Σκάνδαλο εκατομμυρίων στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Σκάνδαλο εκατομμυρίων στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

«Τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου αποκάλυψε έρευνα του ΣΔΟΕ, καθώς βρέθηκε ότι επί χρόνια οι διοικήσεις του δεν εισέπρατταν τα τέλη χρήσης και εκμετάλλευσης του υπεδάφους, ούτε τα τέλη διέλευσης ιδιωτικών δικτύων, όπως της τηλεφωνίας. Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος δύο πρώην δημάρχων, τεσσάρων αντιδημάρχων και δύο υπαλλήλων.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Η έρευνα παράλληλα έδειξε πως για το ίδιο διάστημα ο δήμος δεν εισέπραξε περισσότερα από 2,5 εκ. ευρώ από παρόδιους ιδιοκτήτες ρυμοτομούμενων ακινήτων, ενώ ελέγχθηκε ακόμη εάν σε ανταλλαγές τέτοιους τύπου είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και πρόσωπα που συνδέονται με την ηγεσία του δήμου.

Η έρευνα ξεκίνησε από ανώνυμες καταγγελίες που έφτασαν στον εισαγγελέα διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση, που κίνησε τη διαδικασία ποινικής δίωξης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ήδη οι ανακριτικές αρχές εξετάζουν τα στοιχεία και αναμένεται να καλέσουν για εξηγήσεις τους εμπλεκόμενους.

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν ύστερα από τη σύλληψη ενός ανώτερου δημοτικού υπαλλήλου τον Μάιο 2014, την ώρα που μαζί με δύο συναδέλφους του μετέφερε ένα παλιό σκαπτικό μηχάνημα, το οποίο αφού τεμάχισαν πούλησαν για σκραπ χωρίς να γίνουν οι διαδικασίες απόσυρσης. Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε ως προς τις ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων, καθώς κρίθηκε από τον εισαγγελέα ότι δεν είχαν δόλο!

Ο ίδιος υπάλληλος, που την περίοδο εκείνη είχε θέση προϊσταμένου, εμφανίζεται πάντως από τις εισαγγελικές αρχές ως κεντρικό πρόσωπο και στις δύο υποθέσεις του σκανδάλου με τη μη είσπραξη των τελών χρήσης υπεδάφους και υπεραξίας των ρυμοτομούμενων ακινήτων. Σε βάρος του ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια στην απιστία στην υπηρεσία, όπως και στην άλλη υπάλληλο, ενώ σε βάρος των πρώην δημοτικών παραγόντων για απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου που προβλέπει μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

Περισσότερα από 3 εκ. ευρώ

Η υπόθεση τη μη είσπραξης των τελών χρήσης υπεδάφους, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, εκτιμάται ότι ξεκινάει από το 2003, όμως η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακριβή στοιχεία μόνον για τη διετία 2013 – 14, κατά τα οποία η ζημία υπολογίστηκε στο ποσό των 1.470.821,54 ευρώ. Με τα πρόστιμα, που σε τέτοιες περιπτώσεις φτάνουν το 200%, η ζημία του δήμου ξεπερνάει τα 3,8 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα πόρισμα, στη βάση του οποίου ασκήθηκαν οι διώξεις.

Τα τέλη διέλευσης υπεδάφους σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να προκαταβάλλονται από τις εταιρίες, οι οποίες προβλέπονταν να δίδουν εφάπαξ ποσό που αφορούσε την εκσκαφή και τα τέλη για την επόμενη διαχειριστική χρήση, όπως και να καταθέτουν εγγυητική επιστολή για να διασφαλίζεται η αποκατάσταση των δρόμων όπου σκάβουν. Ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας κατηγορείται ότι παρά τη σαφήνεια του κανονισμού, έδινε εντολές για έκδοση αδειών εκσκαφής χωρίς την καταβολή των τελών, με συνέπεια οι εταιρίες για πολλές περιπτώσεις έργων να μην πληρώσουν ούτε ευρώ στον δήμο. Από την έρευνα που έγινε και διασταυρώθηκε εκ των υστέρων και από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, υπάρχουν καταβολές για συγκεκριμένα χρόνια, όπως 2006, 2008 και 2009, όμως δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για τα υπόλοιπα. «Στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου δεν δημιουργήθηκε μητρώο επιχειρήσεων που κάνουν τις εκσκαφές, ούτε των δικτύων τους, συνεπώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα και δεν γίνονταν ορθός υπολογισμός των τελών», αναφέρει στο πόρισμά του το ΣΔΟΕ.

Με το δεδομένο πάντως ότι για τη διετία 2013 – 14 μόνον τα τέλη διέλευσης υπολογίστηκαν σε 343.000 ευρώ τον χρόνο, η ζημία του δήμου από το 2003 μέχρι το 2012 είναι μεγάλη, όπως τουλάχιστον εκτίμησαν οι ερευνητές του ΣΔΟΕ και οι εισαγγελικές αρχές που άσκησαν τη δίωξη και περιέλαβαν το συγκεκριμένο διάστημα στο κατηγορητήριό τους.

Από την ίδια έρευνα – σκούπα προέκυψε ότι οι δημοτικές αρχές δεν είχαν εισπράξει, όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή για μία δεκαετία, την αυξημένη αξία ακινήτων από παρόδιους ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων εκτάσεων λόγω ρυμοτόμησης. Δηλαδή, σύμφωνα με τη δίωξη, ιδιοκτήτες ακινήτων απολάμβαναν μεγαλύτερη αξία των οικοπέδων τους, όταν αυτά ωφελούνταν από την απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων προς όφελος του δήμου. Παρ’ ότι ρητά αναφέρεται ότι την αύξηση της αξίας ο δήμος έπρεπε να είχε οικονομικό όφελος από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μάλιστα τονίζεται πως σχετικές καταγγελίες είχαν γίνει το 2011, όμως δεν αντέδρασαν οι δημοτικές αρχές. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ η ζημία από αυτό ανέρχεται σε 2.695.424 ευρώ.

Η ίδια έρευνα είχε περιλάβει καταγγελίες που αφορούσαν τη διάθεση του ανακυκλώσιμου υλικού του δήμου, την αύξηση στο κόστος καθαριότητας χωρίς δικαιολογία, αλλά και οι υποθέσεις ανταλλαγής ιδιοκτησιών μεταξύ δήμου και ιδιωτών. Όλες αυτές οι υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ