Σοφία Τουντούρη: Η ιστορία του Φάνη - Karfitsa.gr
Πρόσωπα

Σοφία Τουντούρη: Η ιστορία του Φάνη

Απρίλιος του 2017. Συναντώ τον κύριο Φάνη. Ετών 92. Ακμαιότατος, λεβέντης. Ένας περήφανος, αγέρωχος ηλικιωμένος άντρας, πρώην αστυνομικός, που κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας βουρκώνει μόνο όταν μιλά για τη γυναίκα του, το στήριγμά του. Τότε, έκλειναν μαζί 70 χρόνια γάμου. Μαζί και αχώριστοι. Σε όλη τους τη ζωή. «Ήταν Κυριακή, το καλοκαίρι του ’46 και ήμουν αστυνομικός στην Ιερισσό. Εκεί τη γνώρισα. Είπα στον εαυτό μου: «Φάνη, μία γυναίκα σου πέφτει στη ζωή» και δεν έχασα την ευκαιρία. Πήγα στο σπίτι της και τη ζήτησα από τη μάνα της» μου λέει. Η γυναίκα του, λίγο πιο εκεί, μας ακούει και χαμογελά. Δεν συμμετέχει, δε λέει λέξη, αλλά το βλέμμα της είναι αυτό που νομίζω καθορίζει τελικά ολόκληρη την πορεία της κουβέντας. Ο κύριος Φάνης μου περιγράφει μια γυναίκα φύλακα άγγελο, γενναιόδωρη, δοτική. Με ψυχραιμία στις δυσκολίες και μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά πάντα ανοιχτή για όλη την οικογένεια. Δίπλα του δυναμικά και διακριτικά.  «Ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή. Την ήθελα κοντά μου σε όλα. Μόνο στο Άγιο Όρος δεν ήταν κοντά μου» και γυρνώντας να την κοιτάξει της λέει: «σε σέβομαι και θα σε σέβομαι για όσο ζω».

Λίγους μήνες μετά ο Φάνης έφυγε από τη ζωή. Και μετά από λίγο καιρό τον ακολούθησε και ο «βράχος» του. Δεν θα τον άφηνε μόνο του ούτε σ’ αυτό το ταξίδι.

Πάντα απολάμβανα να ακούω προσωπικές εξομολογήσεις. Γι’ αυτές τις ιστορίες των ανθρώπων, έγινα δημοσιογράφος. Και είμαι τυχερή γιατί πέρα από το αρχείο μου έχω φυλάξει και στην καρδιά μου πολλές από αυτές.

Η ιστορία του Φάνη μου έμαθε ότι ακόμη και όταν τα αποθέματα εξαντλούνται, η αγάπη και ο σεβασμός, κάνουν τις σχέσεις να αντέχουν στο χρόνο και αυτό δημιουργεί υγιείς και ευτυχισμένες οικογένειες. Υγιείς και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Μητέρες, φίλες, συζύγους, αδελφές, εργαζόμενες, συνοδοιπόρους.

Κάποιες φορές, ίσως αισθάνεσαι παγιδευμένη στους πολλαπλούς σου ρόλους. Στη στιγμή όμως συνειδητοποιείς ότι όλα αυτά είναι που σε κάνουν πηγή έμπνευσης και – φυσικά – ζωής.

Αξίζει να ακούμε καλύτερα τις ιστορίες. Πάντα έχουμε κάτι να κερδίσουμε από αυτές.

Η Σοφία Τουντούρη είναι Δημοσιογράφος 

Από την έντυπη έκδοση

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ