόντα που μπορεί και να μη χρειάζεται είναι μεγάλη. Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει πληθώρα επιλογών και αυτή η πληθώρα προδιαθέτει σε αύξηση του καταναλωτισμού, δηλαδή της τάσης μας να αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες. Τι γίνεται αλήθεια στις μέρες μας που διαπιστώνουμε ολοένα και περισσότερο ότι ένας τρόπος για να γεμίσουμε το χρόνο μας αλλά και να ικανοποιήσουμε κάποιες ανάγκες μας είναι να κάνουμε αγορές μέσω διαδικτύου; Η πραγματικότητα των τελευταίων εβδομάδων και κυρίως των τελευταίων ημερών έχει συμβάλλει στην αύξηση της διαδικτυακής αγοράς προϊόντων και στην αλλαγή νοοτροπίας ως προς την πραγματοποίηση αγορών. Η βιτρίνα των εμπορικών καταστημάτων έχει αντικατασταθεί από τις ελκυστικές ηλεκτρονικές σελίδες επιχειρήσεων και η επαφή με τον πωλητή έδωσε τη θέση της σε διαδικτυακές οδηγίες για πετυχημένες και έξυπνες αγορές. Είναι όμως η ενασχόληση με τις διαδικτυακές αγορές ασφαλής για την ψυχική μας υγεία;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως είναι αρκετά συνηθισμένο να καταφεύγουμε σε ψώνια όταν δεν αισθανόμαστε καλά με σκοπό να νιώσουμε καλύτερα. Αυτό άλλωστε είναι το περιβόητο shopping therapy. Επενδύουμε συναισθηματικά – και όχι μόνο οικονομικά – σε ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια ή σε ένα ρούχο που δεν μας είναι απαραίτητο αλλά μας δίνει μία πρόσκαιρη χαρά την ώρα που το διαλέγουμε. Αργότερα μόνο διαπιστώνουμε ότι τελικά ούτε αυτή η καινούργια αγορά ήταν αρκετή για να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε αποτελεσματικά αυτό που συμβαίνει μέσα μας. Λειτουργεί ως ένα παυσίπονο που δρα για λίγες ώρες αλλά θα χρειαστεί να το πάρουμε ξανά για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο που επιμένει. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες αναλώνονται σε αγορές που συνδέονται κυρίως με την ομορφιά τους (π.χ. ρούχα, υποδήματα, κοσμήματα, καλλυντικά) ενώ οι άνδρες προτιμούν πιο πρακτικές αγορές (π.χ. υπολογιστές, κινητά, φωτογραφικές μηχανές).

Αν λοιπόν πρόκειται για μια κατάσταση που μας βλάπτει γιατί συνεχίζουμε να την έχουμε στη ζωή μας; Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μας ενδιαφέρει τόσο η ίδια η αγορά που κάνουμε όσο η διαδικασία που προηγείται. Με άλλα λόγια απολαμβάνουμε να σερφάρουμε στο διαδίκτυο για να βρούμε την καλύτερη προσφορά καθώς όλο αυτό αποσπά την προσοχή μας από άλλες δυσάρεστες καταστάσεις (π.χ. να ακούμε ειδήσεις) και γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε. Όσο περισσότερο ψάχνουμε, τόσο λιγότερο σκεφτόμαστε. Όσο λιγότερο σκεφτόμαστε, τόσο καλύτερα νιώθουμε. Όσο καλύτερα νιώθουμε, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη μας να επαναλάβουμε αυτό που μας βοηθά.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι που απορρέουν από την υπερβολική ενασχόληση με διαδικτυακές αγορές αλλά και γενικότερα με αγορές είναι οι ακόλουθοι:

* επιβαρύνονται τα οικονομικά μας

* δεν αναγνωρίζουμε την πηγή της δυσφορίας μας με συνέπεια να μην αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει

* διασκεδάζουμε μέσω των αγορών και αφήνουμε εκτός άλλους τρόπους ψυχαγωγίας

* απομονωνόμαστε από τους άλλους

* έχουμε την ψευδαίσθηση της ευτυχίας (θα είμαι χαρούμενος αν αγοράσω κάτι)

* έχουμε την ψευδαίσθηση της επιτυχίας (θα είμαι σημαντικός αν αγοράσω κάτι)

* γινόμαστε παρορμητικοί

Τι πρέπει επομένως να προσέξουμε την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να κάνουμε μια διαδικτυακή αγορά;

* να αγοράσουμε κάτι επειδή το χρειαζόμαστε πραγματικά

* να παρατηρήσουμε τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε προτού πραγματοποιήσουμε την αγορά

* να υιοθετήσουμε νέους τρόπους για να εκτονώνουμε τα συναισθήματά μας και να γεμίζουμε τον ελεύθερο χρόνο μας

* να καταγράψουμε τις ρεαλιστικές ανάγκες μας για υλικά αγαθά / υπηρεσίες και να κάνουμε έναν οικονομικό προϋπολογισμό προβλέποντας επακριβώς το ποσό που σκοπεύουμε να ξοδέψουμε

Ο Martin Heidegger υποστηρίζει πως όταν ο άνθρωπος αναλώνεται στην καθημερινότητα, αποφεύγει τις βαθύτερες ανησυχίες και τη διαπεραστική αυτοεξέταση. Ας ευχηθούμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε θετικά αυτήν την πανδημία μαθαίνοντας να αρκούμαστε στα απαραίτητα είτε αυτά είναι υλικά είτε ψυχικά.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ